Magazin

"Önparkoló szék gázolt irodistát"

2016-02-16 Horváth Krisztián


Ne aggódjatok, nem sérült meg senki. Ez csupán egy fiktív, és elsőre értelmetlennek tűnő szalagcím egy 2028-ban megjelent újságból. Hogy hogyan kerül mégis ide? Eláruljuk!


Manapság hatalmas léptekkel fejlődik a drónvilág, azon belül is az önműködő eszközök szegmense. Drónnak (speciálisabb esetben önjáró eszköznek) nevezzük azokat a távirányított vagy részben-egészben önműködő robotokat, melyek életünk egyre több területén jelennek meg. Drón ma már szinte bármi lehet: intelligens porszívó, csomagot házhoz szállító kvadkopter, összedőlt épületek alatt túlélőket kereső robot-rovar, a bélrendszerünkön végighaladó kapszula-méretű kamera (mely rendellenességeket keres), háborús területek felett repülő felderítő vagy csapásmérő repülő, önmagát vezérlő léghajó, mely az iparilag elmaradott területek felett biztosít internet-lefedettséget, robot-tengeralattjáró, mely önműködően szűri és tisztítja az óceánokat a beléjük kerülő felmérhetetlen mennyiségű emberi hulladéktól, és tovább sorolhatnánk még a példákat, szinte a végtelenségig.

 

Miért éppen az iroda maradnak ki az önvezérlő eszközök evolúciójából?

 

Most kezd érdekes lenni számunkra is a történet, mert az előbbi felsorolásból szándékosan kihagytam egy nagyon érdekes területet: az önvezető gépkocsik világát. Bár ma még nem teljesen látjuk, hogyan is fog lezajlani a közlekedési forradalom küszöbön álló hulláma, az biztos, hogy a gyártók, köztük a Nissan is, gőzerővel fejlesztik az ilyen megoldásokat.

Az önvezető-önparkoló kocsiknak egyébként nem mindig jó a sajtója, sajnos legutóbb a Google robotautója hajtott végre csúfos mutatványt, mikor parkolás közben összetört pár kocsit. Mások szerint itt is csak emberi volt a hiba. A gyártók mindenesetre igyekeznek javítani ezen eszközök hírén, ezért alkotta meg a Nissan az önparkoló irodaszéket!

 

Megoldást egy globális problémára

 

A székek a világtörténelem során eddig soha nem tudtak maguktól a helyükre gurulni. Az emberiségnek együtt kellett élnie ezzel a hatalmas hiányossággal, mely megkeserítette mindennapjait. Ennek azonban most vége!

A japán gyártó pénzt és erőforrást nem kímélve megalkotta az önmaguktól helyükre guruló székeket:

Nincs többé rendrakás a tárgyalás után, nincs szükség az udvarias felszólításra, hogy mindenki tegye be maga után a székét. Mindezt a technológia segítségével irodai környezetünk már magától végzi.

Bár a fejlesztés csak demonstratív jelleggel készült, vagyis kereskedelmi forgalomba hozását nem tervezik, könnyen lehet, hogy ezen az álláspontjukon még változtatnak. Nem lenne egyedülálló eset a történelemben, hogy a nem létező vásárlói igény megteremtése után a piac megoldást követel magának.

 

Okos a telefon, okos lehet a szék is

 

Manapság minden használati tárgyunk egyre "okosabb". Nem csak összetett feladatok elvégzésére képesek, de a dolgok internetjének (IoT) kiépülésével hálózatba is kapcsolódnak. Az önparkoló szék is úgy képes feladata ellátására, hogy a falakba épített érzékelőknek hála, illetve az irodai hálózaton kapott információk szerint van egy "virtuális valóságképe" (valójában nem látja a környezetét, de van róla fogalma), ennek segítségével pedig előre kijelölt helyére tud gurulni.

Az egészben az a szép, hogy nem csak magányosan tudja e feladatot kivitelezni, hanem csoportosan is. A hálózatban kötött eszközök ugyanis nagyfokú együttműködésre képesek, valahogy úgy, mint a kémiai alapú hálózaton át kapcsolatot tartó hangyaboj. Az efféle programozott vagy részben önállóan tanult viselkedést magyar kutatók is fejlesztik, az alábbi videóban például madarak mozgását utánzó, nagyszámú drónból összeállított raj repülését láthatjuk:

Könnyen elképzelhetjük, mekkora lehetőségek rejlenek ebben: akár egész konferenciatermekre, előadókra vonatkozóan programozhatunk több-száz széket, melyeket több formáció alapján az aktuális igényeknek megfelelően egyetlen gombnyomással újrarendezhetünk.

 

Nem kell mindent automatizálni

 

A tervezők képzelete határtalan, a technológia-mániás embereknek pedig bármit el lehet adni. Legyünk azonban résen: szükségünk van egy adott eszközre egy bizonyos feladat ellátásához? Növeli a képességeinket, vagy bonyolítja az életünket? Csapatmunkával nem lenne egyszerűbb megoldani a kérdéses kihívást? Az OfficeDrone-t azért "találták fel", hogy szemléltesse, sokszor a technológia vezet bennünket, nem mi azt. Az iparág paródiájának szánt képsorok gondolkodásra sarkalhatnak minket is:

 




2016.10.06

Amiken mindenki szívesen ülne: íme a 3 legjobb hálós forgószékünk

Biztos te is láttál már hálós háttámlás forgószéket, de el sem gondolkodtál rajta, miért olyan jó. Segítünk kicsit, összeszedtük az érveket, de ennél többet is adunk: megmutatjuk, melyik Magyarország három kedvenc hálós forgószéke.

Tovább olvasom

2016.08.30

A felfújható bútorok világa

Elérkeztük a következő, laikusok számára komolytalannak tűnő bútorcsoporthoz, amely az utóbbi időben ugrásszerű változásokon ment át, és így teljes joggal belépett a komoly, sőt a dizájnerbútorok világába. Ne hagyjuk tévútra vinni magunkat: ezek a bútorok nem olcsóbbak, sőt... Hiszen a pneumatikus, azaz felfújható ágyak, székek, kanapék és egyéb bútordarabok számos olyan kihívásnak kell, hogy megfeleljenek, aminek az eredménye magas ár lesz.

Tovább olvasom

2017.08.15

2017 TOP irodai forgószékei

Ha te is azok közé tartozol, akik igazán jó forgószéket keresnek, akkor előbb-utóbb felteszed nekünk a kérdést: melyik a legjobb székünk? Erre a kérdésre keressük a választ eddigi idei tapasztalataink alapján.

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos