Magazin

Graham, aki túléli az életet

2016-07-22 Horváth Krisztián


Az ausztrál hatóságok életre hívták Grahamet, ezt a meglehetősen furcsa kinézetű embert, hogy megszüntessék az utakon bekövetkező halálos baleseteket. Graham azonban másra is megtaníthat bennünket.


A biztonság egy relatív kategória, akár autóban ülünk, akár irodánkban. Mindkét esetben sokat fejlődtek az elmúlt években a biztonsági rendszerek, azonban akár út közben, akár munkában vagyunk, tény, hogy számtalan veszély leselkedik ránk.

A több órás munka ugyanolyan veszélyes lehet, mint egy frontális ütközés 90 km/h-val

Miért? Mert az ütközés gyorsan öl, a rossz ülés pedig ugyanezt teszi, csak lassan. Ez a fura kinézetű bábú, amit Patricia Piccinin művész, Christian Kenfield traumatológiai sebész, valamint David Logan közútbiztonsági mérnök alkottak meg, tulajdonképpen egy játék az evolúcióval.

Ha a természetes szelekció ma is eredeti formájában működne társadalmunkban, és ez a generációkon átívelő, láthatatlan kényszertő erő a balesetek túlélése felé hajtaná génkészletünk alakulását, akkor számtalan mutáció után valahogyan így nézne ki az ember (értsd: akik a Graham teste felé mutató "megoldásokkal" születnek, nagyobb eséllyel adják tovább génjeiket; így működik a természetes kiválasztódás).

Graham túlélhetné az irodai munkát is

Az ütközések keltette energia elnyelésére bordái közé légpárnák fejlődtek, nyaka nincsen, fejét extra szövetrétegek borítják, belül pedig az agyat védő szalagok és agyi gerincvelő-folyadék védi.

Ez önmagában még kevés lenne 50-60 év ülőmunka túlélésére. De akkor mire lenne szükséged?

Ha csak a testen szükséges módosításokat nézzük, egy mindent túlélő irodai munkás valahogy így nézne ki:

  • nyaka extra vastag lenne, hogy fejtámla nélküli székében is kényelmesen dolgozhasson;
  • váll-öve és karja megvastagodnának, az azokat tartó izomszövetek megerősödnének, hogy karfa nélkül is kényelmesen gépelhessen;
  • ezzel párhuzamosan karjában csontjainak súlya és vastagsága itt csökkenne az izomzattal együtt, hiszen magához a gépeléshez nem kell nagy erő;
  • szintén a gépeléshez kapcsolódva, ujjainak hossza megnőne;
  • gerince előrefelé hajlana, elveszítené kettős S alakját, körülötte a törzsizomzat megerősödne, így dereka vastagabb, háta pedig szövetekben gazdagabb lenne;
  • lábai elvékonyodnának és megrövidülnének, hiszen ezekre a munka során semmi szüksége.

 

Megalkottuk hát saját Graham-ünket, az iroda hősét!

Riasztó? Pedig napi 10-12 óra ülőmunka mellett manapság ez lenne az előnyös testfelépítés!

 

De mit tehetsz, ha nem akarod kivárni párezer év evolúcióját?

A te testednek nincs ideje alkalmazkodni azokhoz a kihívásokhoz, amiket az elmúlt évtizedek munkakultúrája követelményként kialakított: a napi 8-10 óra ülés megöl, ha rosszu csinálod. Ennek részben az az oka, hogy a fent megfogalmazott fura testi elváltozások nélkül a tartós, passzív ülőpozíció valójában halálos méreg:

  • tovább gyengíti amúgy is elernyedt törzsizomzatodat, így az nem tartja egyenesen gerincedet;
  • folyamatosan kopnak porcszöveteid a gerinc csigolyái között, ráadásul bizonyos pontokon kiemelkedően erősen (ez pedig gerincsérvhez vezet);
  • a keringédes lassul, a vérrögök kialakulásának esélye megnő, a szíved is károsodik, hiszen egész nap nem mozogsz (ezen a reggeli/esti sport sem segít);
  • egyre többet fáj a nyakad, ami a váll-övet érő folyamatos terhelésnek köszönhető, és krónikussá fog válni.

 

Akkor mi a megoldás? Ne üljek? Hogyan legyek Graham?

Ülni muszáj, és Graham-mé sem akar változni senki. Helyette azonban lecserélheted a passzív ülést aktívra. Az aktív ülés abban segíthet, hogy:

  • gerincednek egyenletes terhelést adjon, elkerülve a kiemelt pontokon bekövetkező porckopást és gerinc-sérvet;
  • aktív voltának hála visszaerősítse a törzsizomzatot a gerinc körül, ezzel adva lehetőséget az egészséges tartásra;
  • felpezsdítse keringésedet azáltal, hogy ülés közben is mozogsz (ezzel elkerülheted az ér- és szívproblémákat is).

Az aktív ülés ma már nem elérhetetlen cél, bármelyik SpinaliS szék megvalósíthatja. Ha évtizedes távlatokban is érdekel az egészséged, olvass utána például a Hackernek.


Ezekkel a termékekkel találkozhattál a cikkben:


SpinaliS ergonomikus szék

SpinaliS Ergonomic
SpinaliS ergonomikus szék

219 213 Ft + ÁFA
278 400 Ft Bruttó

RÉSZLETEK

SpinaliS ergonomikus szék

SpinaliS Hacker
SpinaliS ergonomikus szék

289 921 Ft + ÁFA
368 200 Ft Bruttó

RÉSZLETEK




2016.10.06

Amiken mindenki szívesen ülne: íme a 3 legjobb hálós forgószékünk

Biztos te is láttál már hálós háttámlás forgószéket, de el sem gondolkodtál rajta, miért olyan jó. Segítünk kicsit, összeszedtük az érveket, de ennél többet is adunk: megmutatjuk, melyik Magyarország három kedvenc hálós forgószéke.

Tovább olvasom

2016.08.30

A felfújható bútorok világa

Elérkeztük a következő, laikusok számára komolytalannak tűnő bútorcsoporthoz, amely az utóbbi időben ugrásszerű változásokon ment át, és így teljes joggal belépett a komoly, sőt a dizájnerbútorok világába. Ne hagyjuk tévútra vinni magunkat: ezek a bútorok nem olcsóbbak, sőt... Hiszen a pneumatikus, azaz felfújható ágyak, székek, kanapék és egyéb bútordarabok számos olyan kihívásnak kell, hogy megfeleljenek, aminek az eredménye magas ár lesz.

Tovább olvasom

2017.08.15

2017 TOP irodai forgószékei

Ha te is azok közé tartozol, akik igazán jó forgószéket keresnek, akkor előbb-utóbb felteszed nekünk a kérdést: melyik a legjobb székünk? Erre a kérdésre keressük a választ eddigi idei tapasztalataink alapján.

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos