Magazin

Boncoljuk fel a bútorokat! 7.

2016-03-03 Kovács Kálmán


Az irodaszékekről szóló sorozat utolsó részében a legapróbb alkatrészről lesz szó: a görgőkről. A legtöbb közép- és felső kategóriás szék esetében szabadon dönthetünk, hogy görgővel vagy fix tappanccsal kérjük (az alsó kategóriásoknál nem biztos). Ha később mégis cserélnénk, mindkét alkatrész külön is beszerezhető és különösebb technikai tudás nélkül is lecserélhető.


A tappancs és a görgő csatlakozás általában standard (a csap méretét azonban ellenőrizni kell!), így a későbbiekben is megvehetjük ezeket az alkatrészeket, sőt általában nem is muszáj ugyanott megvenni, ahonnan a szék származik. Ha görgőt cserélünk, érdemes mindet egyszerre leváltani, mert a gördülési tulajdonságok különbsége vagy a deformálódás miatti magasságkülönbség kiszámíthatatlanná teheti a görgős szék mozgását és/vagy esetleg billegni kezdhet.

Bár a görgő apró alkatrész, és magában az ülés-élményben vajmi kevés része van, mégis, ha nem megfelelő minőségű, vagy nem a megfelelő fajtát választottuk, sok bosszúságot tud okozni. Sajnos az olcsó székek esetében a görgő is általában alacsony minőségű és hamar elhasználódik. Mi történik, amikor egy görgő tönkremegy? Deformálódás, felületi felmaródás, törés és egyéb problémák miatt elveszíti a görgetési tulajdonságát, azaz a kis kerekek képtelenek körbe fordulni, és a szék a talajon inkább csak csúszik, nem gurul.

A magas színvonalú, formatartó, kopásálló felülettel rendelkező görgők évek múltán is jól forognak, legfeljebb időnként lehet szükség az egymáson elmozduló felületek kenésére. Ezt otthon is könnyedén megoldhatjuk, ha WD40-et vagy bicikli láncspray-t fújunk a görgők tengelyéhez.

A görgőknek több fajtája is van, anyagválasztás és felépítés szempontjából is. A masszívabbak közé tartoznak a kombinált, fém alkatrészekkel rendelkező vagy kemény műanyag görgők. Ezeket puhább felületekre, pl. padlószőnyegre, PVC padlóra vagy linóleumra ajánlják. A kemény és/vagy sérülékeny felületekhez ajánlott gumiborítású görgő egyrészt kíméli a talajt, amin gördül, másrészt jobban tapad (nem gurul el akaratunk ellenére) és kevésbé hangos. Ezeket parkettához, greslapokhoz, járólapokhoz érdemes választani.

A görgős székekhez sok helyen lehet kapni az érzékeny felületekre padlóvédő fóliát, amely védi a karcolódástól a felületet, ugyanakkor jó tapadással, mégis sima felülettel megkönnyíti a görgők járását.

Az előző részt ide kattintva olvashatod el.
2016.07.14

Emagra székek első kézből

Az Irodabutik 2016-tól a kiváló minőségű és 5 év garanciával rendelkező cseh gyártmányú Emagra székek hivatalos hazai forgalmazója.

Tovább olvasom

2018.01.09

Húsba vágó: mitől lesz jó egy irodaszék?

Sokat írtunk már arról, mitől válik igazán egészségessé egy irodaszék, most azonban pénztárcavédő percek következnek. Ennek apropóját máris eláruljuk, és rengeteg pénzt spórolunk meg neked.

Tovább olvasom

2017.01.18

Döbbenet: így dolgoznak a multik

Celluxszal szervizelni egy drága széket? Kihagyni a csapágyat? Pozitív példákat szeretünk hozni a minőségi ülés világából, szándékosan kerüljük a negatívakat. De néhány gányolás mellett mi sem tudunk elmenni szó nélkül...

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos