Magazin

Irodaberendezési metódusok

2016-10-04 Horváth Krisztián


Az irodaberendezés rendszerét, azaz, hogy hol helyezkedjenek el az asztalok, a szerények és más, a munkához szükséges egyéb bútordarabok, nem csak az alapján kell kialakítani, hogy mit enged a helyiség, vagy mi a vállalkozás célja, feladata. Érdemes jóelőre elgondolkodni azon, hogy milyen módszerrel dolgoznak a munkatársak, vannak-e teamek, vagy éppen az segíti-e elő a gördülékeny munkát, hogy a dolgozók többé-kevésbé el vannak szigetelve egymástól.


Igény esetén vegyíthetőek is a rendszerek (azaz lehetnek elszeparáltabb és közösségi elven működő asztal-elhelyezések is), de nagyon fontos, hogy mindezt átgondoltan és céltudatosan alakítsuk így. Sajnos hazánkban az arra irányuló kutatásoknak illetve megfigyeléseknek, hogy egy dolgozó hatékonyságát mi növeli illetve csökkenti, még nagyon kicsi az elterjedtsége, pedig az eredmény súlyos számokban is kimutatható.

Egy légterűiroda

Hazánkban is gyakran alkalmazott irodarendszer – főleg a multinacionális vállalatok körében – az egy légtérben kialakított sokülőhelyes iroda. Egyes típusaiban csak az asztalok vannak, másokban boxok kerülnek kialakításra. Vannak előnyei is, de inkább hátrányokat lehetne sorolni, a kutatások alapján rendkívül sok zavaró és hátráltató tényező forrása a nagy közös helyiség.

Az egy légterű iroda alapelve, hogy ha a dolgozók között nincsenek válaszfalak, az összehozza őket, illetve a vezetőség számára is átláthatóbbá teszi a munka menetét. Sajnos azonban kevesen rendelkeznek olyan temperamentummal, hogy a folyamatos jövés-menés, az alapzaj ellenére is tudjanak koncentrálni. Zavaró lehet a nagy tér érzete, a sok számítógép által keltett masszív háttérzaj is.

Az eredeti cél – a munkatársak közösségbe szervezése – könnyen visszájára fordulhat, hiszen az egymás közelében ülők elcsábulhatnak beszélgetésre, játékra, egyéb „munkapótló tevékenységre”.

Ugyanakkor, ha a cég tevékenysége során jellemzően team-munka zajlik, a munkafolyamatokban szükség van arra, hogy a dolgozók könnyen és gördülékenyen tudjanak egymással kommunikálni, akkor természetesen jobb, ha nem kell folyton elzarándokolni a másik asztalához, hanem ott van szemben vagy épp mellettünk.

Folytatjuk!




2016.07.14

Emagra székek első kézből

Az Irodabutik 2016-tól a kiváló minőségű és 5 év garanciával rendelkező cseh gyártmányú Emagra székek hivatalos hazai forgalmazója.

Tovább olvasom

2018.01.09

Húsba vágó: mitől lesz jó egy irodaszék?

Sokat írtunk már arról, mitől válik igazán egészségessé egy irodaszék, most azonban pénztárcavédő percek következnek. Ennek apropóját máris eláruljuk, és rengeteg pénzt spórolunk meg neked.

Tovább olvasom

2017.01.18

Döbbenet: így dolgoznak a multik

Celluxszal szervizelni egy drága széket? Kihagyni a csapágyat? Pozitív példákat szeretünk hozni a minőségi ülés világából, szándékosan kerüljük a negatívakat. De néhány gányolás mellett mi sem tudunk elmenni szó nélkül...

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos