Magazin

A mozgás fontossága az Atlétikai VB valódi üzenete

2023-08-17 Horváth Krisztián


Mi az: mindenkinek kellene, mindenki vágyik rá, de csak kevesen jutnak el hozzá. A helyes válasz a mozgás. Annak ellenére, hogy a nyugati társadalmakban az egészségtudatosság az utóbbi három évtizedben egyre szélesebb körben lett fontos szempont, az irodai (és általában az ülő) munka világát még mindig a múlt század konvenciói irányítják, sokszor nagyon egészségtelenül. Ennek egyik jelképe a mozgásszegény munkanap.


Örömmel javasolnánk, hogy legyen minden irodában egy futópálya, de ez nem túl életszerű. Nem csak a hely hiánya miatt, hanem mert mind tudjuk jól, hogy az ember alapvetően lusta teremtés. A mozgást tehát nem atlétikai mutatványokkal kell életünkbe építeni, már csak azért sem, mert bármelyik mozgásszervi specialista megmondhatja, hogy napi 1 óra koncentrált edzés nem hogy nem ellensúlyozza a 8-10 óra passzív ülést, hanem sokszor még ront is a helyzeten.

 

De akkor hogyan legyen aktív az, akinek ülnie kell?

A wellbeing fogalma már a 80-as évek végén ismert volt, hozzánk azonban csak igen lassan jutott el, és a mai napig nem általános. Talán még nagyobb probléma, hogy ritkán ad az egyén szintjén is könnyen értelmezhető válaszokat arra, milyen lenne az egészséges ülőmunka. Ezért szedtük össze azokat a szempontokat, amik ténylegesen segíthetnek neked.

 

 

A legfontosabb: aktív ülés

Lehet mozogni ülés közben? Igen! Ehhez mindössze annyi kell, hogy széked ülőlapja minden irányban ki tudjon térni, kövesse a mozgásod és teljes dinamizmust kölcsönözzön minden üléssel töltött percnek.

A 2000-es évek eleje óta nagyon sok szakember rájött, hogy azt a sok-sok órát kell valahogyan mozgásgazdaggá varázsolni, amit passzív módban tölt a test. Elkezdték megalkotni az aktív ülés mechanikákat, amiknek mára két nagy úttörője lett.

Az egyik a SpinaliS rendszer, aminek székein az ülőlap egyáltalán nem is fixálható. Elsőre ez furcsa lehet, de olyan, mint a biciklizés: hamar megszokja az ember, jótékony hatásainak pedig se szeri, se száma.

  • Elsősorban a gerincet kíméli, hiszen az nem deréktájban hajlong, hanem a szék követi a teljes mozgását.
  • Másodsorban visszaerősíti a mozgás által a háti mélyizomzatot, így ott a keringés is javul, kiürülnek a lerakódott salakanyagok, fittebbek leszünk, fejlődik a tartásunk és a porckorongok állapota is drasztikusan javul, hiszen egészségesebb szövetekből több folyadékot és tápanyagot tudnak diffúz módon felvenni.
  • Harmadrészt számtalan jótékony egészségügyi kockázata van a keringésre, az emésztésre és a test más fontos alrendszereire.

 

 

A SpinaliS-hoz hasonló megoldás a Spinergo, mely alapelvét tekintve azonos: a mozgó ülőlap minden percbe csempész egy kis dinamikát. A fő különbség az, hogy az ülőlap itt fixálható bármely helyzetben, így ezek a székek igény esetén teljesen stabil forgószékként is használhatóak.

Ha az aktív ülés mechanikát valamiért nem szereted, még mindig választhatsz szinkron mechanikás székeket. Ezeknek a legfontosabb elvi alapja, hogy hátra dőlés közben az ülőlap és a hátlap eltérő mértékben mozdul, ezáltal a kettejük bezárt szöge megnő, derekad pedig mozogni tud. Ez a fő különbség az egészségtelen főnöki és gamer fotelekhez képest.

Ha van már egy jó széked, sokat tettél egy egészséges munkanapért, azonban ez még nem minden!

 

Fel és le: álló-ülő munkavégzés

Egészen addig megrémít minket az állva végzett irodai munka gondolata, amíg meg nem ismertük közelebbről. Manapság egyre nagyobb teret nyer ez a munkaforma, hiszen az üléssel kombinálva rengeteg jótékony hatása van.

A részben ülve, részben állva végzett munka központi gondolata az, hogy míg az álló helyzet a test mozgásszerv-rendszerét egyik legkevésbé terhelő pozíció, addig az ülés (a görnyedés mértékétől függően) ehhez képest akár 200-275%-os terhelést is jelenthet. Emellett ha nem aktív ülést végzünk, akkor az emésztőszerv-rendszerünk és a keringésünk is maradandó károkat szenvedhet az évek alatt.

Ha azonban van lehetőségünk napi 1-2 órát állva dolgozni, az hatalmas felüdülés lehet a testünknek. Ezt a felismerést követve születtek meg a ma már széles körben elérhető elektromosan emelhető asztalok. Ezeket kifejezetten irodai és otthoni környezetekbe szánják, és a valóban minőségi darabok a közhiedelmekkel ellentétben

  • halkak mozgatás közben, így nem zavarnak senkit,
  • erősek, jó esetben dupla motoros lábazattal,
  • széles skálán (akár 65 és 128cm között) állíthatóak,
  • biztonságosak, ütközésgátló és automata stop rendszerrel felszereltek,
  • okosak, hiszen memóriás magasság tárolást is tudnak,
  • és kecsesek: lábazatuk sokszor vékonyabb, mint egy hagyományos asztalé.

 

 

 

Délelőtt és délután egy-egy óra álló munka igazi felüdülés lehet, főleg akkor, ha úgy állíthatjuk munkahelyünk magasságát, hogy ehhez nem kell lepakolni róla, de még a kávé sem lötyög ki. Nem véletlen, hogy egyre több munkahelyen, illetve otthoni irodában is terjednek a magas minőségű és személyre szabható Flexibily, Bagel és Levado asztalok.

 

Ergonómiai apróságok

Egy futó maximális teljesítménye sokszor olyan apróságokon múlhat, mint a tökéletes cipő kiválasztása. Ha már van egy kiváló asztalod és széked, tökéletesítheted számtalan aprósággal, amik megkönnyítik mindennapjaidat.

Nagyon fontos például, hogy monitorod felső, de inkább középső része egy magasságban legyen a tekinteteddel, ha vízszintesen előre nézel. Ez azért kiemelt kérdés, mert ha csak kicsit is lefelé kell nézned, a fejed folyamatosan előre esik, emiatt pedig annak 6 kilós (nem tévedés: hat kilós) súlya a nyakra a növekvő hosszúságú erőkar miatt aránytalanul nagy terhelést ró. Ebből könnyen kialakul a folyamatos nyak- és vállfájdalom.

Laptopok esetén nehéz a helyes kijelzőmagasságot elérni, hiszen a display a géptől nem választható el, ezért erre a célra érdemes kifejezetten laptopállványt beszerezni, ami a gépelést is megkönnyítheti.

A váll-öv tehermentesítésének másik egyszerű módja a helyesen beállított magasságú karfa. Ha egész nap úgy ülsz, hogy felkarod, és részben alkarod súlya is monoton húzza lefelé a válladat, aminek izomzata ernyedt, inaktív állapotban van, abból előbb-utóbb tartós vállövi vagy nyaki fájdalom alakul majd ki. A könyökök megfelelő alátámasztásával ez elkerülhető, és még a csuklónak is jobb lesz így.

És ha már csukló: gépelésnél, egér használatakor egy-egy zselés csuklótámasz fényévekkel javíthatja a komfortérzetedet, fillérekért.

Soha ne feledd: munkakörnyezet apróságokkal mindig fejleszthető és jobbítható.

 

Fény, zaj, levegő

Bár ez a három már nem tartozik szorosan a mozgásban gazdag ülőmunka tárgyköréhez, ha igazán pezsdítő munkakörnyezetet szeretnél, ezekre is figyelned kell ugyanúgy, mint az élsportolóknak. Egy irodai helyiség légtechnikája vagy lámpázása legtöbbször nem rajtad múlik, de ha home office környezetet alakítasz ki, tehetsz érte.

Tudtad, hogy az energiatakarékos, LED-es égők legtöbbször nem adnak elég fényt az olvasáshoz szükséges minimumhoz? Ezt nehéz észrevenni, de hosszú távon a szemet a kevés fény éppen úgy megterhelheti, mint a túl sok. Ugyanígy ha egy helyiség levegője nem elég gazdag oxigénben (nem cserélődik folyamatosan), akkor agyunk teljesítménye egy alacsonyabb szintre áll be. Ezt abból veszed észre, hogy kevésbé vagy energikus, több kávét iszol, hamarabb elálmosodsz és a fejed is többször fáj.

 

 

A monoton zajok köztudottan rontják az ember hosszú távú teljesítményét, így egy-egy munkatér megtervezésekor fontos, hogy hova kerülnek az olyan folyamatos zajforrások, mint például a számítógép, vagy egy sokat használt nyomtató. Igazi átok lehet, ha egy közösségi irodában valakinek a kávé- vagy vízautómata mellett van az asztala, hiszen naphosszat annak búgását hallgatja. Az ilyen jellegű zajterhelések otthoni munkakörnyezetben szerencsére jobban kivédhetőek.

 

Amíg az augusztus 19. és 27. között zajló sporteseményeket figyeli a világ, gondoljunk arra is, hogy nem kell profi sportolónak lenni a mozgásban gazdagabb életmód kialakításához. Testünknek hatalmas segítség lehet már az is, ha irodai vagy otthoni környezetünket ergonomikus elemekkel szereljük fel.

Megnéznéd ezeket élőben is? Várunk szeretettel bemutatótermünkben a 1131 Budapest, Béke utca 105. szám alatt, nem csak az Atlétikai VB ideje alatt, hanem minden munkanapon 10 és 6 között. Egészséges forgószékek, emelhető asztalok és más ergonómiai kiegészítők egész sorát próbálhatod ki valós körülmények között, egy finom kávé mellett.
2016.03.09

A 10 legjobb irodai szék – ülnéd őket?

Valljuk be egymás között: te sem valamilyen irodaszéket vennél, hanem a legjobbat.

Tovább olvasom

2014.06.25

Napi szék: full-extrás térdeplő

Mit szólnátok egy térdeplőszékhez háttámlával?

Tovább olvasom

2016.06.17

A SpinaliS székek előnyei

Korábban bepillantást nyertünk a dinamikus ülések legfontosabb jellemzőibe, és megbizonyosodtunk arról, hogy mennyire fontos a jó közérzet és a mozgásszerveink állapotának szempontjából, hogy ne egy adott helyzetbe kényszerítve, statikusan üljünk a székünkön hosszú munkaórákon keresztül. Szóba került a SpinaliS nevű innovatív székcsalád, és megígértük, hogy részletesebben is beszámolunk a termékek kiváló tulajdonságairól.

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos