Magazin

Boncoljuk szét a bútorokat! - 3. rész

2016-01-22 Kovács Kálmán


Az irodaszékek alapvető szerkezetének megismerését a korábbi bejegyzésben a székmechanikák vizsgálatával kezdtük el. A székmechanika az ülőlap alatt helyezkedik el, de az alkatrészei kinyúlnak hátra a támla és oldalra a karfák alá. A mechanika funkcióit különféle karokkal és marokcsavarokkal szabadíthatjuk fel, fixálhatjuk, hozhatjuk működésbe illetve kapcsolhatjuk ki. Ugyanazon lehetőségek a különböző gyártóknál gyakran hasonlóan vannak megoldva, már csak azért is, mert ugyanazt a funkciót szerkezetileg hasonlóan oldják meg. A székmechanikába csatlakozik a gázlift csöve is, ennek működéséről később lesz szó. 


Megismertük már a szinkron mechanikát, amely egyszerre mozgatja az ülőfelületet és a támlát. Tegyünk ehhez még egy kis kiegészítést!

Hintamechanika és multiblock mechanika

A szinkron mechanika leírásánál már említettük a hintamozgást, amelyet az egymáshoz rögzített ülőlap és támla együtt képes előre és hátra végezni. A hintamechanika ennek kiszolgálásra való, vagyis ha a szinkronos széket nem rögzítjük a függőleges pozíciójában, akkor az egész ülő rész szabadon mozog előre-hátra a segítségével. A hintamechanika csak függőlegesre beállított széket képes rögzíteni, ennek továbbfejlesztett változata, a multiblock azonban a döntés során több (típustól függően 3-5) ponton is rögzíteni tudja a széket.

Hintamechanikás székeinket ide kattintva nézheted meg.

Asszinkron mechanika

Az asszinkron mechanika neve azt takarja, hogy a támla és az ülőfelület egymástól függetlenül – vagyis asszinkron módon – mozgatható. Ez általában azt jelenti, hogy az egymással bezárt derékszöghöz képest az ülőlap 5º-os lejtésbe (és van ahol 3º-os emelkedésbe is), míg a háttámla kb. ±30º-os előre-hátra döntésbe állítható, a szék használójának kényelme szerint.

A támla döntöttségén túl a dőlésszöge is állítható, továbbá gyakran arra is van lehetőség, hogy szabályozzuk a nekidőléskor kifejtett ellenállás (tartóerő) mértékét is. A mechanika szinkronicitásától függetlenül a támla magassága is állítható bizonyos határok között, a kényelmes magasságot általában marokcsavar segítségével fixálhatjuk.

Aszinkron mechanikás székeinket ide kattintva tekintheted át.




2016.07.14

Emagra székek első kézből

Az Irodabutik 2016-tól a kiváló minőségű és 5 év garanciával rendelkező cseh gyártmányú Emagra székek hivatalos hazai forgalmazója.

Tovább olvasom

2018.01.09

Húsba vágó: mitől lesz jó egy irodaszék?

Sokat írtunk már arról, mitől válik igazán egészségessé egy irodaszék, most azonban pénztárcavédő percek következnek. Ennek apropóját máris eláruljuk, és rengeteg pénzt spórolunk meg neked.

Tovább olvasom

2017.01.18

Döbbenet: így dolgoznak a multik

Celluxszal szervizelni egy drága széket? Kihagyni a csapágyat? Pozitív példákat szeretünk hozni a minőségi ülés világából, szándékosan kerüljük a negatívakat. De néhány gányolás mellett mi sem tudunk elmenni szó nélkül...

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos