Magazin

Húsba vágó: mitől lesz jó egy irodaszék?

2018-01-09 Horváth Krisztián


Sokat írtunk már arról, mitől válik igazán egészségessé egy irodaszék, most azonban pénztárcavédő percek következnek. Ennek apropóját máris eláruljuk, és rengeteg pénzt spórolunk meg neked.


Karácsony, te drága...

És ezt vedd szó szerint! Januárban rengeteg olyan széket hoztok el hozzánk, amiket multiknál vettetek az ünnepek alatt magatoknak vagy ajándékba, de vagy már tönkrementek, vagy borzasztó bennük ülni már 1-2 hét után is.

Ezeket a székeket mi csak "kamu-drága" és "kamu-gamer" székeknek hívjuk, mert akár 70-80.000 forintot is elkérnek értük és mindenféle címkéket aggatnak rájuk, holott átlagon aluli távol-keleti minőséget képviselnek. És ezeket bizony a legjobb nevű bútoros nagyáruházakban teszik ki a polcra. Ha tudnád, hogy mennyi a beszerzési áruk...

Nálunk oka van annak, ha egy szék drága, és oka van annak is, hogy miért nevezzük például a Spider-t valódi gamer széknek. Most neked is eláruljuk, mitől lesz egy szék igazán jó.

 

A súly mindent felfed

Nincs nagy trükk: 28 éve árulunk székeket és van egy hatalmas alapigazság, amire nem szoktál figyelni: ha megemelsz egy széket, azonnal kiderül minden.

Az alkatrészek súlyán ugyanis nem lehet spórolni.

Ha egy székben van anyag, azt érezni fogod.

Nincsen standard értékünk, de ha egy szék mindössze 5-8 kilót nyom, akkor nyugodtan hagyd ott az üzletben. Képzeld el, hogy a teljes testsúlyodat napi 8-10 órában kényelmesen tartó szerkezetnek milyen tartóssági követelményeknek kell megfelelnie (pláne ha nem csak 1 év garanciával adják). Ha ezt átgondolod, rögtön megérted, hogy egy 10-15 éves átlagos üzemidővel rendelkező SpinaliS szék miért 20 kiló körül van, vagy hogy a szintén nem könnyű (de légies!) Emagra székekre miért adunk ezek fényében 5 év garanciát.

Egy teherviselő csillagtalpat, mechanikát vagy ülőlapot egyszerűen nem lehet "kevés" anyagból megcsinálni, mert hamar elreped, kiülöd és tönkremegy. Aztán jöhet a garanciális ügyintézés, aminek tapasztalataink szerint az a vége, hogy az eladók egyszerűen közlik: nincs ilyen alkatrészük (holott a törvény szerint 5 évig kellene pótalkatrészt tartaniuk minden eladott székhez).

Ilyenkor szoktátok megkeresni Budapest legnépszerűbb székszervizét, de még mi sem tudunk minden esetben segíteni. Hogy miért, azt a következő pontban eláruljuk.

 

Standard alkatrész, standard minőség

A multiknál, nagyáruházakban vásárolt székekkel nem csak a garanciaidő a gond, de az is, hogy nem standard alkatrészekből készülnek, így javításuk szokszor lehetetlen.

Mi már 28 éve forgalmazunk székeket. Szinte mindent láttunk, amit hazánkban kapni lehet, és tudjuk, hogy a színvonalas gyártók (legyenek akár a német Topstar, a svájci Sitag, a cseh Emagra, a szlovén SpinaliS vagy a magyar gyárak) standard alkatrészekből dolgoznak. Például minőségi gázlifteket és szabványos méretű görgőket használnak.

Ennek megvan az a hatalmas előnye, hogy ezek a valóban jó minőségű irodaszékek nem csak a 3-5 éves garanciaidőben, de utána még hosszú évekig gond nélkül szervizelhetőek lesznek. Ez neked és nekünk is nagy biztonságot ad, hiszen állni tudjuk a szavunkat feléd.

 

A kényelem nem egyenlő a minőséggel

Még pár évvel ezelőtt is nagy divatja volt a főnöki foteleknek, amik bár a leginkább gerincgyilkos ülőeszközök, sokak számára vonzóak voltak reprezentatív és kényelmi okokból.

Ami miatt ezt most felidézzük, az elsősorban az ülőlapok és hátlapok mélyén rejlő "belső".

Az olcsó székek többnyire vágott szivacsokból készülnek, amiket hideg szivacstömbömkből metszenek ki. Ez a belépő kategória, a fapados repülőjegy. Ennél csak egy fokkal jobb, ha több ilyen réteg van összeragasztva. Az már majdnem túrista osztály. A business class azonban az öntött szivacs: ezt nem vágják, hanem eleve formára öntik, több különböző tömörségű szivacsrétegből, melegen. Ennek tartóssága és kényelmi faktora összehasonlíthatatlanul jobb az alapváltozatokhoz képest (ülj bele egy német Wellpoint székbe, és megérzed te is). Persze az első osztály a feszes ülőlap, ami alatt gerinckímélő mechanika mozog: ez úgy kényelmes, hogy egészséges is közben. Ilyen mondjuk a Hacker.

 

A kopás tiszta lopás

Képzeld el, hogy megvetted életed legszebb billentyűzetét, amin végre öröm a gépelés. A billentyűk tökéletes helyen vannak, a leütések erőssége is perfekt, ezen kívül világít a sötétben és vízálló az egész. Aztán képzeld el, hogy a festése egy hét után elkezd lekopni...

Pontosan ez történik akkor, amikor veszel egy aránylag jó széket, amivel egyébként elégedett lennél, de a gyártó valamiért a szöveten vagy a hálózáson akart spórolni.

A székekhez használt szöveteknek van egy értékük, az úgynevezett martindale szám, ami a kopásállóságukat jelöli. Ez a szám árulja el neked, hogy egy szövet hány kopási cuklusra van tesztelve. Eláruljuk azt is, hogy léteznek székek 10.000-es értékkel, meg léteznek 100.000-essel is. Szerinted milyen lehet az előbbi az utóbbihoz képest?

Hidd el, jobban jársz, ha nem veszel gagyi szövetes széket, mert ez az a felület, ami a testeddel folyamatosan érintkezik, és bizony nagyon nem mindegy, hogy kiszakad vagy bolyhosodik-e majd.

Ugyanígy legyél körültekintő a NET-hálókkal kapcsolatban. Bár ezek nagyszerű találmányok (írtunk is egy cikket arról, miért olyan népszerűek), fontos, hogy jó minőséget válassz belőle. 

A jó háló nagyon-nagyon sokáig bírja. A legjobb Emagra-székeink például kivétel nélkül hálós háttámlával érkeznek, és 5, azaz öt év garancia jár rájuk. Ilyen egy jó hálós szék.

 

Drága szék nincsen, csak túlárazott

Nem köntörfalazunk: sajnálsz kiadni egy jó forgószékre 70.000-80.000 forintot. Ez nem baj, de tudd, hogy mindenképpen meg fogod tenni. Viszont azt te döntöd el, hogy okosan csinálod, vagy "muszájból".

Azt az alapigazságot nehéz lenne eltagadi, hogy egy 20.000-30.000 forintba kerülő, 1 év garanciaidőt is nehezen túlélő, de már 1-2 hónap után kényelmetlen szék megvásárlása maximum pár napig okoz örömöt. "Jól vettem", gondolod magadban, pedig ez óriási tévedés. Nem elég, hogy lesz egy széked, ami kényelmetlenné válik és aránylag hamar tönkre is megy, de máris szánhatod a pénzed, az időd és az energiád a következőnek a beszerzésére. Arról nem is beszélünk, hogy eközben a derekad is kikészül...

Ellenben lássunk egy széket, ami mondjuk 75.000 forintba kerül, de 5 év rá a garancia. Ha az előző esetben nagyon megengedő vagyok, akkor a 30.000 forintos szék mondjuk bírja két évig, így évente 15.000 forintba került neked. Az 5 év garanciás szék minimum a garaciaidejében kiszolgál majd (de sejtheted, hogy ilyen minőség esetén még tovább is fog menni), így évente szintén 15.000 forintba került, de megpsórolt neked egy csomó időt, energiát és idegeskedést, amit új szék vásárlásával kell töltened.

Most akkor melyik is a drága szék?

Ilyen alapon mondd csak bátran nálunk, hogy a SpinaliS Hacker, ami jó eséllyel a gerinced épségét és életed is megmenti, átlag 10-15 éves üzemidővel évi 14.466 forintért drága.

A titok az, hogy drága szék nincsen, csak túlárazott. És bizony az olcsó(nak tűnő) székek a leginkább túlárazottak.

 

Ne csak azt kérdezd, a széked mit tehet érted; kérdezd meg néha azt is, te mit tehetsz a székedért

Engedjétek meg a fenti "gondolatkölcsönt" Kennedy elnöktől, ugyanis nagyon fontos: beavattunk pár szakmai titokba, amiknek ismeretében már te is vehetsz jó széket. Fontos viszont tudnod, hogy a legjobb eszközök igénylik a leggondosabb karbantartást is.

Szerinted egy Forma 1-es versenyautó mitől olyan gyors és erős? Nyilván van benne része a tervezésnek, a legújabb technológiáknak, a legjobb anyagoknak és a pilótának is. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy a legtöbb alkatrészük csak pár száz kilómétert élne meg, ha nem lenne ott körülötte a csapat és a szerelők, akik folyamatosan maximális színvonalon tartják.

A székeknél is ez a titok: ha időről időre beállítod, átnézed a székedet és például meghúzod a csavarokat, akkor nagyságrendekkel megnöveled a várható élettartamát.

Természetesen megértjük, ha nem akarsz vagy tudsz erre figyelni, éppen ezért a jó székhez nálunk jár a profi karbantartás és gondoskodás is. Aprópénzért levesszük a válladról akár egyetlen, akár 100 szék karbantartását, szervizelését. Mi leszünk a te saját Forma 1-es csapatod, hogy minden nap a legjobb versenyautóban ülhess és maximálisan hatékony lehess.

 

További tippekkel és tanácsokkal személyesen is várunk téged minden hétköznap 10 és 18 óra között a 1131 Béke utca 105. szám alatti bemutatóterünkben! 


Ezekkel a termékekkel találkozhattál a cikkben:


SpinaliS ergonomikus forgószék

SpinaliS Spider
SpinaliS ergonomikus forgószék

396 535 Ft + ÁFA
503 600 Ft Bruttó

RÉSZLETEK

Topstar ergo forgószék mozgó ülőlappal

Sitness 55
Topstar ergo forgószék mozgó ülőlappal

139 362 Ft + ÁFA
176 990 Ft Bruttó

RÉSZLETEK

+1
deréktámaszos elegáns forgószék

Emagra X8 Yoga
deréktámaszos elegáns forgószék

162 152 Ft + ÁFA
205 933 Ft Bruttó

RÉSZLETEK




2016.07.14

Emagra székek első kézből

Az Irodabutik 2016-tól a kiváló minőségű és 5 év garanciával rendelkező cseh gyártmányú Emagra székek hivatalos hazai forgalmazója.

Tovább olvasom

2018.01.09

Húsba vágó: mitől lesz jó egy irodaszék?

Sokat írtunk már arról, mitől válik igazán egészségessé egy irodaszék, most azonban pénztárcavédő percek következnek. Ennek apropóját máris eláruljuk, és rengeteg pénzt spórolunk meg neked.

Tovább olvasom

2017.01.18

Döbbenet: így dolgoznak a multik

Celluxszal szervizelni egy drága széket? Kihagyni a csapágyat? Pozitív példákat szeretünk hozni a minőségi ülés világából, szándékosan kerüljük a negatívakat. De néhány gányolás mellett mi sem tudunk elmenni szó nélkül...

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos