Magazin

ASK: Megállítható-e a globális felmelegedés székekkel?

2016-09-27 Horváth Krisztián


Abszurd székes kérdéseink sorozata megállíthatatlanul folytatódik. A mai epizódban azt vizsgáljuk meg, vajon megmenthetik-e a székek a bolygót a XXI. század legfenyegetőbb jelenségétől, a globális felmelegedéstől?


A globális felmelegedés összetett és roppant bonyolult jelenség, melyet ma már csak az amerikai elnökjelöltek körében divat tagadni. A légkörben levő üvegházhatású gázok, és ezek óceánsavasító működése sajnos már szinte visszafordíthatatlan, így ha székekkel akarjuk megmenteni a Földet, akkor más irányba kell elindulnunk.

 

A Nap melegít, de nem mindegy, mennyire

Az üvegházhatás elengedhetetlen ahhoz, hogy a Földön ne legyen igen-igen hideg. A földfelszínt elérő fénysugarak visszaverődnek, és a légkör bizonyos gázai csapdába ejtik őket, így hozva létre az élethez szükséges hőmérsékleti viszonyokat. Ez a bonyolult visszacsatolási folyamat segített abban, hogy az évmilliók alatt - kisebb-nagyobb kilengésektől eltekintve - az életnek megfelelő körülmények uralkodtak. Az ember azonban megbontotta ezt az egyensúlyt a szénhidrogének elégetésével, és a légkör széndioxid (és metán) tartalmának megnövelésével.

 

Hogyan segíthet itt egy szék?

Egy szék sehogy, de sok szék talán könnyen! Ahhoz, hogy megérthessük, mit találtunk ki, meg kell ismernünk az albedó kifejezést, mely egy adott felület fényvisszaverő képességét jelöli. Az értéke 0 és 1 között lehet, ahol az 1 a teljes fényvisszaverést jelenti, a 0 pedig a teljes elnyelést (és felmelegedést). Példának okáért, a jég és a hó albedója 0,9, a sötét talajé 0,2 az óceánok felszínéé pedig 0,1. Mindent egybevetve a Föld teljes átlagos albedója 0,3.

Már sejthetitek, mire gondolunk: fehérítsük ki a bolygót, mégpedig fehér székekkel, így növelve meg fényvisszaverő képességét, kevesebb hőt elnyelve, csökkentve a felmelegedést. (A kérdés persze nem ilyen egyszerű: attól, hogy a Föld felszíne több hőt ver vissza, a légkör még ugyanúgy megtart egy bizonyos mennyiséget, azonban az is tény, hogy például a jégkorszakok részben azért voltak olyan hidegek, mert a bolygó szárazulatainak nagyobb részét jég borította, ami kevesebb hőt nyelt el.)

 

Előfeltevések

Kedvenc részünk az ASK cikkekben az előfeltevések felsorolása. Itt többet is meg kell ejtenünk. Egyrészt nem vesszük figyelembe azt, hogy a bolygó megmentése érdekében felhasznált székek legyártása vajon mekkora környezeti terhelést jelent ugyanennek a bolygónak (mert ki tudja, mivel is jár legyártani egy fehér széket...). Szintén nem vesszük figyelembe a fehér székek koszolódásából eredő gondot, ami csökkentheti albedójukat. Aztán azzal sem fogunk törődni, hogy a székekkel telerakott felszínen vajon hol lesz helye azoknak a dolgoknak, amik eddig a székek helyén voltak. Ennyi talán elég is lesz.

 

A számok

Először is, közelítő értéket kell adnunk egy fehér szék albedójára. Mivel a hó értéke 0,9 (vagyis a beeső fény 90%-át visszaveri), ezért mi egy fehér szék vonatkozó értékét 0,8-nak választottuk. Azért egy kicsivel kevesebbnek, mint a sima fehér felületé, mert a szék egyrészt nem tölti ki teljesen azt a területet, amin áll (hézagok maradnak majd az egymás mellett álló székek között), másrészt azért a fehér szövet sem feltétlenül olyan vakítóan fehér, mint a hó.

Apropó szövetek: hol lehet egyáltalán fehér széket kapni? Az Irodabutikban egészen biztosan, ráadásul nem csak egy féle fehér szövetünk van, hanem rögtön legalább 4-5, melyben akad műbőr és textil is. Ezek között a fő különbség a kopásállóság, amit martindale-értékkel adunk meg, és ciklusokban mérünk. A legolcsóbb szövetek 22.000 ciklusra vannak garantálva, a legdrágábbak azonban 100.000-re is, és itt most az arányokat érdemes figyelembe venni: a kicsit drágább szövet valójában ötször jobb minőségű.

Mivel a bolygó megmentéséről van szó, a legjobb minőségű fehér kárpitozást fogjuk választani, mert nem érhetjük be kevesebbel. 

 

Hány szék fér el a földfelszínen?

A globális felmelegedés súlyos probléma, ezért abból indultunk ki, hogy mielőbbi visszafordításához az összes elérhető szárazföldet fehér székekkel borítjuk. A százarföld/óceán arány a Földön 29:71, vagyis a bolygónak több, mint kétharmadát víz borítja. A szárazföldek területe kb. 148.647.000 km2.

Sajnos itt felmerült egy probléma, melyet meg is vitattunk az irodában: a művelethez rengeteg erdőt kellene kivágni. A szárazulatok nagyjából harmada erdő, vagyis erős kerekítéssel 50.000.000 km2. Arra jutottunk viszont, hogy ez túlságosan drasztikus lenne, így az erdőket meghagyjuk. Igénybe vehetünk tehát kb. 100.000.000 km2-t a tervhez (a városokat és egyéb felesleges tereptárgyakat valóban megsemmisítjük).

Egy szék átlagos felületét könnyen kiszámítjatjuk, ha az ülésmélységét és az ülőlap szélességét lemérjük. Ez egy átlagos érték lesz, de például egy 7201-es forgószék ülőfelülete a fentiek értelmében 50*53=2.650 cm2 (0,000.000.265 km2). Ennél a szék teljes dimenziói nagyobbak, viszont nem is teljesen szögtelesek, így kis passzintással eleve közelebb kerülhetnek egymáshoz. (Megjegyzem, itt most úgy vesszük, hogy felülről tekintünk a székekre, mint a delelő Nap.)

Ezekkel az információkkal immár könnyen tudunk dolgozni: 

100.000.000 km2 földfelületen 377.358.490.566.037,7 szék fér el.

Vagyis háromszázhetvenhétbillió-háromszázötvenyolcmilliárd-négyszázkilencvenmillió-ötszázhatvanhatezer-harminchét és egy heted szék.

 

Oké, de mennyibe kerülne ilyen módon a Föld megmentése?

Ha ezzel a módszerrel, meg ezzel a pár székkel akarjuk visszafordítani a globális felmelegedést, akkor - egy átlagos szék 50.000 forintos árával számolva 

18.867.924.528.301.890.000 forintba kerülne. Igen, úgy kezdődik, hogy 18 trillió...

Jó hír azonban, hogy ilyen mennyiségre tudunk adni 10% kedvezményt...

A miheztartás végett hazánk éves bruttó nemzeti összterméke 41 billió forint, vagyis ha minden honfitársunk csak ezen a projekten dolgozna, akkor 450.000 évig tartana előállítani a szükséges pénz- és székmennyiséget. Ennyi idő alatt szerintem magától is jön majd egy lehűlést segítő jégkorszak.
2016.10.06

Amiken mindenki szívesen ülne: íme a 3 legjobb hálós forgószékünk

Biztos te is láttál már hálós háttámlás forgószéket, de el sem gondolkodtál rajta, miért olyan jó. Segítünk kicsit, összeszedtük az érveket, de ennél többet is adunk: megmutatjuk, melyik Magyarország három kedvenc hálós forgószéke.

Tovább olvasom

2016.08.30

A felfújható bútorok világa

Elérkeztük a következő, laikusok számára komolytalannak tűnő bútorcsoporthoz, amely az utóbbi időben ugrásszerű változásokon ment át, és így teljes joggal belépett a komoly, sőt a dizájnerbútorok világába. Ne hagyjuk tévútra vinni magunkat: ezek a bútorok nem olcsóbbak, sőt... Hiszen a pneumatikus, azaz felfújható ágyak, székek, kanapék és egyéb bútordarabok számos olyan kihívásnak kell, hogy megfeleljenek, aminek az eredménye magas ár lesz.

Tovább olvasom

2017.08.15

2017 TOP irodai forgószékei

Ha te is azok közé tartozol, akik igazán jó forgószéket keresnek, akkor előbb-utóbb felteszed nekünk a kérdést: melyik a legjobb székünk? Erre a kérdésre keressük a választ eddigi idei tapasztalataink alapján.

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos