Magazin

12 óra a repülőn = 12 óra az irodában?

2017-03-16 Horváth Krisztián


Voltál már olyan repülőúton, ami nyolc óránál is tovább tartott? Ugye, hogy mennyire kínzó élmény? És abba belegondoltál már, hogy ülőmunka közben a szervezeted nap-mint-nap ezt éli át?


Egy SpinaliS vásárlónk, Balázs írt nekünk pár napja levelet. Arról számolt be, hogy milyen negatív élmény egy tengereltúli repülőút úgy, hogy egyébként már 6 hónapja SpinaliS székben ül:

"...ez a jó pár órás utazás emlékeztetett arra, milyen volt a napi munka, mielőtt átültem a széketekbe."

El sem tudja képzelni, hogy korábban hogyan tehette ezt a testével minden nap. De mire is gondolhatott pontosan?

Mik a hosszú, mozdulatlan, passzív ülés veszélyei?

Teljesen mindegy, hogy repülőről, vonatról vagy buszról beszélünk, a több órán át tartó kényszeredett testhelyzet és a lábak kinyújtásának lehetetlensége rontja a lokális keringés hatékonyságát és nagyban növeli a stroke kockázatát.

Ráadásul a hajlított lábak miatt a vénák megtörhetnek, ami tovább rontja a véráramlás hatékonyságát, illetve turbulenciákat is okozhat.

Bizony, nem csak a repülő körül kialakuló turbulencia veszélyezteti az életünket, de a keringésünkön belüliek is!

Ha mindezt kiegészítjük azzal, hogy utazások során rend szerint kevesebbet iszunk, így dehidratált állapotba kerülünk (főleg repülőn, ahol szárazabb a levegő), ami fejfájáshoz, fülzúgáshoz vezethet, akkor aztán teljes a kórlap. 

Amellett, hogy egyéni kockázati faktorok is felléphetnek (a kifejezetten magasak vagy alacsonyak, a fogamzásgátlót szedők vagy a túlsúlyosak kockázati szorzóval számolhatnak), mindenkinek komolyan kell vennie ezeket a fenyegetéseket.

Egy vizsgálat szerint 1000 fős mintára évente egy trombózis jut, míg ha ugyanezen mintában rendszeresen hosszabb repülőutakon résztvevők vannak, az érték 3,2-re megy fel, vagyis háromszorosára nő.

Nem csak utazás során probléma a vérrögképződés

Sokan azt gondolnánk, hogy az évente pár alkalommal megejtett repülőutak még nem jelentenek olyan nagy problémát a szervezetüknek.

Csak abba nem gondolnak bele, hogy az irodában, munka közben ugyanolyan terhelésnek teszik ki szervezetüket, mint a munkaidőnek megfelelő hosszúságú repülőút!

Hiszen mi is törénik egy munkanap folyamán?

  • többnyire egy helyben ülünk, általában ugyanabban a pozícióban 
  • órákon át fel sem állunk
  • nem nyújtózkodunk, nem tornáztatjuk a lábainkat
  • keveset iszunk (a kávé nem hidratál!)
  • lassul a keringésünk és az emésztésünk
  • a nap végére eltompulunk, elfáradunk, pedig csak ültünk

Mindent egybevetve tehát minden nap utazunk, mégpedig hosszú órákat, az úti cél pedig a stroke.

Ehhez sajnos hozzájárulnak a legtöbb irodában használt passzív székek, vagyis azok a főnöki vagy operatív görgős székek, amik egyáltalán nem követik a test mozgását. Lehet, hogy azelőtt megölnek, mielőtt tönkretennék a derekadat...

Mit tehetünk az irodában a kockázatok csökkentésére?

Nem kergetünk olyan ábrándokat, hogy az ülőmunkát végző emberek egyik napról a másikra sokkal egészségtudatosabbak lesznek. Bár egyre többen vannak olyanok, mint te, akik ezeket a sorokat olvassák és aggódnak egészségük miatt, mégis a többség sajnos rosszul és rossz székeken ül.

A helyes út nyilván nem (csak) az, hogy óránként felállunk tornázni, hiszen ezt senki sem tartja be.

Az igazi megoldás természetesen az aktív ülés, vagyis olyan székek használata, amik ülőmunka közben is:

  • fenntartják az egészséges kerintést, mert veled mozognak, sőt mozgatnak
  • mozgásukkal visszaerősítik tözsizomzatodat, javítják tartásodat
  • nem vágják el a térhajlatodban a vénák útját

Ezzel a hármas segítséggel nem egyszerűen csak javulnak a munkakörülmények, de egyenesen a túlélési esélyeid is sokszorosukra ugranak. 

Viszont ezt kár is lenne itt megpróbálni betűkbe önteni, hiszen az aktív ülés előnyeiről csak a személyes próba győzhet meg.

Pontosan ezért várunk akár bemutatótermünkben, akár próbaszék-oldalunkon, hogy több napra, saját munkakörnyezetedbe juttathassunk el aktív ülést garantáló székeket, teljesen ingyenesen!

A puding próbája az evés, mi pedig nem árulunk zsákbamacskát.




2016.03.09

A 10 legjobb irodai szék – ülnéd őket?

Valljuk be egymás között: te sem valamilyen irodaszéket vennél, hanem a legjobbat.

Tovább olvasom

2014.06.25

Napi szék: full-extrás térdeplő

Mit szólnátok egy térdeplőszékhez háttámlával?

Tovább olvasom

2016.06.17

A SpinaliS székek előnyei

Korábban bepillantást nyertünk a dinamikus ülések legfontosabb jellemzőibe, és megbizonyosodtunk arról, hogy mennyire fontos a jó közérzet és a mozgásszerveink állapotának szempontjából, hogy ne egy adott helyzetbe kényszerítve, statikusan üljünk a székünkön hosszú munkaórákon keresztül. Szóba került a SpinaliS nevű innovatív székcsalád, és megígértük, hogy részletesebben is beszámolunk a termékek kiváló tulajdonságairól.

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos