Magazin

Te mit tudsz az erdőirtásról?

2013-06-18 Horváth Krisztián


Kivágnak egy fát Brazíliában. Kivágnak egy másikat Kínában. Kivágnak egy harmadikat Romániában. Ez még nem tűnik akkora bajnak. Mégis, három fát további többezer követ a pusztulásba, percenként! Az erdőírtás egyre gyorsuló tevékenység szerte bolygónkon. Sok helyen a mezőgazdasági területeket akarják vele növelni, máshol a terjeszkedő városok falják fel a természetes erdőket, megint másutt a papíripar vagy a bútoripar igényeinek szolgáltatnak favágással nyersanyagot. Nincs ez így jól!


Bár hazánknak több, mint ötödét erdők borítják, és az erdős területek aránya növekszik, máshol ez nincs így. A Föld tüdejének is nevezett Amazonas-menti esőerdőkben, melyeknek java Brazília területén van, folyamatosak a favágások. Ezek az érintetlen őserdők a planéta legnagyobb biodiverzitású területeit is jelentik egyben, vagyis számos olyan faj - növények és állatok egyaránt - is elpusztul a fákkal, amiket talán még nem is ismerünk! Ki tudja, milyen orvosi célokra lehetne őket használni, milyen betegségek ellenszerét hordozzák?

Ami ennél is nagyobb baj az iparosított erdőírtásokkal kapcsolatban, az az, hogy a kivágott famennyiség jelentős része különböző utakon ugyan, de a légkörbe jut, szén-dioxidként. Akár azonnal elégetik tüzelőként, akár később papír formájában kerül elégetésre a fa, mindenképpen hozzájárul a globális felmelegedéshez. Bár ennek okairól és jövőjéről vitatkoznak a kutatók, az biztos, hogy az emberiség gyorsítja a folyamatot, amelynek következményei beláthatatlanok.

Mit tehetünk mi a folyamat lassítása érdekében? A hétköznapokban is számos dolog van, amivel változtathatunk a dolgok menetén. Ne fogadjunk el olyan, papírra nyomott sajtóanyagot (szórólapokat, ingyenes újságokat), amiket aztán legjobb esetben is csak a nap végéig használunk, és a kukában landolnak. Amíg az emberek java átveszi ezeket a reggeli rohanásban, addig sajnos gyártani is fogják őket. Hiába van ezen anyagok java újrahasznosított papírból, mert ennek gyártása is súlyos környezeti terhelést jelent. Bár a napjainkban megjelent elektronikus papír a jövőben segíthet a pazarlás leküzdésében, még sokat kell rá várnunk, hogy elterjedjen. Az irodában is tehetünk környezetünkért: igyekezzünk minél kevesebb dokumentumot kinyomtatni: amit lehet, azt tartsuk számítógépen, elektronikus formában osszuk meg a kollégákkal. Ha már mindenképpen nyomtatunk, használjuk a papírnak mindkét felét. Ha csak a lap egyik oldalára nyomtattunk korábban, a másik oldalra még gond nélkül elfér egy újabb printelés. 

Lehetőség szerint érdemes olyan termékeket vásárolni, amelyeknek gyártói tesznek a környezetért - például fák ültetésével. Az Irodabutik azért szervezett a WeWood-al közös játékot, mert a WeWood minden eladott órája után ültet egy fát valahol a világban. Programjuk Magyarországon is létezik, így az, aki a nyereményjátékunkon megnyeri a fa karórát, lehet, hogy éppen hazánkban járul hozzá egy fa elültetéséhez.

 




2016.10.06

Amiken mindenki szívesen ülne: íme a 3 legjobb hálós forgószékünk

Biztos te is láttál már hálós háttámlás forgószéket, de el sem gondolkodtál rajta, miért olyan jó. Segítünk kicsit, összeszedtük az érveket, de ennél többet is adunk: megmutatjuk, melyik Magyarország három kedvenc hálós forgószéke.

Tovább olvasom

2016.08.30

A felfújható bútorok világa

Elérkeztük a következő, laikusok számára komolytalannak tűnő bútorcsoporthoz, amely az utóbbi időben ugrásszerű változásokon ment át, és így teljes joggal belépett a komoly, sőt a dizájnerbútorok világába. Ne hagyjuk tévútra vinni magunkat: ezek a bútorok nem olcsóbbak, sőt... Hiszen a pneumatikus, azaz felfújható ágyak, székek, kanapék és egyéb bútordarabok számos olyan kihívásnak kell, hogy megfeleljenek, aminek az eredménye magas ár lesz.

Tovább olvasom

2017.08.15

2017 TOP irodai forgószékei

Ha te is azok közé tartozol, akik igazán jó forgószéket keresnek, akkor előbb-utóbb felteszed nekünk a kérdést: melyik a legjobb székünk? Erre a kérdésre keressük a választ eddigi idei tapasztalataink alapján.

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos