Magazin

A minőségi irodaszék jobb befektetés, mint az arany?

2016-03-07 Kovács Kálmán


Az arany árfolyama változik, de az egészséged mindig a legértékesebb kincsed lesz.

De mi köze egy irodaszéknek az egészséghez?

Nos, egyre több dolgozó végez ülőmunkát, valószínűleg te is irodista vagy. Biztosan észrevetted már, hogy az ülőmunka mennyire fárasztó és megterhelő – egy hosszú (8-9 munkaórát meghaladó) nap végén szinte kiesel a székből, fáradt vagy és zsong a fejed. Pedig egész nap ültél, ami elvileg pihentető... vagy mégsem?

Ha az ülés csak fárasztó lenne, azzal szerintem kiegyeznél – elvégre ülve dolgozol, a munka pedig munka. De az üléssel töltött több ezer óra horrorisztikus mellékhatásokkal jár.


 

Ülőmunka: az alattomos gyilkos

 

Ha napi 6 óránál többet ülsz, akkor 40%-kal megnő az esélye annak, hogy a következő 15 évben meghalsz (összehasonlítva azzal az emberrel, aki 3 órát vagy ennél kevesebbet ül per nap). De miért?

• Leüléskor a lábad vérkeringése romlik, az elektromos aktivitás (idegpályák) lényegében megszűnik.

• Az anyagcseréd lezuhan (percenként 1 kalóriát égetsz el, ha ülsz)

• 2 óra elteltével a „jó” koleszterin szintje kb. 20%-ot zuhan

• A zsírégetés lelassul

• És drasztikusan nő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata (az ülőmunkát végzők körében kétszer-háromszor gyakoribbak a kardiovaszkuláris betegségek).

 

 

Továbbá az ülőmunka hajlamosít az elhízásra (ennek egészségkárosító hatásait nem kell bemutatnunk) és teljesen szétroncsolja a gerincedet („szerencsés” esetben megúszod a népbetegségnek számító derékfájással, legrosszabb esetben a gerinced teljesen tönkremegy, gerincsérved lesz).

A British Journal of Sports Medicine-ben megjelent tanulmányban a kutatók kiszámolták, hogy minden egyes üléssel töltött óra 22 percet elvesz az életedből (összehasonlítva egy szál cigaretta elszívása átlagosan 11 perccel csökkenti a várható élettartamod). A kutatók tévé előtti üléssel számoltak, de nem a tévénézés a káros, hanem maga az ülés.

 

A megfelelő szék megvéd

 

Nemcsak arról van szó, hogy az ideális ülőalkalmatosságnak köszönhetően hatékonyabban dolgozol: hosszú távon saját és kollégáid egészségét teszed kockára – vagy véded meg, ha a megfelelő terméket választod.

Tovább megyek: pont azért dolgozol olyan keményen, hogy megengedhesd magadnak azt az irodaszéket, amit megérdemelsz. Azt, ami védi a derekadat, csökkenti az ülés egészségkárosító hatásait és mindemellé még kényelmes is.

 

 

„Gerinckoncepció?”

 

Manapság már nem elegendő követelmény, ha például egy effajta széknek lehet állítani a magasságát és dőlésszögét. A jó széknek a testedet orvosilag optimális módon kell tartania – a gerincet védje és tehermentesítse, de közben a tartásod megfelelő maradjon.

Ehhez nemcsak a speciális felépítés, de olykor speciális alapanyagok is kellenek.

Az „aktív ülésről” és a gerinckoncepciós irodaszékekről bővebben itt olvashatsz.

 

Miben segít neked (és kollégáidnak) egy csúcskategóriás irodai szék?

 

• Ismerős a hátfájás? Szeretnéd, hogy ne legyen benne részed többé, legalábbis munka közben? Ezeket a székeket éppen arra tervezték, hogy a hátfájásodat és a derékfájdalmaidat enyhítsék.

• Nemcsak munka közben nem kínoz majd a hátfájdalom, de hosszú távon is elkerülheted a panaszokat.

• A minőség és a prémium kategória nemcsak azt jelenti, hogy az adott árucikk jobb anyagokból készül, mint olcsó(bb) társai – hanem azt is, hogy tartósabb. Így például nem kell néhány évente (vagy akár évente, a használattól függően) újra és újra újabb székekre költeni a pénzt. (A SpinaliS 1999-ben debütált, és 2016-ban a ’99-es székek többsége olyan, mintha most vették volna ki őket a dobozból. Ez a szék annyira tartós, hogy szinte még szervizeltetni sem kell őket.)

Többet és jobban fogsz dolgozni – a fájdalom egyértelműen rontja a teljesítményt, és nemcsak az elvégzett munka mennyiségét csökkenti, hanem a már befejezett feladatok minőségét is. A komfortérzet hiánya egyre lassabb és nehezebb munkavégzéshez, gyengébb koncentrációhoz vezet – de ha kényelmesen és jól érzed magad, ezek a problémák mind megszűnnek. Gyorsabban és jobban teljesítesz minden kihívást!

 

„Megtérül a százezres szék?”

 

A rossz tartás és kényelmetlen ülés nemcsak azonnal érezhető hátfájáshoz vezet, hanem hosszútávon komolyabb egészségügyi gondokat is okozhat. Korlátozott, nehézkesebb mozgás, rossz közérzet és kedélyállapot, emésztőrendszeri problémák, visszeres panaszok, gerincferdülés, izomfájdalmak… a sor folytatható.

Minden betegszabadságon töltött nap csökkenti céged versenyképességét... és bevételeit.

Továbbá ha épp nincs valaki betegszabadságon, akkor a munkájában „nem lesz sok köszönet” – a rossz tartás és diszkomfortérzet rontja a motivációt (te sem szívesen ülsz egy olyan székben, ami nap végére kicsinál) és csökkenti a teljesítményt.

1. Ez a munkáltatónak is rossz, mert a kollégák motiválatlanok és kénytelenek sok szabadnapot kivenni, hogy kipihenhessék a széküket (!).

2. A munkavállalónak is rossz, mert ha romlik a teljesítménye, akkor idővel a fizetése is romlik (vagy stagnál).

3. A cégnek is rossz, mert csökkennek a bevételek és a munkáltatói márka leromlik (vagy ki sem épül).

 

 

Tehát egy százezres székkel nem egy irodai széket vásárolsz – hanem kevesebb betegszabadságot, nagyobb teljesítményt, motivációt, egészséget, munkáltatói márkát... és egy olyan széket, ami 10-15 évig (vagy még tovább) kibírja.

Válassz egyet (vagy többet) prémium kategóriás székeinkből.

 

„Mennyire legyen prémium az irodaszékem?”

 

Magától értetődő, hogy egy minőségi 10 000 Ft-os széknél (már az árkategóriájának megfelelően minőségi) többet ad egy 50 000 ft-os modell – amelynél még többet ad egy csúcskategóriás 300 000 Ft-os vezetői szék.

A prémium székek már olyan „ülésélményt” adnak, amit egy átlagember soha nem tapasztalt meg.

Az élmény és a komfort olyan magas, hogy például egy SpinaliS után már nem tudsz „normál” irodaszékbe visszaülni (képzeld el, hogy egy Ferrari után vissza kéne ülnöd egy olcsó városi kocsiba).

Alább összegyűjtöttem neked, hogy egészen pontosan miben és hogyan gyakorol pozitív hatást az emberi testre egy ergonomikus irodai szék:

• Megtartja és pihenteti a gerincet, biztosítja az ideális testtartást.

• Megszünteti az addig jelentkező hát-, esetleg nyaki fájdalmakat, pihenteti a fájó területeket.

• Segít az optimális vérkeringés fenntartásában.

• Elősegíti az akadálytalan koncentrációt, a gyorsabb és hatékonyabb gondolkodást: mivel nem a fájdalomra és a bosszúságokra koncentrálunk, vagyis az agyunk nem ezekkel van elfoglalva, több energiát tud fordítani a problémamegoldásra és a teljesítésre.

 

 

Ne pufogtassunk közhelyeket arról, hogy az egészség megfizethetetlen kincs – ezt mindannyian tudjuk.

De az egészséged számszerűsíthető: számold ki a munkakiesést, a gyógyszereket és az orvosok díját.

Általában a legdrágábbnak tartott minőségi irodaszék is olcsóbb, mint a betegség.

 

Mennyit spórol a drága szék? Előnyök számokban:

 

Tegyük fel, hogy egy kényelmetlen ülés és a rossz testtartás miatt idővel betegszabadságra kényszerülsz – lehet, hogy a fellépő egészségügyi problémát nem ebből eredezteted, de valójában ez áll a háttérben.

Ha azonban egy ergonomikus székben ülve dolgozhatsz, a betegszabadságon eltöltött napok kiesnek, vagyis teljes fizetést kaphatsz.

Vegyünk egy szélsőséges példát: ha például 20 napnyi betegszabadságot vagy kénytelen kivenni, a jövedelmezésed már táppénznek minősül, amely 240 000 Ft-nyi havi bruttó bérezés mellett mindent összeadva körülbelül 83 000 Ft-nak felel meg. 20 munkanap körülbelül egy hónapot tesz ki.

Ebből következik az, hogy ha nem kellene betegszabadságra menned, akkor csaknem háromszor annyi bevételt jelentene a normál fizetésed! Ideje meggyőzni az illetékeseket a munkahelyen, hogy „reformálják” meg az irodai bútorparkot.

 

Befektetés a saját boldogságodba

 

Lehet, hogy mindez egy nagyobb mértékű befektetés, de a döntésen túl sokat gondolkodni nem kell.

Üzletemberként eleve minden döntésnél a költséget (és kockázatot) mérlegeljük az elérhető nyereséggel.

Egy minőségi forgószéknél több százezer forint a költség, a nyereség viszont akár milliós. Egy jó székben egészségesebbek, hatékonyabbak, és boldogabbak lehetünk – ráadásul a szék ára sokszorosan visszajön (kevesebb betegszabadság, jobb munkahelyi teljesítmény, magasabb bérezés).

És őszintén: ki ne lenne kész befektetni a saját boldogságába?

 




2016.07.14

Emagra székek első kézből

Az Irodabutik 2016-tól a kiváló minőségű és 5 év garanciával rendelkező cseh gyártmányú Emagra székek hivatalos hazai forgalmazója.

Tovább olvasom

2018.01.09

Húsba vágó: mitől lesz jó egy irodaszék?

Sokat írtunk már arról, mitől válik igazán egészségessé egy irodaszék, most azonban pénztárcavédő percek következnek. Ennek apropóját máris eláruljuk, és rengeteg pénzt spórolunk meg neked.

Tovább olvasom

2017.01.18

Döbbenet: így dolgoznak a multik

Celluxszal szervizelni egy drága széket? Kihagyni a csapágyat? Pozitív példákat szeretünk hozni a minőségi ülés világából, szándékosan kerüljük a negatívakat. De néhány gányolás mellett mi sem tudunk elmenni szó nélkül...

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos