Magazin

ASK: Rakétával vagy székkel olcsóbb-e a Holdra utazni?

2016-06-06 Horváth Krisztián


Abszurd Székes Kérdések (ASK) - ezzel a címmel, sorozatindító jelleggel olvashatjátok első ilyen posztunkat, mely a székek szemszögéből fogja feltérképezni csodálatos világunkat, mégpedig érdekfeszítő, elsőre nevetségesnek tűnő kérdésekkel, komoly válaszokkal.


 

Első kérdés: hány székre van szükségünk a Holdig?

A NASA válasza az, hogy csak egyre, ha az egy rakétában van. Az 1960-as évek végén, mikor az USA először embert küldött a Holdra, mindössze három szék volt az űrkapszulában, amit egy gigantikus Saturn-rakéta szállított. A mai napig ez a hordozóeszköz számít a legnagyobb és legerősebb sorozatban gyártott és szolgálatba állított rakétának. A mi kérdésünk persze kicsit más, hiszen a “székkel a Holdra” megoldásnál azt feltételezzük, hogy székeket fogunk egymásra halmozni, mégpedig addig, amíg a Holdra nem érünk velük.

 

A kérdés az, hogy egy Saturn-5 rakéta olcsóbb-e, vagy az egymásra halmozott székek?

 

Gyakorlati problémák egy gondolatkísérletben

Mielőtt belevágunk a felfedezésbe, bizonyos előfeltevésekkel kell élnünk. Mondhatnánk úgy is, hogy a realitás bizonyos zavaró elemeit kizárjuk.

Ha a rakétát vizsgáljuk, feltesszük, hogy az kifogástanaul fog működni, tehát csak egy indításra lesz szükségünk, és nem fogunk így járni:

Ha a székeket vizsgáljuk, feltételezzük, hogy egyrészt az építményünk stabil lesz (tehát nem egészséges, mozgó ülőlappal rendelkező székeket rakunk egymásra, hanem passzív, hagyományos székeket), ez a stabilitás pedig azt is jelenti, hogy a légköri viszontagságoknak is ellenáll a torony. Míg ugyanis kiérünk a dermesztően hideg világűrbe, át kell haladnunk a kifejezetten szeles sztratoszférán és az 1000 foknál is melegebb termoszférán is. Ugyanilyen gond lehet az űrszemét is, mely a Föld körül keringő kis tömegű, de hatalmas sebességű részecskékből áll, melyek ha eltalálnák a székeken haladó vállalkozót vagy magát a széktornyot, megsemmisítő erejű becsapódást okoznának.

De tegyük túl magunkat mindezeken, és építkezzünk végre!

 

A számok

Kezdjük az egyszerűbb kérdéssel: mennyibe kerül ma egy Saturn-5 rakéta? Bár a Saturn5-ösöket ma már nem gyártják, könnyen kiszámítható a 318.300 forint/km üzemeltetési költségből és a Föld-Hold 384.402 km távolságából, hogy 122 milliárd forintnál is többe kerülne csak az odaút (egész pontosan 122.355.156.600 forintba, ami dollárban 421 milliónál is több; ez jól egybevág a NASA Holdmissziókra adott 1,45 milliárd dollár/küldetés költségével, hiszen ott az oda-vissza utat számítjuk, plusz a keringő és leszálló modulokat, meg az űrporszívó villanyszámláját is).

Mármost a székeknél több dolgot is figyelembe kell vennünk. Egyrészt, nem rakhatjuk a székeket egymásra bárhogyan: csak az ülőlapokra lehet stabilan elhelyezni egy újabb széket, ezért nem a székek teljes magasságát vesszük tekintetbe (ami kb. 110 cm), hanem az átlagos ülőlap-magasságot (ami kb 50 centi). Feltételezzük továbbá, hogy egy gázlift sem fog elromlani időközben, hiszen bár Székdoktorunk azt is megjavítaná, időlegesen ez csökkentené a teljes torony magasságát. Ezek fényében, és a Föld-Hold távolság előbb már ismertetett 384.402 km-es értékével számolva kijelenthetjük, hogy a 0,0005 km magas székekből összesen 768.804.000 darabra lenne szükségünk. Milyen szép kerek szám.

 

Akkor most melyik a drágább?

A rakéta árát már tudjuk, egy dolog azonban még hátra van: a kérdéses székmennyiség ára. Számoljunk most egy átlagos, normál minőségű irodai forgószékkel, legyen ez mondjuk 50.000 forint (ennél persze jobb széket is vehetünk, ha nem akarjuk kinyírni a gerincünket, de a Holdra ez is jó lesz). Ilyen körülmények mellett a székek összesen 38.440.200.000.000 forintba kerülnének, vagyis igen, jól olvassátok: több, mint 38 billió forintba!

 

Mindent egybevetve tehát:

Rekéta: 122 milliárd forint

Székek: 38 billió forint

 

 

Sajnos rakétával még mindig olcsóbb a Holdra utazni, mint székekkel. :(

 

Űrhajóval ráadásul kényelmesebb is

Sajnos van itt egy gyakorlati szempont is, amit nem vettünk figyelembe: ha rakétával utazunk, annak létfenntartó rendszerei a pár napos út alatt elfogadható körülményeket biztosítanak számunka. Azonban ha a székeken mászunk felfelé, akkor (még ha ezt űrruhában tesszük is) igen sokat kell majd felfelé kapaszkodnunk.

Bár a Föld gravitációs mezeje az út során egyre gyengül, a Holdé pedig az út vége felé erősödni kezd, a székek számából tudjuk, hogy (még feltételezett 1 szék/másdperc sebességgel is) több, mint 8.898 napig tartana az út, ami barátok közt is 24 év. Ha visszafelé is azonos sebességgel haladnánk, egy emberélet kellene a művelethez, ráadásul azt már ki sem merem számolni, hogy hány száz tonna oxigént kellene palackban magunkkal cipelni.

Cserébe viszont az út során bármikor leülhetnénk, hogy megpihenjünk.


Ezekkel a termékekkel találkozhattál a cikkben:


SpinaliS ergonomikus szék

SpinaliS Ergonomic
SpinaliS ergonomikus szék

219 213 Ft + ÁFA
278 400 Ft Bruttó

RÉSZLETEK

SpinaliS ergonomikus szék

SpinaliS Hacker
SpinaliS ergonomikus szék

289 921 Ft + ÁFA
368 200 Ft Bruttó

RÉSZLETEK
2016.10.06

Amiken mindenki szívesen ülne: íme a 3 legjobb hálós forgószékünk

Biztos te is láttál már hálós háttámlás forgószéket, de el sem gondolkodtál rajta, miért olyan jó. Segítünk kicsit, összeszedtük az érveket, de ennél többet is adunk: megmutatjuk, melyik Magyarország három kedvenc hálós forgószéke.

Tovább olvasom

2016.08.30

A felfújható bútorok világa

Elérkeztük a következő, laikusok számára komolytalannak tűnő bútorcsoporthoz, amely az utóbbi időben ugrásszerű változásokon ment át, és így teljes joggal belépett a komoly, sőt a dizájnerbútorok világába. Ne hagyjuk tévútra vinni magunkat: ezek a bútorok nem olcsóbbak, sőt... Hiszen a pneumatikus, azaz felfújható ágyak, székek, kanapék és egyéb bútordarabok számos olyan kihívásnak kell, hogy megfeleljenek, aminek az eredménye magas ár lesz.

Tovább olvasom

2017.08.15

2017 TOP irodai forgószékei

Ha te is azok közé tartozol, akik igazán jó forgószéket keresnek, akkor előbb-utóbb felteszed nekünk a kérdést: melyik a legjobb székünk? Erre a kérdésre keressük a választ eddigi idei tapasztalataink alapján.

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos