Magazin

A jövő székei II. - Okosabb lesz a székünk, mint mi?

2013-06-14 Horváth Krisztián


Nemrég kezdtünk bele feltárni a közeli és távoli jövő székeit, hogy elhozhassuk nektek a legfrissebb ötleteket. Számba vettük, hogy mi várható az ülőmunkát illetően, és bemutattunk pár érdekes elképzelést is. Most tovább kalandozunk az ismeretlenbe!



Olvadjunk össze a székünkkel!

A tervezés másik iránya nem annyira az egészségre, mint inkább a funkcióra helyezi a hangsúlyt. Sok alkotó úgy véli, hogy a végzett munkát szorosan össze kell kapcsolni a székkel, ennek jegyében integrálják azt a feladatkörbe. Érdekes megoldások születtek már eddig is: a klaviatúra és a kijelző látszólag állandó része lesz jövőnknek, erre az elgondolásra épül ez a koncepció is.

Bár az nem egyértelmű, hogy a fél-csepp alakban történő tartós munka mennyire egészséges (hiszen a gerinc itt meglehetősen természetellenes, görnyedt helyzetben van, szemben a normális, S alakú pozícióval), a kialakítás nagyon tetszetős. Ugyanerre a koncepcióra épülnek további, hasonló tervek is. Mi arra gondoltunk, hogy ezeknek az eszközöknek több nagy hibája is van: nem lehet bennük unalmas perceinkben hintázni és pörögni (arról szerintem sokunk tudna nyilatkozni, hogy ez utóbbiak mennyire serkentik a munkakedvet), valamint karfát sem látni rajtuk, ami kétségessé teszi, hogy vállunk és nyakunk hogyan viselné a bennük töltött időt. 

A játékosok és IT szakemberek körében azonban hódít az elképzelés: már ma is árulnak ilyen berendezéseket, melyek több monitort is képesek befogadni. Készültek olyan székek is, amik visszaadják a számítógépes játékokban virtuálisan megjelenő erőhatásokat: rázkódnak, dőlnek előre és hátra, ezzel teremtve meg a gyorsulás és a sebesség illúzióját. Aki ült már ilyenben, az tudja, hogy ezeknek inkább a szórakozás és a szimuláció a célja, sokkal kevésbé a munka. Mindenesetre ha játéktermi élményt akarunk a nappalinkba, már elérhető.

 

A székünk is "smart" lesz?

Régi igazság, hogy ami ma még csak a legkorszerűbb egyetemeknek és kutatóintézeteknek érhető el, az holnap bárki játékszere is lehet. Így volt ez az érintőképernyős, okos eszközökkel is, és így lesz más “okos” dolgokkal, így az okos székekkel is. Képzeljünk el egy forgószéket, mely figyelmeztet bennünket, ha helytelen a testtartásunk, jelzi számunkra, ha túl rég ülünk mozdulatlanul, odafigyel vérnyomásunkra és testhőmérsékletünkre, és javaslatokat is tesz nekünk. Mindez nem is annyira elképzelhetetlen. 

Ugyanígy a közeljövő zenéje lehet az okosan emlékező forgószék is, melynek lényege abban áll, hogy felismeri a benne ülő személyt (különböző biometrikus sajátosságok alapján), és önállóan beállítja saját funkcióit: az emlékező szivacsok következő generációja például tudni fogja, hogyan szeretünk ülni, és azokon a pontokon fog erősebben ellentartani, ahol mi azt elvárjuk. Kávét ugyan nem fognak nekünk főzni, de minden másban segítségünkre lesznek. Memotouch szivacsokkal szerelt székeket egyébként már ma is vásárolhatsz nálunk (Boston székcsalád).

 

Önkibontó, helytakarékos szék

Ha már említettem a szivacsokat: egy belga tervezőről, Carl de Smet-ről adott hírt nemrég a BBC. Az úriember olyan székeket tervez, melyek kibontják magukat. A pattogatott kukoricához hasonlóan “kibomló”, fotelhez hasonlító berendezési tárgyait összenyomja, majd hagyja, hogy az emlékező anyag újra felépítse magát. Hasznos lehet, ha magunkkal akarjuk vinni irodánk vagy otthonunk legkényelmesebb tárgyait. Jövőre talán már nem csak összecsukott rollereket fogunk látni a buszon, hanem vákuumcsomagolt irodai székeket is.

Sorozatunk első részét is keresd blogunkban: A jövő székei I. - Hogyan fogunk ülni?

 




2016.10.06

Amiken mindenki szívesen ülne: íme a 3 legjobb hálós forgószékünk

Biztos te is láttál már hálós háttámlás forgószéket, de el sem gondolkodtál rajta, miért olyan jó. Segítünk kicsit, összeszedtük az érveket, de ennél többet is adunk: megmutatjuk, melyik Magyarország három kedvenc hálós forgószéke.

Tovább olvasom

2016.08.30

A felfújható bútorok világa

Elérkeztük a következő, laikusok számára komolytalannak tűnő bútorcsoporthoz, amely az utóbbi időben ugrásszerű változásokon ment át, és így teljes joggal belépett a komoly, sőt a dizájnerbútorok világába. Ne hagyjuk tévútra vinni magunkat: ezek a bútorok nem olcsóbbak, sőt... Hiszen a pneumatikus, azaz felfújható ágyak, székek, kanapék és egyéb bútordarabok számos olyan kihívásnak kell, hogy megfeleljenek, aminek az eredménye magas ár lesz.

Tovább olvasom

2017.08.15

2017 TOP irodai forgószékei

Ha te is azok közé tartozol, akik igazán jó forgószéket keresnek, akkor előbb-utóbb felteszed nekünk a kérdést: melyik a legjobb székünk? Erre a kérdésre keressük a választ eddigi idei tapasztalataink alapján.

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos