Magazin

Boncoljuk szét a bútorokat! - 2. rész

2016-01-18 Kovács Kálmán


Az irodaszékek a legtöbb székhez hasonlóan alapvetően ülésből, támlából és lábból állnak, van amelyik rendelkezik karfával és van amelyik nem. Mindezen alkatrészek számtalan változó szerkezettel és működéssel vannak manapság forgalomban, ezért nem árt ismernünk nagy vonalakban őket, hogy tudjuk melyiktől mit várhatunk, illetve melyikre van szükségünk a kényelmes munkához. 


Mivel a hosszú távon ülésnél ez fontos, a modern irodaszékek esetében mind az ülés, mind a háttámla helyzete változtatható (sőt van ahol a karfáé is). Az ülés és háttámla helyzetének pozicionálását az ún. székmechanika végzi. Attól függően, hogy egyszerre mozdul ez a két alkatrész vagy külön, ez lehet szinkron vagy asszinkron mechanika, más szempont szerint vertikális vagy horizont mechanika. A fejlettebb darabokban hintamechanikával is találkozhatunk. Nézzük, melyik mit tud!

Szinkron mechanika

A szinkron mechanika legfőbb jellemzője az, hogy az ülés és a háttámla egymáshoz viszonyított szöge nem változtatható. A legtöbb forgalomban levő szék esetében ez a szög 90-110º között van. Az ülőlap magassága a gázlift segítségével változtatható, a támlát (és ezzel együtt az ülést is) előre-hátra dönthetjük a megadott határok között. Az ülőlap dőlésszöge a kívánt pozícióban rögzíthető, de nyitva is hagyhatjuk a szinkron mechanikát, akkor az ülés előre-hátra képes mozogni alattunk. Ennek a hintamozgásnak az ellentartóereje is szabályozható, egy elöl középen található csavarral.

Mivel a szinkron mechanika tartalmazza a támla tartórészét is, ezért ennek része a támla magasságát állító marokcsavar is. Kilazítás után emelni vagy süllyeszteni tudjuk a háttámla magasságát, majd a kívánt ponton rögzítjük. A támlamagasság állításának létezik racsnis módja is.

Ide kattintva böngészheted szinkron mechanikás székeinket.

Egyes szinkronmechanikás székeknél külön ülésmagasító van az ülőlapba építve, amivel anélkül lehet emelni az ülésmagasságot, hogy magát az ülőlapot vagy a háttámlát magasabbra emelnénk a gázrugóval. Ez általában azoknak fontos, akiknek nagyon hosszú lábai vannak, és a vízszintes combfekvéshez magas ülésre van szükségük.

 

Az asszinkron székmechanika leírásával folytatjuk!

Bejegyzésünk előző részét ide kattintva találhatod.
2016.07.14

Emagra székek első kézből

Az Irodabutik 2016-tól a kiváló minőségű és 5 év garanciával rendelkező cseh gyártmányú Emagra székek hivatalos hazai forgalmazója.

Tovább olvasom

2018.01.09

Húsba vágó: mitől lesz jó egy irodaszék?

Sokat írtunk már arról, mitől válik igazán egészségessé egy irodaszék, most azonban pénztárcavédő percek következnek. Ennek apropóját máris eláruljuk, és rengeteg pénzt spórolunk meg neked.

Tovább olvasom

2017.01.18

Döbbenet: így dolgoznak a multik

Celluxszal szervizelni egy drága széket? Kihagyni a csapágyat? Pozitív példákat szeretünk hozni a minőségi ülés világából, szándékosan kerüljük a negatívakat. De néhány gányolás mellett mi sem tudunk elmenni szó nélkül...

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos