Magazin

Néhány szó a szivacsokról

2013-09-30 Horváth Krisztián


Hétvégén a Placc fesztivál egyik helyszínén járt kollégánk, akit megihlettek Orosz Klára képzőművész szivacskockái. Tulajdonképpen mit is kell tudni a szivacsokról?


Bár manapság egyre divatosabbak a NET-hálós termékek, melyeknek kétségtelen előnyei vannak, a normál irodai forgószékek szövet- vagy bőrborítása alatt többnyire még mindig szivacsot találunk. Nem mindegy azonban, hogy milyet. Napjainkban a szivacsgyártás és felhasználás is belépett az űrkorszakba.

Korábban a különböző ülőalkalmatosságok szivacsozása vágással készült, vagyis az előre szállított, hatalmas szivacstömbökből a gyártók kézzel (szerszámok segítségével) vágták ki az elemeket. Ennek a technikának az eredményével azonban több gond is van: egyrészt a tömbös szivacs szerkezete teljesen homogén, vagyis ugyanolyan tömör minden pontján. Ez azzal jár, hogy az ülés közben nagyobb erőhatásnak kitett részek idővel deformálódnak a terhelés alatt, míg más pontok megőrzik alakjukat. Ezzel az a probléma, hogy pont azok a felületek fáradnak el, amiknek kényelmesen és ergonómikusan kellene tartaniuk a benne ülőt.

További gondot jelentett a vágott szivacsoknál, hogy sokszor több elemet ragasztóval ragasztottak össze. A ragasztás idővel elengedhetett, a szövetezés alatt az elemek elkezdtek elcsúszni, vándorolni, az ülőfelület elveszthette alakját.

Az öntött szivacsok ezzel szemben nem estek át vágáson, sem ragasztáson. Egyből olyan formára öntik őket, amilyenre a széknek szüksége van. Sokkal tömörebbek és masszívabbak, ennél fogva alakjukat is sokkal jobban tartják. Nem véletlen, hogy egyre több székünk érkezik öntött szivacs belsővel.

A legfejletebb szivacsokkal manapság a Boston-székek rendelkeznek. Ezek a MemoTouch szivacsok olyan emlékező anyagok, melyek felveszik a székben ülők alakját, így tökéletesen alkalmazkodnak és a lehető legkényelmesebb támasztást adják testünknek.

Ha meguntad régi székedet, tönkrement a szivacsozása, vagy egyszerűen csak szeretnél kényelmesebbet, gyere be hozzánk!

 




2016.03.09

A 10 legjobb irodai szék – ülnéd őket?

Valljuk be egymás között: te sem valamilyen irodaszéket vennél, hanem a legjobbat.

Tovább olvasom

2014.06.25

Napi szék: full-extrás térdeplő

Mit szólnátok egy térdeplőszékhez háttámlával?

Tovább olvasom

2016.06.17

A SpinaliS székek előnyei

Korábban bepillantást nyertünk a dinamikus ülések legfontosabb jellemzőibe, és megbizonyosodtunk arról, hogy mennyire fontos a jó közérzet és a mozgásszerveink állapotának szempontjából, hogy ne egy adott helyzetbe kényszerítve, statikusan üljünk a székünkön hosszú munkaórákon keresztül. Szóba került a SpinaliS nevű innovatív székcsalád, és megígértük, hogy részletesebben is beszámolunk a termékek kiváló tulajdonságairól.

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos