Magazin

Egy igazán kényelmetlen cikk

2013-07-19 Horváth Krisztián


Ültél már kényelmetlen ülésben? Most is abban ülsz? Garantáljuk, hogy annyira még nem ültél rosszul, mint amennyire ezekben a székekben lehetett. Jöjjenek az igazi kínzószékek!


Miért születtek a kínzószékek?

Az ember kíváncsi lény, a kérdéseknél pedig csak a válaszokat szereti jobban. De mi van akkor, ha valaki nem akar válaszolni a kérdéseinkre? Valahogy rá kell vennünk! A középkorban egész arzenált alkottak az igaz válaszok kicsikarására, és ebben elévülhetetlen érdemei vannak az egyháznak. Az inkvizíció tagjai a “cél szentesíti az eszközt” jegyében igen kreatív megoldásokkal álltak elő.

A vallatás logikája

Fontos tudni, hogy a kínzással történő információszerzésnek két lépcsője van. Az első lépcsőben születik meg a válaszok java, és ez nem is jár fájdalommal, mivel itt csupán megfélemlítésről van szó. Valójában a rettegés, a fenyegetettség érzése, a félelem maga viszi rá a válaszadót arra, hogy valljon. Ezt vagy úgy érik el, hogy megmutatják, elmagyarázzák neki a rá váró borzalmakat, vagy pedig valaki mást kínoznak meg a szeme láttára. Ez a fázis főleg azokban az esetekben hatékony, amikor az illető birtokában van az információnak, amit meg akarnak szerezni tőle. A középkorban azért is volt ajánlatos elkerülni bármiféle fizikai sérülést, mert a sebek sokszor elfertőződtek, és már a legkisebb sebesülésbe is bele lehetett halni, ha nem tudták megfelelően fertőtleníteni.

A második lépcső a valódi kínzás. Ez azokban az esetekben jellemző, amikor valaki azért nem tud megfelelő választ adni a kérdésekre, mert nem tudja a feleletet, vagy ellenkezik a meggyőződésével az, amit hallani akarnak tőle. Ilyen esetekben valóban csak a fizikai fájdalom képes megtörni a szellem ellenállását.

Variációk kínzásra

Az első klasszikusunk a szögekkel kivert szék, melyet mindenki láthatott már filmek díszletei között, netán lovagi játékokon vagy középkort bemutató tárlatokon. Az eszköz lényegében kétféleképpen működik: egyrészt a beleültetett személy saját súlyánál fogva nehezedik a tüskékre, másrészt a felállását megakadályozó csatok miatt bármilyen mozgást is végez, a teste valamilyen hegyes felülettel találkozik. Sem nyugalomban, sem mozgásban nem túl kényelmes.

Később még azzal is tetézték a fájdalmakat, hogy ha fémből készült a szék, alatt tüzet raktak, és a szerkezet lassan átforrósodott.

Az előzőhöz hasonló ülőalkalmatosság a képen is látható pengés kivitelben “kényeztette” vendégeit. Funkciója és működése is azonos volt, mint a tüskés testvéréé, ezen azonban még kényelmetlenebb volt az "ülés", hiszen a pengék a legkisebb mozgásra is mélyen a húsba martak.

Egy másik klasszikus a Júdás székének nevezett “szék” volt, mely sem háttámlával, sem kartámasszal nem rendelkezett, sőt, tulajdonképpen ülőfelülete sem volt. Az áldozatot kötelekkel emelték fölé, majd a karóba húzás elvét követve a gravitációra bízták a munkát.

Ez a szék is felbukkant több tévésorozatban is, legutóbb épp a nagy sikerű HBO-s Borgiák-ban. Ennek oka nem csak a szék puszta borzalma, hanem az is, hogy az elmúlt pár száz évben az emberek ingerküszöbe a fizikai brutalitást és a fájdalmat illetően is jelentősen csökkent. Abban a korban, amikor ezekkel az eszközökkel "együtt kellett élni", féltek tőlük az emberek, de semmiképpen sem borzongtak bele. Manapság a nyugati társadalmak lakóinak elég megmutatni egy ilyen eszközt, és máris erős szorongás fogja el őket. (Ugyanilyen érdekes tény, hogy a vér látványa "modern korunkat" megelőzően szintén általános volt, senkiben sem váltott ki undort, manapság azonban a legtöbben fintorgunk, sőt egyesek még el is ájulnak a láttán.)

Az eddigi eszközök esetében a kínzónak nagyon kényelmes volt a dolga, mert nem kellett testi erőt kifejtenie. Voltak azonban olyan eszközök is, amiknél keményen dolgozni kellett az eredményért. Ilyen volt a térdroppantó, melyet az említett testrész magasságában helyeztek el, és a menetes rudak segítségével csavarták össze a kínzószerkezet két felét. Sokszor alkalmazták ülve is, mert így nagyobb fájdalmat okozott.

Az olasz csizma fogalma minden bizonnyal sokkal kellemesebb érzéseket idéz bennünk, mint a spanyol csizmáé. Utóbbit a spanyol inkvizíció fejlesztette ki. Az eszköz két homorú, a láb alsó és felső részét követő darabból állt, belső felén pedig szögek vagy más hegyes kialakítású tüskék voltak elhelyezve. Ez két okból volt igen kellemetlen: egyrészt ráerősítették az ember lábára, és addig kalapálták, amíg ép csont nem maradt odabent, másrészt mert a spanyol inkvizícióra senki sem számít!

Az ember “civilizálódásával” párhuzamosan, elhagyva a középkort, a kínzás módja is merőben megváltozott. Továbbra is széket használtak, de már nem a testet, hanem közvetlenül az elmét támadták. A lesötétített, fejre helyezett doboz elvágta az ember érzékelését a külvilágtól, a hipnózis és a transz kezdetleges módszereivel pedig saját félelmeit fordították a delikvens ellen, vagy olyan dolgokat, érzéseket, benyomásokat hitettek el vele, amik a valóságban nem is léteztek.

És végül következzen egy kis “flash-back” korábbi népszerű írásunkra, melyben híres mozis székeket vettünk sorra. Akkor onnan kimaradt James Bond híres jelenete, amikor is a Világ nem elég-ben Sophie Marceau ültette egy kínzószékbe. Az eszközből a 007-es csak kis segítséggel tudott megszabadulni.

 
2016.10.06

Amiken mindenki szívesen ülne: íme a 3 legjobb hálós forgószékünk

Biztos te is láttál már hálós háttámlás forgószéket, de el sem gondolkodtál rajta, miért olyan jó. Segítünk kicsit, összeszedtük az érveket, de ennél többet is adunk: megmutatjuk, melyik Magyarország három kedvenc hálós forgószéke.

Tovább olvasom

2016.08.30

A felfújható bútorok világa

Elérkeztük a következő, laikusok számára komolytalannak tűnő bútorcsoporthoz, amely az utóbbi időben ugrásszerű változásokon ment át, és így teljes joggal belépett a komoly, sőt a dizájnerbútorok világába. Ne hagyjuk tévútra vinni magunkat: ezek a bútorok nem olcsóbbak, sőt... Hiszen a pneumatikus, azaz felfújható ágyak, székek, kanapék és egyéb bútordarabok számos olyan kihívásnak kell, hogy megfeleljenek, aminek az eredménye magas ár lesz.

Tovább olvasom

2017.08.15

2017 TOP irodai forgószékei

Ha te is azok közé tartozol, akik igazán jó forgószéket keresnek, akkor előbb-utóbb felteszed nekünk a kérdést: melyik a legjobb székünk? Erre a kérdésre keressük a választ eddigi idei tapasztalataink alapján.

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos