Magazin

A táppénzes hiányzások 25 százalékát az üléssel összefüggésbe hozható mozgásszervi betegségek adják

2018-05-28 Horváth Krisztián


Hihetetlennek tűnő adat? Nem az. A KSH mérte. Neked pedig ez azt jelenti, hogy ha ergonomikus környezetet rendezel be magadnak vagy munkatársaidnak, átlagosan negyedével kevesebb lesz a hiányzás egészségügyi problémák miatt. Ezt már érdemes fontolóra venni, nem?


Azt eddig is tudtuk, hogy az olcsó, passzív ülést kínáló pár-tízezer forintos székek rettentően egészségtelenek. Ha most még nem is érzed, évtizedek múlva (sajnos) szinte biztosan megfizeted majd az árukat, hiszen ma már nem egyszerűen a derékfájás népbetegség, hanem a gerincsérv is.

Persze ez itt nem az ijesztgetések helye. Te, Kedves Olvasó, már pontosan tudod, hogy ha aktív ülésre váltasz, azzal milyen jótékony hatással leszel a saját életedre és egészségedre.

Most inkább arról szeretnénk beszélni, hogy a valóban ergonomikus munkakörnyezetnek - és ezen belül a jó székeknek - forintosítható, komoly anyagi vonzata van. No nem az árukra gondolunk, hanem arra az összegre, amit majd megspórolhatsz velük.

 

Mi bajom lehet a rossz széktől?

A KSH adatai szerint a táppénzes esetek jó részét két betegségcsoport adja ki:

  • negyedét a csont- és izomrendszeri vagy kötőszöveti betegségek;
  • 20%-át pedig a légzőszervi megbetegedések.

A nátha és megfázás ellen persze nem sokat tehetünk jó székekkel, de a mozgásszervi megbetegedések kifejezetten a szakterületünk. Ráadásul ezek miatt rend szerint hosszabb időre esünk ki a munkából.

Ez munkavállalóként azért rossz, mert tétlenül, otthon lábadozva fizetésünknek csak egy részét kapjuk meg, munkaadóként pedig úgy fizetjük az alkalmazottat, hogy az adott időszakban ő nem tud hozzátenni a cég sikeréhez.

Természetesen ez a szociális háló egyik alapköve, mégsem előnyös helyzet senki számára.

Sokkal jobb lenne, ha a munkaadók tudatosan alakítanának ki olyan munkakörnyezeteket, amik a lehetőségekhez képest csökkentik az ülőmunka kockázatát.

 

Miért nem veszünk egészséges széket?

A kérdés annyiban hibás, hogy igenis veszünk: ma már rengeteg munkavállaló és cég is tudatosan költ olyan, aktív ülést garantáló, akár élettartam-garanciás székekre is, amiktől nem csak egészséges, de boldog is lesz a dolgozó, a munkahelynek pedig hosszú időre garantálja a jó székeket, költséghatékonyan.

Ennek a felismerése, valamint annak belátása, hogy ebben a kérdésben a megelőzés tényleg jobb, mint a tünetek kezelése, szemléletmód-váltást igényel.

Erre a váltásra persze egyre több cég van rákényszerítve: a szakképzett munkaerő hiánya miatt az employer branding aranykorát éli: a fizetésen túl az egészséges munkakörnyezet biztosítása ma már nem luxus, hanem alapkövetelmény. Ezzel a gondolattal vagy megbarátkoznak a munkaadók, vagy hatamas lesz a munkaerő-fluktuációjuk.

A folyamatos elvándorlás és az új emberek felvételével járó többletköltségek mellett természetesen az ott maradók egészségügyi problémáiból fakadó táppénz-költségek is az egekbe szöknek, ha továbbra is hagyományos székeken dolgozik mindenki.

Tavalyelőtt 89 milliárd forint volt az Egészségbiztosítási Alapra háruló táppénz-költség, ami jól jelzi a probléma nagyságát.

 

Tehetünk ez ellen csuklótámaszos egéralátéttel és monitorállvánnyal, de ezektől senki sem fog egészségesen ülni...

Amikor olyan cégek keresnek meg bennünket, akiknek elegük volt a dolgozóik folyamatos panaszkodásából és abból, hogy székeiket 2-3 évente le kell váltaniuk, akkor nekik teljesen őszintén elmondjuk, hogy valóban van erre megoldás, ami még ráadásul olcsóbb is, mint a szokásos módszerek.

Egy élettartam-garanciás SpinaliS szék nem csak évtizedekre jelent zéró többletköltséget ülés tekintetében, de a ma kapható egyik legegészségesebb, ortopéd szakorvosok által is ajánlott aktív ülést garantáló szék, aminél jobbat a dolgozó aligha fog bármilyen más cégnél találni. Ha ilyenben ül, komolyan meggondolja majd, hogy váltson-e egy olyan munkahelyre, ahol vacak székekben tudna csak dolgozni. Ezt tapasztalatból mondjuk.

Az irodai dolgozók átlagosan napi 8-10 órát is ülve töltenek, ami extrém soknak számít. Ezt nem úszhatjuk meg, ha számítógéphez köt minket a munkánk (kivéve persze ha emelhető asztalunk van), ezért a megoldás a jó szék.

Mindenkit szeretettel várunk, hogy megmutathassuk bemutatótermünkben, milyenek az igazán jó székek. Ha pedig tetszik valamelyik modell, szívesen visszük házhoz vagy az irodába, hogy több napig is tesztelhesd, mindenféle kötelezettség és költség nélkül.




2016.03.09

A 10 legjobb irodai szék – ülnéd őket?

Valljuk be egymás között: te sem valamilyen irodaszéket vennél, hanem a legjobbat.

Tovább olvasom

2014.06.25

Napi szék: full-extrás térdeplő

Mit szólnátok egy térdeplőszékhez háttámlával?

Tovább olvasom

2016.06.17

A SpinaliS székek előnyei

Korábban bepillantást nyertünk a dinamikus ülések legfontosabb jellemzőibe, és megbizonyosodtunk arról, hogy mennyire fontos a jó közérzet és a mozgásszerveink állapotának szempontjából, hogy ne egy adott helyzetbe kényszerítve, statikusan üljünk a székünkön hosszú munkaórákon keresztül. Szóba került a SpinaliS nevű innovatív székcsalád, és megígértük, hogy részletesebben is beszámolunk a termékek kiváló tulajdonságairól.

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos