Magazin

Boncoljuk fel a bútorokat! - 10. rész

2016-04-14 Horváth Krisztián


Az asztalokkal foglalkozó sorozat utolsó részeként tekintsük át a számítógépasztalok fajtáit, lehetséges felépítéseit, funkcióit!


A számítógépasztalok iránti igény akkor alakult ki, amikor a személyi (vagy más szóval asztali) számítógépek elkezdtek elterjedni az otthonokban is, vagyis a 'kilencvenes évek közepe-vége felé. A számítógépasztal egy olyan bútordarab, amelyen a számítógép alkatrészeinek speciális rekeszek vannak kialakítva: a háznak, a monitornak és a billentyűzetnek külön polca, illetve szekrénye van, amelyben megoldott a kábelvezetés és a megfelelő szellőztetés is.

Ezek a bútordarabok általában jóval kisebbek, mint egy íróasztal, hiszen nincsen szükség rajtuk írófelületre (bár, ha a billentyűzet fiókba kerül, akkor még arra is juthat hely), de vannak belőlük tekintélyes példányok is. Többek között fontos jellemzőjük az is, hogy a monitor és a billentyűzet olyan magasságban helyezhető el rajtuk, ami ergonomikus, sőt a komolyabb darabokon ez akár állítható is.

A számítógépasztalok lehetnek nagyobbak vagy kisebbek, ennek megfelelően lehet több vagy kevesebb kiegészítő elemük, illetve funkciójuk. A nagyobb méretűeken lehet több polc, bővíthető írófelület, fiókok vagy ajtós szekrény is, illetve ezeken találhatunk általában összetettebb monitor-elhelyezési vagy egyéb kényelmi funkció(ka)t is.

Szinte bármiből készülhetnek, amit a bútoriparban használnak. Találunk a piacon fa (farostlemez), műanyag, fém és kombinált termékeket is. Gyakori jellemző, hogy egy számítógépasztal rendelkezik görgőkkel, hiszen – mint célzottan helytakarékos bútordarabot – előfordulhat, hogy arrébb kell tolni.

A számítógépasztalt általában nem irodákban használják – ott inkább az íróasztal a divat – sokkal inkább az otthoni dolgozósarkok népszerű bútordarabja. Napjainkra azonban kezd veszíteni a népszerűségéből, hiszen évek óta zajlik az a folyamat, amelynek részeként a laptopok és tabletek egyre nagyobb teret nyernek az asztali számítógépek rovására. Ha valakinek laptopja van, akkor a külön billentyűzet értelmét veszti, ház pedig nincs, így legfeljebb arra lehet igény, hogy a gépet kényelmes magasságban tudjuk elhelyezni – erre pedig találhatunk kisebb asztalra vagy ölbe helyezhető kiegészítőket az iroda- illetve lakberendezési boltokban.




2016.07.14

Emagra székek első kézből

Az Irodabutik 2016-tól a kiváló minőségű és 5 év garanciával rendelkező cseh gyártmányú Emagra székek hivatalos hazai forgalmazója.

Tovább olvasom

2018.01.09

Húsba vágó: mitől lesz jó egy irodaszék?

Sokat írtunk már arról, mitől válik igazán egészségessé egy irodaszék, most azonban pénztárcavédő percek következnek. Ennek apropóját máris eláruljuk, és rengeteg pénzt spórolunk meg neked.

Tovább olvasom

2017.01.18

Döbbenet: így dolgoznak a multik

Celluxszal szervizelni egy drága széket? Kihagyni a csapágyat? Pozitív példákat szeretünk hozni a minőségi ülés világából, szándékosan kerüljük a negatívakat. De néhány gányolás mellett mi sem tudunk elmenni szó nélkül...

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos