Magazin

Ez lesz az új őrület? Alvásfigyelő fejtámla

2017-01-23 Horváth Krisztián


Te utálni fogod, de a főnökök és csapatvezetők új szuperfegyvere lehet az irodai hatékonyság javítására egy olyan fejtámla, ami jelzi, ha alszanak a székben - munka helyett.


Ne aggódjatok, forgószékekben még nem létezik ez a vívmány.

Az utakon azonban életeket fog menteni.

Nemrég jelent meg egy érdekes technológia a Freer Logic amerikai cég és a Changhong Electric tengerentúli leányvállalata, a Changhong Research Labs közös fejlesztésében.

A neuro-biomonitoros eszköznek bonyolult a neve, de annál egyszerűbb az alapelve: folyamatosan figyeli a vezetőt, és ha azt érzékeli, hogy akár csak egy pillanatra is elalszik, hangjelzéssel ébreszti fel.

A CES-en bemutatott fejtámla nem csak egyszerűen arra figyel, hogy éppen nekidőlnek-e. Sokkal kifinomultabb: EEG van beleépítve, mely ténylegesen a vezető agyhullámait monitorozza és elemzi.

Az alvás egyes fázisainak jól megkülönböztethető agyhullám-mintái vannak.

Igen, az irodai szunyókálásnak is.

Amikor azt mondjuk, hogy "álomba merülünk", agyunk valójában nem kezd el rögtön álmodni. Az alvásnak csak a legmélyebb szakaszában álmodunk, és akkor is csak pár perces időtartamokban - jóllehet mindez az álomban sokkal hosszabb időnek tűnik.

Álmainkban sokszor repülünk vagy zuhanunk, ennek pedig az az oka, hogy ilyenkor megváltozik az érzékszerveinkből az agyunkba jutó információk feldolgozása.

Ha például oldalra billen a fejed az értekezleten, akkor nem csoda, ha álmodban ilyeneket fogsz látni:

És azt tudtad, hogy miért van a legtöbb embernek elalvás után az álmában egy esés, amitől felriad?

Ennen az az oka, hogy a szív és a keringés tempója lelassul, így kevesebb friss oxigén is jut a belső szerveidhez, az agyad azonban még a "nappali" teljesítményen pörög. Oxigénhiányos állapotot észlelve agyunk összerántja izmainkat, hogy felébredjünk, és ez az a rándulás, amit a kezdődő álomban általában esésként vagy fizikai traumaként látunk.

(És ezért sem egészséges az ágyban, lefekvés előtt mobiltelefonozni: az ilyen tevékenység is felpörgeti agyunkat, amitől aztán rosszul alszunk, mert felborul az idegi működés természetes ritmusa).

A fejtámla EEG-je gondolatokat vetíthet az agyba?

Nos az aktuális típus még biztosan nem, de Arnold Schwarzenegger a Hatodik napon című scifiben filmbeli barátja lakásán járva találkozik egy olyan székkel, amibe beleülve és hátradőlve virtuális barátnő képe és érzete jelenik meg. Közvetlenül az agyába juttatnak olyan jeleket, amik az érzékszerveitől is érkezhettek volna.

Visszatérve a fejtámlákra...

Azt, hogy valaki éppen alszik-e a székben, nyilván nem kell figyelnie egyetlen fejtámlának sem, de más fontos feladatai lehetnek. Egy igazán ergonomikus szék azért fejtámlás, mert

  • megtámasztja a nyakadat, aminek izmai ettől nem feszülnek, így fájni sem fognak;
  • a karfákkal együtt tehermentesíti a váll-övet is, ami egyébként a fejfájás kiváló ellenszere is lehet;
  • fejtámlával egészségesebb marad a keringés is a nyaki erekben;
  • és persze sokkal kényelmesebb.

Nem minden szék igényel fejtámlát, az aktív üléshez például nem is javasolt. Fontos az ülési szokásaink feltérképezése annak eldöntésében, hogy a mi testünk igényli-e.

Pont ezért várunk bemutatótermünkben egy beszélgetésre. Ha igazán jó székekre vágysz, gyere el hozzánk.




2016.10.06

Amiken mindenki szívesen ülne: íme a 3 legjobb hálós forgószékünk

Biztos te is láttál már hálós háttámlás forgószéket, de el sem gondolkodtál rajta, miért olyan jó. Segítünk kicsit, összeszedtük az érveket, de ennél többet is adunk: megmutatjuk, melyik Magyarország három kedvenc hálós forgószéke.

Tovább olvasom

2016.08.30

A felfújható bútorok világa

Elérkeztük a következő, laikusok számára komolytalannak tűnő bútorcsoporthoz, amely az utóbbi időben ugrásszerű változásokon ment át, és így teljes joggal belépett a komoly, sőt a dizájnerbútorok világába. Ne hagyjuk tévútra vinni magunkat: ezek a bútorok nem olcsóbbak, sőt... Hiszen a pneumatikus, azaz felfújható ágyak, székek, kanapék és egyéb bútordarabok számos olyan kihívásnak kell, hogy megfeleljenek, aminek az eredménye magas ár lesz.

Tovább olvasom

2017.08.15

2017 TOP irodai forgószékei

Ha te is azok közé tartozol, akik igazán jó forgószéket keresnek, akkor előbb-utóbb felteszed nekünk a kérdést: melyik a legjobb székünk? Erre a kérdésre keressük a választ eddigi idei tapasztalataink alapján.

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos