Magazin

A dinamikus ülések új generációja

2016-05-02 Kovács Kálmán


Az előző bejegyzésben az jártuk körbe, hogy mennyiben rejt új lehetőségeket a dinamikus ülés a statikus székekkel szemben. Megnéztük azt is, hogy mely üléstípusok a dinamikus ülést lehetővé tevő székek első generációi, és hogy melyiknek mi az előnye és – ha van – a hátránya.


Picit visszatérve az utóbbira, saját tapasztalatom is az volt, hogy az ülőlabdán való ülés nem igazán kényelmes, sőt hosszú távon nagyon fárasztó. Ugyanezt tapasztalta Tomaž Ham is, akinek az orvosok nem múló hátfájdalmainak enyhítésére ajánlották a dinamikus ülések használatát. A szlovén tervező célja az volt, hogy gumilabda és az irodai forgószék előnyeit ötvözze, vagyis hogy a dinamikus ülést olyan körülmények között valósítsa meg, ahol praktikus (pl. görgő) és kényelmi funkciók is elérhetőek (pl. hát- és kartámla stb.).

Olyan irodai szék született így, amely a korábbi statikus üléssel szemben nem „foglyul ejt”, hanem felszabadít. Miért teheti ezt? Mert a statikus székek olyan üléspozícióba kényszerítik a embert, amelyben szinte minden testrész passzív vagy csak nagyon kis határok között mozog. A dinamikus ülés előnye, hogy a felépítésének köszönhetőn a gerinc teljes hosszában mozgékony marad, ennek megfelelően a tartóizmok is folyamatos edzésben vannak. A mozgékony hátgerinc és a megfelelő vérkeringés az egész testnek és a végtagoknak is lendületet ad, így az mindvégig élénk és mozgékony marad.

Természetesen – azzal együtt, hogy a mozgás jó és fontos – néha jólesik megpihenni, így hosszas ülőmunka közben is nagyszerű érzés az ergonomikusan megtervezett háttámlának dőlni. A hagyományos székek ilyen jellegű alátámasztásai gyakran nem megfelelő pontokon vannak elhelyezve és nem az optimális fizikai jellemzőkkel rendelkeznek, így nem a pihenést biztosítják, hanem a test mozgását korlátozzák.

A SipnaliS néven elterjedt szék rendkívüli gyorsan óriási népszerűségre tett világszerte. Természetesen nem csak azok számára ajánlott, akik már mozgásszervi és/vagy hátpanaszokkal élnek, hanem azok számára is meleg szívvel javasoljuk a használatukat, akik nem akarnak veszíteni a lendületükből egy hosszú, ülőmunkával töltött nap végére sem.

A következő bejegyzésekben részletesen megnézzük a SpinaliS ülések előnyeit és innovációit. Folytatjuk!

 
2016.03.09

A 10 legjobb irodai szék – ülnéd őket?

Valljuk be egymás között: te sem valamilyen irodaszéket vennél, hanem a legjobbat.

Tovább olvasom

2014.06.25

Napi szék: full-extrás térdeplő

Mit szólnátok egy térdeplőszékhez háttámlával?

Tovább olvasom

2016.06.17

A SpinaliS székek előnyei

Korábban bepillantást nyertünk a dinamikus ülések legfontosabb jellemzőibe, és megbizonyosodtunk arról, hogy mennyire fontos a jó közérzet és a mozgásszerveink állapotának szempontjából, hogy ne egy adott helyzetbe kényszerítve, statikusan üljünk a székünkön hosszú munkaórákon keresztül. Szóba került a SpinaliS nevű innovatív székcsalád, és megígértük, hogy részletesebben is beszámolunk a termékek kiváló tulajdonságairól.

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos