Magazin

Arra költesz, amivel időt töltesz?

2014-09-24 Horváth Krisztián


A fogyasztói társadalom egyik „átka”, hogy nap mint nap komolyan meg kell fontolnunk, melyik használati tárgyból milyet is vásároljunk. Vannak, akik az elektronikai eszközökből veszik a prémiumot, mások a ruházkodásukra költik a nagyobb összeget, megint mások az étkezésben kényeztetik magukat. Mindegyik szemléletmódnak megvan a maga alapja, ha az egészség vagy a pénztárca irányából nézzük őket, van azonban egy hatékony módszer, amivel a lehető legjobban oszthatjuk el anyagi forrásainkat.


Mindenki fogjon papírt és ceruzát, majd vegye számba, mivel mennyi időt tölt egy átlagos munkanapon. Bár mindenki eltérő eredményeket fog kapni, egy felmérés szerint átlagosan 8 órát töltünk alvással egy nap, 2 óra hosszát nyomogatjuk telefonunkat, 10 órát bámuljuk számítógépünk monitorát, 2-3 órát töltünk TV-nézéssel és legalább 8 órát ülünk valamilyen székben. (Fentiek összege nem 24 óra, de ezen senki ne csodálkozzon, mivel ezek a tevékenységek sokszor párhuzamosan folynak.)

Hogyan érhetjük el a fenti számok segítségével, hogy spóroljunk és egészségünket is megőrizzük?

Természetesen a legegyszerűbb válasz az lenne, hogy vegyük mindenből a legjobbat, és akkor garantáltan nem kötünk semmiféle kompromisszumot, de ezt igen kevesen tehetjük meg. Érdemes inkább abban gondolkodni, hosszú távon mi segít nekünk abban, hogy megőrizzük testi épségünket és egészségünket (és ezzel pénzt is spóroljunk idősebb önmagunknak).

Az elektronikai eszközök, rendelkezzenek bármilyen jó kijelzőkkel, alapvetően rontják szemünket. Ennek több oka is van: egyrészt nem a megfelelő távolságból szoktuk őket nézni, másrészt monoton munkára vagy mozdulatlanságra késztetik látószervünket, ami természetellenes állapot számára. A folyamatos fényterhelés sem feltétlenül egészséges. Nem véletlen, hogy manapság egyre többen viselnek szemüveget vagy kontaktlencsét, és minél idősebb valaki, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy látása romlani fog.

Maradt két fő terület, ahol azonban sokat tehetünk egészségünkért! Az egyik az ágy, a másik a szék. Ma már matracok végtelenül széles választékával találkozhatunk a boltokban. A zavarba ejtő kínálat próbálja lefedni változatos kényelmi és anyagi igényeinket és lehetőségeinket. Egy dolog biztos: ajánlott legalább napi 8 órát feküdni (aludni), hogy gerincoszlopunk terheléstől mentes, nyugodt állapotban lehessen, ideje legyen regenerálódni és eljussanak hozzá a megfelelő tápanyagok. Az sem mindegy, hogy hogyan fekszünk. Bár legtöbben alvás közben mozgunk, forgolódunk, ami egészséges, a kutatók felállítottak egy hármas osztályozást. A legegészségesebb háton aludni, ezt követik az oldalt fekvő pózok, a legrosszabb pedig a hason fekvés. Ha a megfelelő pózhoz a megfelelő matracot választjuk a megfelelő párnával, akkor ezzel máris sokat tettünk egészségünkért.

Ha kényelmesen alszol, a kényelmes ülés is jár!

Marad végül az ülés, illetve a szék kérdése, ahol az alváshoz hasonlóan rengeteget tehetünk egészségünk megőrzéséért, sőt még pénztárcánk megkíméléséért is. Tény, hogy az emberi testet nem folyamatos ülőmunkára tervezték és az is tény, hogy a mozgást semmi sem helyettesítheti. Mindenki tudja, sőt érzi, hogy óránként legalább egyszer fel kellene állnia a székéből és mozognia kéne pár percet, de csak nagyon kevesen tesszük ezt meg. Marad hát a lehető legegészségesebb szék vásárlása.

Ahhoz, hogy egy szék egészséges legyen, nem csak speciális tervezésre, de minőségi alkatrészekre is szüksége van. Hatalmas a szakadék a távol-keleti, olcsó forgószékek és az európai tervezésű (főleg svájci és német) székek között. Utóbbiaknál a megalkotás fő szempontja nem az árverseny, hanem az, hogy a munkavállalót a lehető legjobb állapotban „tartsák”, kedvezve így hosszú távon neki is, a munkáltatónak is és áttételesen az államnak, az egészségügyi rendszernek is. Ez nem egyszerűen koncepció, ez több annál: ez már gondolkodásmód. Sajnos hazánkban távol áll még a közgondolkodás ettől a felfogástól, de a magunk részéről tehetünk lépéseket: választhatunk egészséges széket!

Megéri nekem a drága szék?

A felismeréshez eljutni könnyű, ekkor azonban belépnek a képbe a financiális megfontolások. Az egészséges székek tervezettségük és anyagválasztásuk miatt drágábbak. Nem egy esetben többször annyiba kerülnek, mint egy „átlagos”, „olcsó” forgószék. Sokan emiatt úgy gondolkodnak, hogy inkább az olcsót választják, így spórolnak, ülni pedig bármin lehet. Nem gondolnak bele azonban abba, hogy az olcsóbb székek egyrészt jóval rövidebb élettartammal rendelkeznek, másrészt garanciális idejük is jóval rövidebb. Míg egy olcsó széket 1-2 év alatt is „ki lehet ülni”, addig egy ergonomikus szék 5-7 évig biztosan működni fog, garanciális ideje is jóval hosszabb, mint a távol-keleti székeké. Megfontolandó emellett az is, hogy az olcsó székek kényelmetlenek, így féloldalasan, helytelenül ülünk bennük, ami miatt az eszköz is gyorsabban tönkremegy és egészségünk is gyorsabban károsodik a helytelen testtartás miatt. Ezek után mindenki felteheti a kérdést magának, hogy érdemes-e most venni egy olcsó széket X időre, ami ráadásul kényelmetlenebb és egészségtelenebb, vagy jobb egy ergonomikus széket választani 3X időre, ami így időarányosan nem is kerül többe, mint bármelyik másik irodai szék, viszont valóban őrzi egészségünket, és kényelmes is.

Ha napi 10 órát töltesz üléssel, az évente átlagosan 2600 óra ülőhelyzetet jelent. Ez a fentiek alapján nagyjából megegyezik azzal az időtartammal, amit ágyban töltünk. Ha szeretsz kényelmesen és egészségesen feküdni, miért ne tennél az egészséges és kényelmes ülésért is?




2016.03.09

A 10 legjobb irodai szék – ülnéd őket?

Valljuk be egymás között: te sem valamilyen irodaszéket vennél, hanem a legjobbat.

Tovább olvasom

2014.06.25

Napi szék: full-extrás térdeplő

Mit szólnátok egy térdeplőszékhez háttámlával?

Tovább olvasom

2016.06.17

A SpinaliS székek előnyei

Korábban bepillantást nyertünk a dinamikus ülések legfontosabb jellemzőibe, és megbizonyosodtunk arról, hogy mennyire fontos a jó közérzet és a mozgásszerveink állapotának szempontjából, hogy ne egy adott helyzetbe kényszerítve, statikusan üljünk a székünkön hosszú munkaórákon keresztül. Szóba került a SpinaliS nevű innovatív székcsalád, és megígértük, hogy részletesebben is beszámolunk a termékek kiváló tulajdonságairól.

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos