Magazin

Mi került ezen a fotelon 7200 Ft-ba?

2013-08-24 Horváth Krisztián


... tette fel a klasszikus kérdést Márkus László évtizedekkel ezelőtt, ami még ma is teljesen altuális. Sok vásárlónk kérdezi tőlünk bemutatótermünkben és online felületeinken, hogy miért érdemes egy székért többet fizetni, mi kerül egy jó széken akár hatszámjegyű összegbe? A válasz a videó után, előbb szánjatok 10 percet szórakozásra.


Olcsó húsnak híg a leve. Népi igazság, és az esetek többségében igaz is. Ha bejössz hozzánk széket nézni, látni fogod, hogy van 20.000-ért és 200.000-ért is forgószék. Hogyan lehet ez? A titok nem is annyira titok, sokkal inkább arról van szó, hogy az egyszeri székvásárló általában nem szeret belegondolni abba, hogy valójában mit is kap a pénzéért - vagy mit nem. 

Félreértés ne essék, sok akciós székünk verhetetlen áron hoz olyan funkciókat és minőséget, amit adott esetben csak a drágább székek tudnak, de ha eltekintünk a leárazásainktól, akkor kiderül, hogy az olcsóbb irodai székeket nem folyamatos, napi 8 órás vagy még tovább tartó terhelésre találták ki. Vagyis nem arról van szó, hogy az Irodabutikban adunk gagyit is, csupán arról, hogy minden igényre van megfelelő székünk, de ezek nem feltétlenül a legolcsóbbak. 

Minden betérő vásárlónak el szoktuk magyarázni, hogy egy aluminiumból öntött csillagtalp miért kerül 10.000 forintba, a műanyag pedig miért sokkal olcsóbb. Az előbbi sosem fog eltörni, megvetemedni, stapabíró, esztétikailag is kellemesebb. Az utóbbiról mindezek csak korlátozottan mondhatóak el. Mindkettő tökéletesen fog azonban működni, ha arra a célra használják, amire kitalálták. Ha munka után hazaérkezel és csupán pár órára ülsz le asztalodhoz megnézni a leveleid vagy a Facebook-oldalunkat, akkor a műanyag csillag is hosszú évekig fog működni. Ha viszont az irodába akarsz megfelelő megoldást közel egész napos terhelésre, akkor érdemes a drágábbat választani: nem lesz vele se gond, se kellemetlenség, nem kell majd szervizelni, szinte bármeddig működni fog.

Azért a lábcsillagot emeltem ki, mert legtöbbször ezzel van a gond, ezt hozzák vissza cserére. Ennek van egy másik oka is, amit sokan kínos témának éreznek, pedig fontos róla beszélni. Manapság egyre több a túlsulyos ember hazánkban is. Számukra a gyártók és mi is kínálunk speciálisan kialakított székeket (XXL székek). Ezek megerősített alkatrészei bírják a nagyobb terhelést is, ennek megfelelően azonban áruk is magasabb. Ennél a termékkategóriánál hatványozottan igaz az a tételünk, hogy a vásárló emelje meg a széket és érezze: van benne anyag. Nem spóroltak ki belőle sehol semmit, a kiírt súlykorlát pedig valóban tesztelt. Ha egy 120 kilós ember 90 kilóra garantált forgószéket vesz (mert az olcsóbb), nem tudjuk garantálni, hogy akár csak egy évig is bírni fogja. Nem találtuk fel a spanyolviaszt, csupán arról van szó, hogy erről a többi viszonteladó nem szívesen beszél.

Nézzünk meg egy másik, színesebb példát is. A szövetek esete is tipikusan olyan téma, amit előszeretettel vázolunk azoknak, akik kíváncsiak több, mint két évtizedes tapasztalatainkra. A legtöbb gyártó több féle szövetkategóriával árulja székeit, melyeket az oldalunkon is ki tudsz választani. Ezeknek az ára is eltérő, de a drágább szövetek kopásállósága sokkal jobb, mint az olcsóké. Ismét az a helyzet, hogy ha csak pár órát szeretnél a székben tölteni, tökéletes az alap szövet, de ha mondjuk ügyfélváró széket veszel, amit naphosszat fognak használni, felállnak belőle aztán leülnek sokszor egymás után, akkor bizony kell a magasabb kategóriás szövet.

Biztos nem mondunk újat, de egy szék árában ezer más költség is benne foglaltatik, amik mind ahhoz kellenek, hogy ne csak eljusson Hozzád, de nyugodtan használni is tudd. Az ÁFA csak az egyik olyan járulékos költség, amiből aztán az állam részben fenntartja azt az utat, amin hazaviszed a széket. Az alkatrészek szállítása és a munkadíj, amit azok kapnak, akik legyártják és összeszerelik az elemeket, szintén nehezen mérhető érték, de Te is tudod, hogy benne van az árban, hiszen dolgoztál már pénzért... Az már az Irodabutik különlegessége, hogy nem kérünk külön semmit a kiszállításért, az összeszerelésért és a próbaszékekért sem, de ettől függetlenül nekünk is vannak költségeink, mint minden tisztességesen működő vállalkozásnak.

A magyar vásárló árérzékeny. Szereti az olcsóbbat, leginkább azzal lehet "megnyerni" a kegyeit. Ezzel nincs is gond, de még azok is gondolkodhatnak okosan, akiknek kizárólag az ár a szempont. Ha vásárolsz egy széket egész napos munkára 20.000 forint körüli áron, nagy valószínűséggel egy éven belül tönkremegy. Jó eséllyel már a garanciából is kifutottál, kezdődhet az utánajárás, megint veszel egy olcsó széket, és kezdődik az egész előről. Nem volna érdemes inkább egy drágább, de 8-10 évig működő székre költeni azt a 30-100.000 forintot, amit évente olcsó székekere adsz ki? Spórolni okosan is lehet, ráadásul a drágább termékek általában ergonómikusabbak, egészségesebbek, így olyan távlati előnyöket is felmutatnak, mint az egészség megőrzése, a mozgásszervi panaszok elkerülése és persze a kényelem, amit nem lehet forintokban mérni.

Ha legközelebb azon gondolkozol, vajon mi kerül egy aktív ülés rendszerű SpinaliS széken 137.900 forintba, gondolj a fentiekre! Bemutatótermünkben várunk szeretettel akkor is, ha csak szaktanácsra van szükséged. Szívesen adjuk tovább tapasztalatainkat.

 




2016.10.06

Amiken mindenki szívesen ülne: íme a 3 legjobb hálós forgószékünk

Biztos te is láttál már hálós háttámlás forgószéket, de el sem gondolkodtál rajta, miért olyan jó. Segítünk kicsit, összeszedtük az érveket, de ennél többet is adunk: megmutatjuk, melyik Magyarország három kedvenc hálós forgószéke.

Tovább olvasom

2016.08.30

A felfújható bútorok világa

Elérkeztük a következő, laikusok számára komolytalannak tűnő bútorcsoporthoz, amely az utóbbi időben ugrásszerű változásokon ment át, és így teljes joggal belépett a komoly, sőt a dizájnerbútorok világába. Ne hagyjuk tévútra vinni magunkat: ezek a bútorok nem olcsóbbak, sőt... Hiszen a pneumatikus, azaz felfújható ágyak, székek, kanapék és egyéb bútordarabok számos olyan kihívásnak kell, hogy megfeleljenek, aminek az eredménye magas ár lesz.

Tovább olvasom

2017.08.15

2017 TOP irodai forgószékei

Ha te is azok közé tartozol, akik igazán jó forgószéket keresnek, akkor előbb-utóbb felteszed nekünk a kérdést: melyik a legjobb székünk? Erre a kérdésre keressük a választ eddigi idei tapasztalataink alapján.

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos