Magazin

Evolúció az irodában

2013-11-13 Horváth Krisztián


Gondolkodtatok már rajta, hogy az irodában töltött hosszú órák, az egészségtelen testtartás, a monitor előtt görnyedés hosszú távon hova vezethetnek? Nem csak egy emberéletre gondolunk, hanem arra is, hogy hosszú távon hogyan fog változni az emberi test az "irodai életvitelre" való áttérés miatt. Gondolatkísérletek következnek!


Bár mára alapvetően megváltozott a természetes kiválasztódás mechanizmusa (nem fizikai képeségeink jelentik a túlélés előfeltételeit, hanem a szociális/intellektuális adottságok), a változás még mindig tart, és folyamatosan tartani is fog. Az emberi test generációk során alkalmazkodik a kicserélődő külső viszonyokhoz. Ma már nem (csak) az a siker kulcsa, ha el tudjuk ejteni a zsákmányállatot és egész álló nap képesek vagyunk gyalogolni, hanem ha 8-10-12 órát tudunk ülőmunkával tölteni. De mik ennek a hatásai? Tényleg olyanok leszünk, mint a képen látható "játékbabák"?

Evolúcióbiológusok szerint az ülőmunka, az azzal járó életmód testünkön elkerülhetetlenül változásokat fog hozni. Az egyik ilyen "fejlődés" lesz ujjaink hosszának növekedése. Erről a tételről ma már megoszlanak a vélemények, mert senki sem hiszi, hogy a billentyűzet marad az információbevitel egyetlen és legjobb módja. A hang- és beszédfelismerő alkalmazások fejlődése legalábbis új irányokat szab. 

Újabb változás lehet szemünk, vagyis optikai kapacitásunk megnövekedése. Ezt a tézist is sokan vitatják, hiszen könnyen lehet, hogy egy szép napon a környezet és a testünk közötti közlés nem optikai úton fog létrejönni, hanem közvetlenül fog agyunk, idegrendszerünk kapcsolódni a gépekre. Ebben az esetben pedig aligha lesz szükségünk fejlettebb szemekre. Csak bemegyünk az irodába, és akár vezeték nélkül csatlakozunk a vállalati hálózatra. Ha belegondolunk a papírmentes irodák koncepciójába, azok terjedésébe, sok helyen már ma is úgy érezhetjük, hogy ember és gép kettesben dolgozik a problémákon.

Mivel ebben az életvitelben a lábak szerepe egyre kisebb, ezeknek rövidülése, gyengülése is prognosztizálható a biológusok szerint. Általában igaz lehet ez minden olyan izomcsoportunkra, melyeket kevésbé használunk. Ugyanezen logika mentén jósolják a koponya űrtartalmának növekedését, mely így helyet adhat egy nagyobb szürkeállománynak is. (Igaz, mások szerint a monoton irodai munka inkább csökkenti az agy méretét.) Az biztos, hogy az állkapocs izomzata is növekedni fog, hiszen az irodai munka csúcspontja lehet az ebéd, annak elfogyasztásához pedig izmok kellenek.

Ti mit gondoltok a jövőről? Hogyan fog szerintetek változni az emberi test a megváltozott életvitel következtében?
2016.07.14

Emagra székek első kézből

Az Irodabutik 2016-tól a kiváló minőségű és 5 év garanciával rendelkező cseh gyártmányú Emagra székek hivatalos hazai forgalmazója.

Tovább olvasom

2018.01.09

Húsba vágó: mitől lesz jó egy irodaszék?

Sokat írtunk már arról, mitől válik igazán egészségessé egy irodaszék, most azonban pénztárcavédő percek következnek. Ennek apropóját máris eláruljuk, és rengeteg pénzt spórolunk meg neked.

Tovább olvasom

2017.01.18

Döbbenet: így dolgoznak a multik

Celluxszal szervizelni egy drága széket? Kihagyni a csapágyat? Pozitív példákat szeretünk hozni a minőségi ülés világából, szándékosan kerüljük a negatívakat. De néhány gányolás mellett mi sem tudunk elmenni szó nélkül...

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos