Magazin

Hova kerül az irodából a hulladék?

2013-06-24 Horváth Krisztián


Ti szelektíven gyűjtitek az irodában a hulladékot? Mit gondolnak a munkatársaid, van értelme szétválogatni a szemetet, és vajon igaz-e a városi legenda, hogy a szelektíven gyűjtött hulladékot is összeöntik végül?


Kezdjük néhány, a történelem homályába vesző adattal: “2003-ban 2,8 millió tonna szilárd hulladékot szállítottak el [a lakosságtól], ebből 2,6 millió tonnát hagyományos módon, 50 ezer tonnát szelektíven, 129 ezer tonnát lomtalanítás során gyűjtöttek. A településeken begyűjtött mennyiségből közel 4 millió tonnát (90%) tárolókban helyeztek el, 245 ezer tonnát (6%) elégettek és 137 ezer tonnát (4%) újrahasznosítottak. Az EU területén a lerakás kisebb (50%), az égetés (17%) és újrahasznosítás nagyobb (33%) aránya jellemző.” - ezek a KSH hivatalos adatai.

2003 óta természetesen javultak a mutatóink. A lakossági hulladékgyűjtő szigetek megjelenésével a szelektíven gyűjtött hulladék arányai is nagyban megnőtt. Hosszútávon, az aktív szelektív gyűjtéssel 20-30%-kal csökkenhet a szemétdíj, ez egy százlakásos társasház esetén akár havi 20-22 ezer forint megtakarítást is jelenthet, és ez a szám az irodaházaknál, kisebb irodáknál is hasonlóan alakulhat.

2015. január 1-től kötelező lesz a papír-, fém-, műanyag- és üveghulladékok szelektív gyűjtése az Európai Unió minden tagországában az Európai Parlament és a Tanács 2008/98/EK irányelve szerint. Kutatások szerint erre a kérdésre leginkább az 55 év felettiek és a felsőfokú végzettségűek figyelnek oda, de sok esetben még ez a két csoport is képtelen a papírfelhasználását kolátozni. Bár a külön gyűjtött papír az egyik olyan kulcseleme a szelektíven gyűjtött hulladéknak, amivel nagy környezeti terhelést kerülhetünk el, a magyarok java előszeretettel nyomtat az irodában, munhahelyén. Ehhez képest otthon sokkal kevesebben printelnek ki bármit is. Még mindig sok helyen él az “ami az irodában történik, az a munhely baja” felfogás.

Bár két év múlva mindenkire kötelező lesz a szabályozás, elkeserítő tény, hogy a teljes lakosságból mindössze 1,1 millió ember gyűjti szelektíven a hulladékot, holott 9 millió állampolgárnak van biztosítva a lehetőség. Gazdasági oldalról szemlélve a kérdést évente nagyjából 300 milliárd forint értékű hulladékot dobhatunk ki a kukába.

Sok olyan szemét keletkezik az irodákban, amit nem lehet szelektíven kidobni. Ilyen lehet az irodai szék is: ebben sokféle anyagot használnak fel, és senkitől sem lehet elvárni, hogy elemeire bontva külön szemetesbe dobja a szék talpát, görgőit, háttámláját. Ezen kívül a gázlift még veszélyes hulladéknak is minősül.

Hogy ebben a helyzetben segíthessünk az irodában dolgozóknak, a hónap folyamán nem csak átvesszük bemutatótermünkben a kidobásra ítélt székeket, de 5.000 forint kedvezményt is adunk utánuk, amit 63.500 forint értékű vásárlás felett tudsz nálunk felhasználni. Ha nem szeretnél vásárolni, hibás, régi, rossz székedet akkor is átvesszük, és gondoskodunk szekszerű és környezetkímélő elhelyezéséről.

Hozd el hozzánk régi széked a Béke utcába! Várunk Téged, címünk: 1131 BP. Béke utca 105.

 




2016.07.14

Emagra székek első kézből

Az Irodabutik 2016-tól a kiváló minőségű és 5 év garanciával rendelkező cseh gyártmányú Emagra székek hivatalos hazai forgalmazója.

Tovább olvasom

2018.01.09

Húsba vágó: mitől lesz jó egy irodaszék?

Sokat írtunk már arról, mitől válik igazán egészségessé egy irodaszék, most azonban pénztárcavédő percek következnek. Ennek apropóját máris eláruljuk, és rengeteg pénzt spórolunk meg neked.

Tovább olvasom

2017.01.18

Döbbenet: így dolgoznak a multik

Celluxszal szervizelni egy drága széket? Kihagyni a csapágyat? Pozitív példákat szeretünk hozni a minőségi ülés világából, szándékosan kerüljük a negatívakat. De néhány gányolás mellett mi sem tudunk elmenni szó nélkül...

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos