Magazin

A székek története II. - Már mindenki ül

2013-07-04 Horváth Krisztián


Előző írásunkban megnéztük, hogyan kezdődött az ülés története és mik az első tárgyi emlékek. Megnéztük a legkorábbi, hatalmas kövekből faragott monolitikat, majd Egyiptomon és Mezopotámián át eljutottunk egészen a görög és római székekig. Most lássuk, hogyan folytatódott a történet!


A kora-középkorból, vagyis a római kort követő átmeneti időszakból viszonylag kevés bútordarab, ezen belül pedig szék maradt fenn. A népvándorások elsöpörték ezeket a tárgyi emlékeket, egyedül az egyházi épületekben - kolostorokban, templomokban - maradtak fent székek a korszakból.

A bizánci székkészítés alapvetően a görög és római hagyományokat vitte tovább, de érdekes keleties hatásokat figyelhetünk meg rajta. Használtak állati végtagokat formázó lábakat, és harcias állatfejek is sokszor felbukkantak a karfákon. A képen egy márványból készült trón látható.

Szintén márványból faragták Canterbury érsekének egykori székét is, melyet a hatodik század után készítettek valamikor.

A román stílus az ezredforduló környékén a székkészítésbe is elhozta az egyszerű formákat és a robosztus megjelenést. Főleg az antik római hagyományokból merített. Általában véve a székek készítése is hanyatlott, mivel a falak mentén kialakított padokat vagy ládák tetjét használták ülésre. Önálló ülőalkalmatosság csak a családfőknek és nemeseknek járt. Ez a szokásrendszer szoros összefüggésben volt a kialakuló nemesség alá-fölé rendeltségi viszonyaival. A háttámla - és általában a szék - magassága meghatározta, hogy a benne ülő milyen helyet foglalt el a hűbéri láncban.

Két ávszázad kellett hozzá, hogy az ízlés finomodásával megjelenjen a gótika. Bár a díszítések lassan a székeket is elérték, a templomokban még mindig jellemzőek voltak a falak mentén kialakított egyszerű padok. Az önálló székek karcsúak, szinte égbetörőek lettek. Igyekeztek a míves faragásokat a kecsesség hangsúlyozására használni. Természetesen az előkelőségek székei mind-mind kárpitozottak voltak. A bársony volt a legkedveltebb szövetezési anyag. A fa vázat nem egyszer arany füsttel ékesítették.

A középkor elhozta a székeknek egy kevésbé kényelmes típusát is, ezek pedig a kínzószékek voltak. Néha csupán egyszerű fa szerkezetekről volt szó, melyekhez hozzákötözték az illetőt, és a folyóba dobták. Ha nem boszorkány, a felszínre jön - gondolták az inkvizíció tagjai. Máskor vallomások kicsikarására szögekkel kivert székbe ültették az illetőt, és addig kellett benne ülnie, míg azt nem mondta, amit hallani akartak tőle.

A bársonnyal vagy brokáttal bevont, tölgy favázas reneszász székek inkább a technika és a megvalósítás terén hoztak előrelépést, semmint a díszítettségben. A finomabb technikák, összetettebb szerkezetek megjelenése a bútoripar tökéletesedését jelezte. Ennek a korszaknak volt nagy érdeme, hogy a szék a nemesek és kiváltságosok kivételes berendezési tárgyából a köznapi emberek használati eszközévé lett. Elkezdte szorosabban követni a divatot: mérete és formája gyorsan véltozott. Felbukkantak az első társalgószékek - a mai tárgyalószékek elődei.

A reneszánsz józansága és hagyománytisztelete után a barokkban a túldíszítettség a székeket sem kerülhette el. A túláradó formavilág, a minden apró részt kitöltő gazdag minta- és szimbólumvilág tükröződött a gazdagok székein is. Vastag, puha ülőfelület és a legdrágább kelmékből készített huzat borította a favázas, aranyozott-ezüstözött székeket. A kerek formák oválissá alakultak, az egyenesek kacskaringókká - különösen igaz volt ez az olasz és spanyol területeken. 

Nemsokára folytatjuk a történetet! Keresd blogunkban az első részt is!

 

 




2016.10.06

Amiken mindenki szívesen ülne: íme a 3 legjobb hálós forgószékünk

Biztos te is láttál már hálós háttámlás forgószéket, de el sem gondolkodtál rajta, miért olyan jó. Segítünk kicsit, összeszedtük az érveket, de ennél többet is adunk: megmutatjuk, melyik Magyarország három kedvenc hálós forgószéke.

Tovább olvasom

2016.08.30

A felfújható bútorok világa

Elérkeztük a következő, laikusok számára komolytalannak tűnő bútorcsoporthoz, amely az utóbbi időben ugrásszerű változásokon ment át, és így teljes joggal belépett a komoly, sőt a dizájnerbútorok világába. Ne hagyjuk tévútra vinni magunkat: ezek a bútorok nem olcsóbbak, sőt... Hiszen a pneumatikus, azaz felfújható ágyak, székek, kanapék és egyéb bútordarabok számos olyan kihívásnak kell, hogy megfeleljenek, aminek az eredménye magas ár lesz.

Tovább olvasom

2017.08.15

2017 TOP irodai forgószékei

Ha te is azok közé tartozol, akik igazán jó forgószéket keresnek, akkor előbb-utóbb felteszed nekünk a kérdést: melyik a legjobb székünk? Erre a kérdésre keressük a választ eddigi idei tapasztalataink alapján.

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos