Magazin

Mit keres a bemutatótermünkben egy gerincoszlop?

2017-03-29 Horváth Krisztián


Egészséget árulunk székek formájában, így joggal kérdezed, hogy miért van egy emberi gerincoszlop kicsinyített mása a szaküzletünkben. Eláruljuk!


Minden problémának van egy kulcsa

Az egészséges ülés esetében ez a kulcs maga a gerincoszlop. Sokan azonban félreértik, hogy mit is jelent úgy ülni és dolgozni, hogy az egészséges is legyen a gerincnek.

Főleg azért kell erről írnunk, és azért kell a hozzánk szaktanácsért és igazán ergonomikus székekért betérőknek megmutatni (itt lesz majd fontos a gerincoszlop) a kritikus pontokat, mert egyre több székre ráírják (ráfogják), hogy ergonómikus. Pedig nem az.

 

Miért fáj a hátam, ha a gerincem tökéletes?

Kezdjük az egészet azzal, hogy eláruljuk: a gerinced NEM tökéletes.

Elsősorban azért nem, mert annak evolúciója még nem fejeződött be. Egyes gerincgyógyászok egyenesen azt szokták mondani, hogy "az a csoda, ha még nem fáj valakinek a háta".

Ez főleg azért van, mert az egyébként a legtöbb emlősben "ruhaszárító kötélként" lógó gerincoszlopot a felegyenesedett életmód következtében "zászlórúdként" próbáljuk használni. A csigolyák, melyek között porckorongok vannak, így egymásra torlódnak, fentről lefelé egyre nagyobb terhet viselve.

Ehhez a felegyenesedésünk óta eltelt időszakban még nem tudott tökéletesen alkalmazkodni anatómiailag az emberi test. Ráadásul a problémát fokozzuk mással is...

 

Támadás az evolúció ellen

Valószínűleg sokkal kevesebb derékfájós ember élt 1000 évvel ezelőtt, ennek viszont semmi köze ahhoz, hogy "akkor még minden jobb volt". A dolog azzal magyarázható, hogy jóval kevesebben végeztek ülőmunkát.

Sajnos az utóbbi évszázadokban tömegek ültek le asztal mellé dolgozni, ezzel pedig olyan új helyzetbe kényszerítették testüket, amire képtelenség volt előre (vagy azóta) felkészülni.

És itt jön képbe a mi kis gerincoszlopunk. 

Ezen ugyanis nagyon jól meg tudjuk mutatni, hogy mi a probléma, és azt is, hogy mik jelenthetnek jó, illetve rossz megoldást.

A gerinctámasz nem minden

Nagyon sokan kifejezetten állítható deréktámasszal rendelkező székeket keresnek nálunk. Egy jó deréktámasz a megfelelő helyen, szinkron mechanikával kombinálva ideális lehet akár 8 óra munkavégézére is, ha az embernek egyébként nincsenek derékfájdalmai. Erre alapozzuk Emagra székekből álló kínálatunkat is.

Azt azonban tudnod kell, hogy a deréktámasz tulajdonképpen nem tesz mást, mind egy igen kritikus gerincszakaszt, a deréktáji részt gyakorlatilag hátrafelé nyomja, kényszerítve az egyenesebb tartásra. Ez a legtöbb embernél kellemes érzetet is eredményez.

Ennek oka az, hogy főleg a 4. és 5. csigolya tartását segíti elő.

Itt azonban egy sokkal fontosabb dolog is szokott történni...

A porckopás mumusa

Az ülés közben jelentkező terheléstől a deréktámasz nem véd meg tartósan. A 4. és 5. csigolya között jelentkezik a porckorongsérv 95%-ban, és ez nem véletlen.

A gerincoszlopunkon is kölön jelöljük azt a szakaszt, ahol a legtöbb embernek problémája támad, és ami fájdalmaik forrása:

De mit lehet tenni ez ellen?

Ülni mindenképpen kell, ez ma már sajnos nem kérdés.

Az azonban cseppet sem mindegy, hogy valóban ergonómikus széken teszed ezt, vagy csak egy annak címkézett darabon.

Ahogy azt fentebb már említettük, a szinkron mechanika egy állítható deréktámasszal kombinálva jó kezdet, de azért tudunk jobbat is.

A kulcs ugyanis a gerincet tartó izmok visszaerősítése, nem a gerinc megtámasztása.

Sajnos gyerekkorunktól, egészen az iskolapadtól kezdve azon vagyunk, hogy a törzsizomzatunkat elgyengítsük. Hiába sportolunk rendszeresen, a napi 8-10 órás üléstől azok a rejtett izmok, amik az egészséges tartásért felelnek, elgyengülnek.

Olyan székre van tehát szükség, mely ülés közben is erősíti a tözsizomzatot.

Erre jelenleg egyetlen székcsaládunk képes, a SpinaliS. 

Ezek a szlovén gyártmányú, teljesen egyedi székek nem egyszerűen csak imbolygó ülőlappal rendelkeznek: kényszerítenek arra, hogy jól ülj, közben pedig (az első időszakban legalábbis) izomlázat okoznak olyan helyeken, ahol nem is sejtetted, hogy izmaid vannak.

Ezek a rejtett (törzs)izmok tartják helyesen a gerincedet.

 

A mozgást követő ülőlap másban is segít

Az izomzat visszaerősítése egy dolog, a másik azonban az, hogy az ülőlap követi is a mozgásodat. Hogyan segít ez?

A porckorongok feladata, hogy a csigolyák gördülékeny illesztését biztosítsák, így fenntartva annak teljes rugalmasságát. Azonban ha egy szakaszon ezek túlterhelődnek, porcleválás, majd sérv is keletkezhet.

A Kedves Olvasó mostanra már tudja: főleg a 4. és 5. csigolya között lép fel ez a probléma, mert a medence fix ülőlapon ülve nem követi a gerinc hajlongását ülés közben.

A SpinaliS székekkel ez a probléma megoldja magát, hiszen a medence a test többi részéhez hasonlóan ülés közben is szabadon mozog. Ez a keringésre és még az emésztésre is jótékony hatással van.

Legközelebb ha ergonomikus széket keresel...

Amellett, hogy gyere el hozzánk és nézd meg aranyos kis gerincoszlopunkat a bemutatóteremben, ne dőlj be bármilyen székes (web)áruház ergonómikus(nak tűnő) ajánlatainak.

Önmagában a sok szivacs vagy a kidudorodó, és elsőre kényelmesnek ható gerinctámasz nem jelent semmit.

Ezek nem fogják megmenteni az egészségedet (vagy az életedet), ha arra kerül a sor, hogy az ülőmunka okozta terhelés győz a porckorongjaid felett.

 


Ezekkel a termékekkel találkozhattál a cikkben:


SpinaliS ergonomikus szék

SpinaliS Ergonomic
SpinaliS ergonomikus szék

219 213 Ft + ÁFA
278 400 Ft Bruttó

RÉSZLETEK

Hálós háttámlás forgószék

Emagra X5 Zen
Hálós háttámlás forgószék

193 693 Ft + ÁFA
245 990 Ft Bruttó

RÉSZLETEK

deréktámaszos elegáns forgószék

Emagra X8 Yoga
deréktámaszos elegáns forgószék

162 152 Ft + ÁFA
205 933 Ft Bruttó

RÉSZLETEK

SpinaliS ergonomikus szék

SpinaliS Hacker
SpinaliS ergonomikus szék

289 921 Ft + ÁFA
368 200 Ft Bruttó

RÉSZLETEK




2016.03.09

A 10 legjobb irodai szék – ülnéd őket?

Valljuk be egymás között: te sem valamilyen irodaszéket vennél, hanem a legjobbat.

Tovább olvasom

2014.06.25

Napi szék: full-extrás térdeplő

Mit szólnátok egy térdeplőszékhez háttámlával?

Tovább olvasom

2016.06.17

A SpinaliS székek előnyei

Korábban bepillantást nyertünk a dinamikus ülések legfontosabb jellemzőibe, és megbizonyosodtunk arról, hogy mennyire fontos a jó közérzet és a mozgásszerveink állapotának szempontjából, hogy ne egy adott helyzetbe kényszerítve, statikusan üljünk a székünkön hosszú munkaórákon keresztül. Szóba került a SpinaliS nevű innovatív székcsalád, és megígértük, hogy részletesebben is beszámolunk a termékek kiváló tulajdonságairól.

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos