Magazin

Irodai fertőtlenítés hatékonyan (tények és tévhitek)

2020-05-26 Horváth Krisztián


Lassan elérkezik az irodák visszafoglalásának időszaka, a járvány lecsengőben van. Az újabb hullám elkerülése érdekében azonban törvényi kötelezettségeik vannak az irodákat, közületeket üzemeltetőknek. Te felkészültél a biztonságos környezet biztosítására? Íme pár dolog, amik segíthetnek (még nem késtél el).


Az óvintézkedések szükségességét nem lehet elégszer hangsúlyozni, és ezt az irodák többsége belátja, sőt, kötelességük is a kockázatértékelés elvégzése. A csúsztatott munkaidő, a részleges visszatérés, a folyosók egyirányúsítása, a lift- és mosdóhasználat szabályozása, a 1,5 méteres távolság tartása mind-mind segíthet a fertőzésveszély csökkentésében, azonban emellett elengedhetetlen a higiéniai körülmények felülvizsgálata is.

A koronavírus-járvány most az egész világot megrázta, és az első hullám lecsengése korántsem jelenti azt, hogy a vírus ne térne vissza több hullámban a következő időszakban. A világjárványokkal a jövőben számolnunk kell, így a mostani óvintézkedések nem csupán pár hónapra szólnak: a munkakultúránk és az irodáink alapjaiban változhatnak meg.

Az egészségügyileg magas felkészültségű irodák szintén nem a koronavírus járvány eredményei: azok a cégek, amelyek megengedhették maguknak, korábban az éves influenzajárványokra is már alaposan felkészítették az irodáikat. Az óvatosság tehát nem új jelenség, most azonban a koronavírus járvány miatt mindannyiunknak egyszerre lett érdeke, hogy biztosítsuk a lehető legjobb higiénés körülményeket. A betegség következtében kieső munkaerő pedig mindenképpen veszteség a foglalkoztató számára, amivel egyik munkáltató sem számol szívesen az anyagilag egyébként is nehéz helyzetet hozó időkben…

Hova érdemes kézfertőtlenítő állomást telepíteni?

A megfelelő helyen telepített kézfertőtlenítő állomások (és a közelükben elhelyezett használati útmutatók, emlékeztetők) segíthetnek abban, hogy a kézhigiéné fenntartása ne csak egy tevékenység legyen, hanem mindannyiunk egészségének érdekében szokássá váljon.

Az iroda méretétől és a tér elosztásától függően az alábbi helyekre érdemes kézfertőtlenítőt kihelyezni:

Bejárat: Kutatások szerint egy forgalmas irodában a bejárati kilincsen megtelepedett vírusokat négy óra alatt a dolgozók közel 60%-a elkaphatja.

Mosdó környéke: Habár itt kézmosásra is lehetőség van, a kézhigiéné betartása ebben a térben jön a legtermészetesebben mindannyiunk számára, ha pedig a mosdóajtó előtt fertőtlenítünk, azzal megelőzhetjük, hogy a kezünkre tapadt szennyeződéseket felvigyük a kilincsre.

Kávézó/ ebédlő/ konyha: Étkezés előtt kiemelten fontos a kézmosás/ kézfertőtlenítés, hiszen a megfelelő egészségügyi intézkedések nélkül a vírust könnyen bejuttathatjuk az emésztőrendszerünkbe.

Tárgyalók: Amellett, hogy ezekben a terekben folynak a projektmegbeszélések, az ügyfeleket is gyakran itt fogadjuk, tehát forgalmas hely, ahol ugyanazon az asztalfelületen osztozunk többen egy nap. Ha üzleti partneredet már megérkezésükkor higiénés elővigyázatosságra inted, azzal nem csak az egészségéről gondoskodsz, de egyúttal a céged felelősségteljes gondolkodását is sugalmazod felé.

Munkaállomások: Rendszerint minden dolgozónak egyéni munkaállomása van, ami a saját territóriuma. Ez együtt jár azzal is, hogy a kollégád itt több órát is eltölt, ha tüsszent vagy köhög, utána ugyanitt folytatja a munkáját, esetleg eszik is az asztalánál. Fontos, hogy a személyes higiéniáról is gondoskodj, akár úgy, hogy kollégádat egyéni kézfertőtlenítővel ellátod és/vagy biztosítod a napi fertőtlenítést a munkaállomásán.

Fertőtlenítés az irodában - így csináld!

Habár a távolságtartást egymás között igyekszünk betartani, és új alternatív üdvözlési szokásokat fejlesztünk a kézfogás helyett, nem az egymással való kontaktus az egyetlen veszélyfaktor. A vírusok érintés által rendkívül gyorsan átkerülnek az emberektől a közösen használt tárgyakra és felületekre.

Korábban biztosan nem gondoltál bele, hogy egy átlagos nap hány dologhoz érsz hozzá az irodában: az ajtókilincsekhez, a lift gombjaihoz, az asztalodhoz, a számítógép billentyűzethez és az egérhez, a kávéfőzőhöz, a konyhapulthoz, a közösségi terek bútoraihoz, és ha a cégednél közös használatú a konyha, akkor bizony a mások által is használható poharakhoz és evőeszközökhöz is. És közben persze számtalanszor az arcodhoz is.

A gyakori szappanos kézmosás elengedhetetlen ebben az időszakban, ugyanakkor nem minden. Már csak azért sem, mert kézmosásra csupán a mosdókban és a konyhában van lehetőség, ennél viszont több olyan forgalmas pont van az irodában, ahol egymás egészségének megőrzése érdekében fontos a megfelelő higiéniai körülményekről gondoskodni.

Azok a munkahelyek, amelyeknek fontos a dolgozók épsége, a rendszeres kézmosás mellett a kézfertőtlenítést is szorgalmazzák. De mi a különbség a kettő között?

A COVID-19 vírusnak zsíroldékony burka van, amelyet a szappan felold, és ezzel inaktiválja a vírust. Ha valahol nincs lehetőségünk kezet mosni, ott van szükség az alkohol tartalmú kézfertőtlenítőre, ami denaturálja a vírus külső fehérjéit, ezáltal mintegy működésképtelenné téve a vírust.

A legjobb, ha már maga a kézmosás és a kézfertőtlenítés is érintésmentesen történik, azaz nem kell hozzáérni azokhoz a felületekhez, amelyekhez piszkos kézzel nyúlunk hozzá mindannyian a munkahelyen (ilyen a csap, a szappantartó, vagy a kézfertőtlenítő flakon pumpája).

Éppen ezért javasoljuk a kínálatunkban is elérhető, érintésmentes, hálózati áramforrás nélkül is üzemképes érintésmentes kézfertőtlenítőket!

Az iroda fizikai terének felkészítése az első lépés egy biztonságos munkahely felé, ugyanakkor nem az egyetlen. A munkakultúrában is változásokra számíthatunk: a részleges visszatérés és a home office jó alternatívák arra, hogy ne alakuljanak ki az irodában túl forgalmas pontok. A munkáltató feladata továbbá az, hogy dolgozóit az otthonmaradásra bíztassa bármilyen olyan tünet észlelésekor, ami betegségre utalhat. Fontos, hogy a dolgozó tudja, ezzel nem marad ki a munkából, és amennyiben fizikailag és szellemileg munkaképes, úgy tudja otthonról folytatni feladatait.

A vírusok a légkörben is jelen lehetnek

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, így amellett, hogy a közösen használt tárgyak és saját kezünk tisztaságáról kézfertőtlenítéssel gondoskodunk, a zárt irodai légkör általános tisztításáról sem feledkezhetünk meg, kiváltképp azért, mert az irodai klíma készülékekbe bekerülő baktériumok és vírusok folyamatosan visszakeringenek a légtérbe. Környezetkímélő megoldás lehet az UV-C sugárzást használó készülékek, illetve az ózonos tisztítás, amely legnagyobb előnye az, hogy kémiai anyagok, veszélyes vegyszerek használata nélkül képes a vírusok, baktériumok és penészgombák elpusztítására. Az ózon gáz halmazállapotából adódóan eljut a helyiség minden pontjába, anélkül, hogy közben károsítaná a berendezési tárgyakat. Másik előnye, hogy a UV-C sugárzás és az ózon ellen a kórokozók nem tudnak immunitást felépíteni, így nem kell tartanunk a hatáscsökkenéstől sem.


Ezekkel a termékekkel találkozhattál a cikkben:


irodai higiénia

Prémium, designolható kézfertőtlenítő állomás
irodai higiénia

181 850 Ft + ÁFA
230 950 Ft Bruttó

RÉSZLETEK

irodai higiénia

Álló kézfertőtlenítő állomás
irodai higiénia

55 110 Ft + ÁFA
69 990 Ft Bruttó

RÉSZLETEK

irodai higiénia

Falra szerelhető kézfertőtlenítő állomás
irodai higiénia

29 449 Ft + ÁFA
37 400 Ft Bruttó

RÉSZLETEK

1 literes kiszerelés

Kézfertőtlenítő utántöltő folyadék
1 literes kiszerelés

2 400 Ft + ÁFA
3 048 Ft Bruttó

RÉSZLETEK
2016.07.14

Emagra székek első kézből

Az Irodabutik 2016-tól a kiváló minőségű és 5 év garanciával rendelkező cseh gyártmányú Emagra székek hivatalos hazai forgalmazója.

Tovább olvasom

2018.01.09

Húsba vágó: mitől lesz jó egy irodaszék?

Sokat írtunk már arról, mitől válik igazán egészségessé egy irodaszék, most azonban pénztárcavédő percek következnek. Ennek apropóját máris eláruljuk, és rengeteg pénzt spórolunk meg neked.

Tovább olvasom

2017.01.18

Döbbenet: így dolgoznak a multik

Celluxszal szervizelni egy drága széket? Kihagyni a csapágyat? Pozitív példákat szeretünk hozni a minőségi ülés világából, szándékosan kerüljük a negatívakat. De néhány gányolás mellett mi sem tudunk elmenni szó nélkül...

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos