Magazin

Az irodabútorok története - 3. rész

2016-01-20 Kovács Kálmán


Kialakul az irodisták köre

A felvilágosodás után a felsőbb osztályok házaiban kialakult dolgozószobákat, valamint gomba módra szaporodó banki és kereskedelmi irodákat, a termeléshez és az újonnan kialakuló gyárakhoz kapcsolódó irodahelyiségek követték. A termeléshez, szállításhoz, raktározáshoz kapcsolódó ügyek intézése úgy volt hatékony, ha helyben történt és számos dokumentum kezelését követelte, így a „gépek kora” végleg kialakította az irodai ülőmunka fogalmát, a maga igényeivel együtt. Ezekben az irodákban szigorú rendszerben kialakított, határidőkhöz igazodó, meghatározott dokumentációs rendet követő munkafolyamatok zajlottak már – teljesen hasonlóan napjainkhoz. Pontosabban néhány évtizeddel ezelőtthöz, hiszen napjainkban az iroda arcát nagyon erősen a számítástechnika határozza meg, de erről később lesz szó. 


Az irodaszék előtérbe lép

Nézzük mik az előnyei az ülve végzett munkának! Az ülés olyan testhelyzet, amelyben a lábakról lekerül a terhelés, ezért a testet kevésbé kell kontroll alatt tartani. Mivel nem kell annyi izmot megfeszíteni a test megtartásához, az ember koncentráltabban tud a munkájával foglalkozni, miközben az asztalon kéznyújtásnyira lehetnek tőle a tárgyak, amelyekre a munkavégzés során szüksége lehet.

A széken való ülés különlegesség az állatvilágban, melyhez az emberi testnek is alkalmazkodnia kellett. Az ülés közben nem őrződik meg a gerinc természetes S-vonala, ezért külön figyelmet kell fordítani arra a hát-, láb- és kartartásra, amely nem ró túlzott terhelést a vállakra, hátra, csípőre, térdekre.

Az ülő testhelyzetet követelő munkakörök kialakulásával és elterjedésével az ülőalkalmatosságok szerepe igen erőteljesen fókuszba került. A hosszas ülőmunka hátrányai már ebben az időszakban kiütköztek, így innen eredeztethetjük a törekvést arra, hogy minél kényelmesebb „irodaszékeket” készítsenek a gyártók.

Az ülőmunka még egy nagyon érdekes irányzatot indított el az irodaszék-tervezés területén, méghozzá annak a kihívásnak akarva megfelelni, hogy minél több és többféle tevékenységet el tudjunk végezni anélkül, hogy felállnánk. Ezen a vonalon születtek később a forgószékek, a görgők stb.
2016.07.14

Emagra székek első kézből

Az Irodabutik 2016-tól a kiváló minőségű és 5 év garanciával rendelkező cseh gyártmányú Emagra székek hivatalos hazai forgalmazója.

Tovább olvasom

2018.01.09

Húsba vágó: mitől lesz jó egy irodaszék?

Sokat írtunk már arról, mitől válik igazán egészségessé egy irodaszék, most azonban pénztárcavédő percek következnek. Ennek apropóját máris eláruljuk, és rengeteg pénzt spórolunk meg neked.

Tovább olvasom

2017.01.18

Döbbenet: így dolgoznak a multik

Celluxszal szervizelni egy drága széket? Kihagyni a csapágyat? Pozitív példákat szeretünk hozni a minőségi ülés világából, szándékosan kerüljük a negatívakat. De néhány gányolás mellett mi sem tudunk elmenni szó nélkül...

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos