Magazin

Boncoljuk szét a bútorokat!

2016-01-08 Horváth Krisztián


Az emberiség fejlődése során rengeteget változtak a napi tevékenységek, azok színterei és eszközei. A középkorban még elképzelhetetlen volt az az „ülőmunka” címkével ellátott munkakör, amely terhei alatt oly sokan nyögünk manapság, és amelynek következtében számos krónikus betegség és mozgásszervi probléma nehezíti meg a mindennapjainkat. 


Természetesen a változó munkamódszerek és életmód támasztotta elvárások folyamatosan érvényesültek pl. a bútoriparban – kezdetben kevésbé volt erre mód, a technológiák fejlődése révén azonban ez a folyamat felgyorsult. Még csak néhány évtizede annak, hogy megjelent a formatervezés elnevezésű iparművészeti ág, amely arra hivatott, hogy az alapvető funkcionalitáson túl olyan apró részleteket iktasson a bútorokba, amelyek a munka hatékonyságának fokozását és az emberi test megkímélését, kényelmét szolgálják.

Napjainkban jellemző, és folyamatosan erősödik az a trendváltozás, hogy a bútorok – pl. székek – alapvető szerkezete nem változik, hiszen mit tudunk hozzátenni ahhoz, hogy kell egy rész amire leülünk, és láb vagy lábak, amelyek megtartják azt.  Ugyanakkor óriási tér nyílt a design tárgykörébe tartozó fejlesztéseknek, amelyek eredményei nem a pár perces, hanem a több órás, napos, hetes, hónapos, sőt éves használatban derülnek ki igazán. Nem beszélve a speciális funkciókat betöltő, teljesen sajátos és szabad fantázia révén kialakított ülőalkalmatosságokról, amelyek csakis a rajtuk ülve végzett tevékenység relációjában kapnak értelmet és értéket (pl. azok a fodrászok által használt székek, amelyek görgősek mint egy irodaszék, ugyanakkor bicikliüléshez hasonló ülőfelülettel rendelkeznek).

 

Ebben a sorozatunkban, a következő hetekben ezeknek a „nüansznyi” részleteknek szentelünk figyelmet. Olyan készségeket mutatunk be, amelyek léte gyakran teljesen természetes, ugyanakkor nem vagyunk tisztában a funkciókkal, előnyökkel – vagy akár azzal, hogy konkrétan nekünk szükségünk van-e ezekre. Sokszor nem értjük, hogy egy minőségi irodaszék miért kerül tízszer annyiba, mint egy külsőre hasonlónak tűnő egyszerű darab. Itt az ideje, hogy a veséjébe lássunk az irodabútoroknak!
2016.07.14

Emagra székek első kézből

Az Irodabutik 2016-tól a kiváló minőségű és 5 év garanciával rendelkező cseh gyártmányú Emagra székek hivatalos hazai forgalmazója.

Tovább olvasom

2018.01.09

Húsba vágó: mitől lesz jó egy irodaszék?

Sokat írtunk már arról, mitől válik igazán egészségessé egy irodaszék, most azonban pénztárcavédő percek következnek. Ennek apropóját máris eláruljuk, és rengeteg pénzt spórolunk meg neked.

Tovább olvasom

2017.01.18

Döbbenet: így dolgoznak a multik

Celluxszal szervizelni egy drága széket? Kihagyni a csapágyat? Pozitív példákat szeretünk hozni a minőségi ülés világából, szándékosan kerüljük a negatívakat. De néhány gányolás mellett mi sem tudunk elmenni szó nélkül...

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos