Magazin

Lebegő növények az irodában?

2014-06-12 Horváth Krisztián


A lebegő növények (angolul air plants) irányzata teljesen új dolog. Hirtelen népszerűségét annak köszönheti, hogy az ezzel a módszerrel tartott növények igen kevés gondozást igényelnek, emelett azonban nagyon mutatósak, modern és klasszikus irodákban is kifejezetten jól illenek. Lássunk hát pár példát!


Lógó minikertek

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet - tartja a mondás. Kicsit kibővítve ezt: aki a növényeket szereti, az is biztos jó ember. De sokszor nincs hely vagy lehetőség otthon és az irodában arra, hogy saját növényeink legyenek. Erre lehet megoldás az air plant. Ezek a pici, ellenálló, igénytelen növények számtalan helyen és helyzetben tarthatóak, gondozásuk nem igényel előképzettséget és hely sem kell nekik túl sok. 

Az irányzat első hullámában a lógó kialakítású lebegő növények voltak a divatosak. Íme pár példa arra, hogyan lehet akár miniatűr üvegházakban, akár más tartóban kivitelezni a dolgot. Extrém esetekben akár fejjel lefelé is elhelyezhetőek olyan növények, melyeknek minimális a táptalaj-igénye és képesek így is növekedni.

A dizájnról sem kell lemondanunk, ha ilyesmit szeretnénk, itt egy példa egy kifejezetten művészi megoldásra: 

Íme egy speciális, mágneses megoldás. A pici "zsákocskákat" bármilyen felületre feltapaszthatjuk, ami fémes, így akár iratszekrényre vagy hűtőre is mehetnek.

Kerámia kaspók

Az air plants irányzatnak is vannak hanyományosabb vonalai: ha ragaszkodunk a kerámia kaspókhoz, azokból is számtalan, kifejezetten az ilyen miniatűr növények számára készített kapható:

Fát a fába

Az air plants egy másik irányzata, mikor organikus anyagokból, például kisebb-nagyobb fahasábokból, farönkökből kialakított konténerecskékbe tesszük növényeinket:

Az akváriumokban is használt, igen ellenálló vasfák is alkalmasak arra, hogy hordozzák apró növényecskéinket.

Airplant terrárium kivitelben

Ha kicsit több helyünk van, akár terrárium-szerűen is kialakíthatjuk airplant kertecskénket. Akvarisztikai szakboltokban lehet ehhez megfelelő üvegeket beszerezni. 

Mivel az airplant növényeknek nincsen szükségük táptalajra, azt más, mutatós anyagokkal, például színes ásványi törmelékkel is pótolhatjuk.

Vannak még ötleteitek arra, hogy lehet az irodába csempészni egy kis természetet? Ne habozzatok megosztani velünk!




2016.07.14

Emagra székek első kézből

Az Irodabutik 2016-tól a kiváló minőségű és 5 év garanciával rendelkező cseh gyártmányú Emagra székek hivatalos hazai forgalmazója.

Tovább olvasom

2018.01.09

Húsba vágó: mitől lesz jó egy irodaszék?

Sokat írtunk már arról, mitől válik igazán egészségessé egy irodaszék, most azonban pénztárcavédő percek következnek. Ennek apropóját máris eláruljuk, és rengeteg pénzt spórolunk meg neked.

Tovább olvasom

2017.01.18

Döbbenet: így dolgoznak a multik

Celluxszal szervizelni egy drága széket? Kihagyni a csapágyat? Pozitív példákat szeretünk hozni a minőségi ülés világából, szándékosan kerüljük a negatívakat. De néhány gányolás mellett mi sem tudunk elmenni szó nélkül...

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos