Magazin

Ez a kar nem katapultál, mégsem mered megnyomni

2019-07-24 Horváth Krisztián


Egy harci repülő katapultülése akár 8G (800%) terhelést is jelenthet a gerincednek (egy sima álló helyzethez képest), viszont a székeden levő gomb nem tud téged kilőni. Mégis 65% rá az esély, hogy nem nyomod meg soha. Miért?

Tudtad, hogy ülés közben akár 250%-al nagyobb terhelés éri a gerincedet, mint járásnál? Mindez azonban semmi egy harci repülő katapultüléséhez képest: az egyszerre 8G terhelést (800%) is jelenthet. Mivel a pilóta ülő helyzetben van, igazából a 250% és a 800% szorzatát kellene használni, de ezt felesleges is pontosan kiszámolni, mivel a fellépő erők brutálisak: a katapultáló pilótáknak sokszor van csigolyatörése és sok esetben soha többé nem repülhetnek. Az életüket megmenti a katapult, de a karrierjüket nem.

A te székeden nincs katapult gomb, mégsem mersz rajta megnyomni semmit. Ez a szomorú tapasztalatunk. Az elmúlt 2 hónapban végeztünk egy rögtönzött felmérést, és kiderült, hogy az irodai dolgozók 65%-a soha nem álltja be a forgószékét. Egyáltalán semmilyen testre szabható funkcióját sem használja. Ez az arány azokon a helyeken, ahová mi viszünk egészséges székeket, kb. 32%, tehát mi sem végzünk tökéletes munkát, amikor átadjuk a rendelésedet. Ez nagyon fontos tanulság a számunkra!

 

 

Pedig egy széknél igen fontos a beállítás! Nézzük meg, hogy miért.

 

A magasság beállítása

A legegészségesebb székek egészen kevés beállítási lehetőséggel rendelkeznek (mivel nem a kényelmed, a kipárnázásod a céljuk, hanem az aktív ülés biztosítása), de még ezeken is minden esetben beállítható az ülőfelület magassága.

Döbbenetes, de a legtöbben még a szék magasságát sem állítják be. Pedig ez igen fontos, ugyanis ha a szék túl magasan van, akkor lábunk lelóg róla, ami térdhajlatban elszorítja a keringést, ezzel tevőlegesen növelve az érrendszeri megbetegedése, de akár a trombózis kockázatát is. 

Pedig a szék magasságának beállítása igazán egyszerű: az ülőlap alatt típustól függően valamelyik oldalon van egy kar, amit ha megnyomsz, a gázlift addig engedi fel a szék magasságát, ameddig súlyoddal ellentartva meg nem állítod. A kar elengedése után a szék megtartja a beállított értéket. Nem kerül semmibe az egész, csupán egy mozdulat.

 

Az ülésmélység beállításai

Ha a széked még akkor is bevág térdhajlatban, mikor a megfelelő magasságra állítottad be, érdemes ülésmélység-állítós modellt választanod, hogy az ülőlap hosszát is megváltoztathasd!

Ha a szék képes erre, akkor rövidebb lábakkal/combokkal is kényelmesen tudsz dolgozni, hiszen eléggé hátra tudsz majd ülni a székben ahhoz, hogy a háttámlát kényelmesen elérje a derekad. Ilyen szék például az Emagra X4 TAO vagy az Emagra X5M NET.

 

A háttámla beállítása

Hogy egy szék háttámlája milyen mozgásokra képes, az alapvetően a mechanikájától függ. Az aszinkron mechanikás székek háttámláját például muszáj fixálni, azokkal nem lehet hintázni. A szinkron mechanikás székek háttámlája ezzel szemben képes a hintázásra.

 

 

Nem is annyira az a kérdés, hogy hátradőlsz-e a székeddel, vagy sem, hanem hogy a háttámla megfelelő pontokon nyomja-e a hátgerincedet. Bizonyos típusoknál beállítható külön a háttámlán belül a deréktámasz magassága (ilyen a legtöbb Emagra modellünk), más megoldásoknál pedig a háttámla teljes magasságával együtt szabályozható ez.

 

 

A lényeg az, hogy a számodra leginkább kényelmes pozíció megtalálására szánj időt, mert ha rossz helyen nyomja a hátad a szék, az idővel olyan kisugárzó fájdalmakat okozhat, amikről nem is gondolnád, hogy közük van a székedhez (illetve annak rossz beállításaihoz).

 

A karfák beállítása

A karfa ízlés és munkamódszer kérdése. Sokan igénylik, hogy a könyökük gépelés közben meg legyen támasztva, ezáltal tehermentesítve a nyaki övet, amivel elkerülhetően többek között a nyakfájásos és fejfájásos panaszok is. Mások viszont éppen azt szeretik, ha karjuk szabadon mozog gépelés közben.

Azt se felejtsük el, hogy a klaviatúrát is mindenki máshol találja kényelmesnek. Sokan esküsznek a kihúzható, asztal alatti tartóra, másoknak ez a helyzet viszont kényelmetlen, és jobban szeretik, ha a billentyűzet az asztalon van.

Egy dolog azonban biztos: ha a széken állíthatóak a karfák és szeretjük őket használni, akkor érdemes őket körülbelül az asztallap síkjába állítani, hogy az alkar vízszintes helyzetet vehessen fel. 

 

 

A modernebb karfák nem csak magasságban, de teljes szélességben, a tetejük szélességében, előre-hátra és irányukat illetően is állíthatóak (ezek a 4D karfák). Ezek további személyre szabást tesznek lehetővé, amikkel szintén érdemes időt tölteni. Erről egy korábbi cikkünkben részletesen is olvashatsz ide kattintva.

A karfák magassága összefügg a szék teljes magasságával és azzal is, hogy be tudjuk-e tolni a széket az asztal alá a munka végeztével (sok irodában kevés a hely, így az állítható magasságú karfa már csak ezért is praktikus.

 

A beállítások jövője

Már ma is léteznek olyan székek, amik nem egyszerűen csak személyre szabhatóak, de ezeket a beállításokat - az autókhoz hasonlóan - meg is tudják jegyezni, vagyis gombonyomással kiválasztható a felhasználói profil, ami előhívja a korábban megadott értékeket.

És végezetül mutatunk egy irodai forgószéket, amit valóban egy vadászrepülő üléséből alakítottak ki, ám a hírek szerint a kapapult funkciót ebből is kiszerelték már:

 


Ezekkel a termékekkel találkozhattál a cikkben:


SpinaliS ergonomikus szék

SpinaliS Ergonomic
SpinaliS ergonomikus szék

219 213 Ft + ÁFA
278 400 Ft Bruttó

RÉSZLETEK

hálós háttámlás irodai forgószék

Emagra X4 Tao
hálós háttámlás irodai forgószék

227 952 Ft + ÁFA
289 499 Ft Bruttó

RÉSZLETEK

hálós ülőfelületű egészséges szék

Emagra X5M Net
hálós ülőfelületű egészséges szék

215 365 Ft + ÁFA
273 514 Ft Bruttó

RÉSZLETEK

hálós ülőfelületű forgószék

Emagra X5M Net Steel
hálós ülőfelületű forgószék

227 952 Ft + ÁFA
289 499 Ft Bruttó

RÉSZLETEK

SpinaliS ergonomikus szék

SpinaliS Hacker
SpinaliS ergonomikus szék

289 921 Ft + ÁFA
368 200 Ft Bruttó

RÉSZLETEK

Hálós háttámlás forgószék

Emagra X5 Zen
Hálós háttámlás forgószék

193 693 Ft + ÁFA
245 990 Ft Bruttó

RÉSZLETEK
2016.03.09

A 10 legjobb irodai szék – ülnéd őket?

Valljuk be egymás között: te sem valamilyen irodaszéket vennél, hanem a legjobbat.

Tovább olvasom

2014.06.25

Napi szék: full-extrás térdeplő

Mit szólnátok egy térdeplőszékhez háttámlával?

Tovább olvasom

2016.06.17

A SpinaliS székek előnyei

Korábban bepillantást nyertünk a dinamikus ülések legfontosabb jellemzőibe, és megbizonyosodtunk arról, hogy mennyire fontos a jó közérzet és a mozgásszerveink állapotának szempontjából, hogy ne egy adott helyzetbe kényszerítve, statikusan üljünk a székünkön hosszú munkaórákon keresztül. Szóba került a SpinaliS nevű innovatív székcsalád, és megígértük, hogy részletesebben is beszámolunk a termékek kiváló tulajdonságairól.

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos