Magazin

Az irodabútorok története - 5. rész

2016-02-09 Kovács Kálmán


Az elmúlt bejegyzésekben végigtekintettünk az irodabútorok pályafutásán, amelyet a különböző korokban, a változó elvárások között futottak be. A befejező részben az irodaberendezések összességével foglalkozunk, vagyis azzal, hogy mikor mennyire törődtek a munkakörülményekkel, azok hatásával az irodában dolgozók teljesítményére, hangulatára, emberi mivoltára, egészségére.


Voltak korszakok, amikor a gyönyörködtetés fontosabb szerepet játszott az irodák belső terének kialakításában, mint a kényelem, és hosszú időn keresztül a technológiai háttér nem volt meg ahhoz az igényhez, hogy kényelmes, az ember fiziológiai jellemzőit meszemenőkig tekintetbe vevő bútorokat alkossanak.

A teljes bútorzat, a megvilágítás kérdése, az egy légtérben dolgozók elhelyezésének problémái még sokkal később kerültek fókuszba, tulajdonképpen a XIX. század második felétől beszélhetünk csupán formakultúráról és tervezett irodaberendezésről. Annak latolgatása, hogy a munkakörülmények, a mikrokörnyezet igenis befolyásolja a munkateljesítményt, illetve annak kutatása, hogy a rossz tartás és az egyoldalú mozdulatok milyen krónikus mozgás- és belső szervi elváltozásokat, megbetegedéseket okoznak, igazán csak az utóbbi évtizedekben vált komoly orvosi kutatási témává. Nem is csoda, hiszen a klasszikus irodai munka kialakulása után évtizedeknek kellett eltelnie ahhoz, hogy a tapasztalatok felhívják a figyelmet az említett veszélyekre.

Napjainkban a bútorgyártás területén a formatervezés az egyik leggyorsabban fejlődő terület. Mind a munkáltatók, mind az „irodisták” egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészséges körülmények kialakítására, így mindkét irányból – persze az adott anyagi körülmények között – történnek előrelépések ebben az ügyben. Sokat segít, hogy a formatervezés hátteréül szolgáló technológiák nagy része besimult a sorozatgyártásba, ezért nem olyan elvetemülten drága, mint a kezdeti időszakban, illetve számos apróság (kényelmi ülőpárnák, derékpárnák, fej- és kartámaszok, ülőlabdák stb.) feltalálása és elterjedése is segít az apróbb lépések megtételében.

Ami az irodák belső terének megtervezését illet, sok esetben még elmaradásokról számolhatunk be, különösen a magyar piacon. Az irodaházak tervezése és építése során még csak-csak figyelembe veszik az ergonómiai szempontokat (pl. ablakok és fények elhelyezése), de a cégek vezetősége elenyésző esetben fordít arra pénzt, hogy szakemberrel terveztesse meg és minőségi bútorokkal rendezze be a belső tereket. Szerencsére azért akadnak úttürő ellenpéldák is.

Hamarosan folytatjuk!

A bútorok történetét bemutató sorozatunk korábbi részeit ide kattintva találod: 1. rész2. rész3. rész, 4. rész
2016.07.14

Emagra székek első kézből

Az Irodabutik 2016-tól a kiváló minőségű és 5 év garanciával rendelkező cseh gyártmányú Emagra székek hivatalos hazai forgalmazója.

Tovább olvasom

2018.01.09

Húsba vágó: mitől lesz jó egy irodaszék?

Sokat írtunk már arról, mitől válik igazán egészségessé egy irodaszék, most azonban pénztárcavédő percek következnek. Ennek apropóját máris eláruljuk, és rengeteg pénzt spórolunk meg neked.

Tovább olvasom

2017.01.18

Döbbenet: így dolgoznak a multik

Celluxszal szervizelni egy drága széket? Kihagyni a csapágyat? Pozitív példákat szeretünk hozni a minőségi ülés világából, szándékosan kerüljük a negatívakat. De néhány gányolás mellett mi sem tudunk elmenni szó nélkül...

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos