Magazin

Forgószéked tipikus hibái: gázlift

2022-03-11 Horváth Krisztián


Sorozatindító cikket olvasol: 30 évnél is hosszabb szerviztapasztalatunkat latba vetve kollégáink összegyűjtötték azokat a tipikus hibákat, amik egy forgószék élettartamát csökkentik, és megmutatjuk azt is, hogyan tehetsz ellene. Első körben a gázliftről kell eloszlatnunk pár tévhitet.


Az általunk legtöbbet javított forgószék-alkatrész a gázlift, melyet hívnak gázrugónak, légrugónak vagy egyszerűen rugónak is. Ez - nevével és külsejével ellentétben - valójában igen bonyolult alkatrész és legalább három létfontosságú funkciót is ellát a székben.

Először is ez felel a magasság beállításáért. A standard gázliftek mellett léteznek magasabb és alacsonyabb verziók, valamint XXL terhelhetőségű, illetve kialakításuk szerint is változatos modellek. Ezek lehetséges magasság-tartományát tól-ig értékkel szokták megadni centiméterben, a standard verziók teherbírása pedig kb. 110 kg (az XXL kiviteleké általában 150kg). Bennük egy pneumatikus rendszer felel azért, hogy terhelés nélkül (beállító gombjukat megnyomva) a kívánt magasságig emelkedjenek (vagy terhelés alatt, gombjukat nyomva oda süllyedjenek), alapállapotban pedig ezt a magasságot megtartsák, illetve minimális rugalmasságot biztosítsanak. A gázliftek pár típusáról ebben a videóban hallhatsz:

 

 

A gázliftek másik két kiemelt feladata a finom rugózás és a szék felépítménye forgásának biztosítása. Gondolkodtál már rajta, milyen kényelmetlen lenne a forgószékedbe ülni, ha annak nem lenne vertikális csillapítása? Mintha egy konyhaszékre ülnél le napjában többször (és ezeknek a folyamatos “becsapódásoknak” bizony nem örülne a gerinced). És azon elmélkedtél már, miért is forog a forgószék? Ezekért mind-mind a gázlift a felelős: előbbi funkciót a pneumatikus rendszerben lévő gáz összenyomhatósága, utóbbit pedig az aljában lévő csapágy garantálja.

 

 

Tartozunk egy vallomással: a gázlift valójában nem javítható alkatrész. Ha valamilyen oknál fogva távozott belőle a gáz (és emiatt a jellemző hibát produkálja: hosszabb-rövidebb idő alatt elveszti a beállított magasságát, azaz leereszt), akkor az alkatrészt újra kell cserélni. Az évek alatt sok legendát hallottunk már mi is az "újratöltött" gázliftekről, ám ezek sosem bizonyultak igaznak, és még ha lehetne is pótolni a hiányzó gázt/nyomást, az a korábbi hiba miatt újra megszökne.

A gázlift cseréje nem könnyű feladat, ennek oka pedig a csatlakozása a szék másik két fontos részéhez, a csillagtalphoz és a mechanikához. Mindkettőbe kúpos kialakítású furattal illeszkedik, mely a használó súlya jelentette terhelés alatt nyomódik össze tartósan. Az évekig használt irodaszékek esetében sokszor speciális szerszám kell a régi, meghibásodott gázlift eltávolításához, ahogy azt az alábbi videóban is mutatjuk:

 

 

Ha a gázliftet nem szakszerűen távolítják el, sérülhet a lábcsillag és a mechanika is, ami további költségeket eredményezhet és lehetetlenné teheti az új mechanika beszerelését is.

Ha a régi gázlift eltávolítása megtörtént, az új már könnyen a helyére illeszthető és tesztelhető. A gázliftek illesztései és a magasságállító gomb (néhány speciális széktől eltekintve) keresztkompatibilisek és standardok.

Létezik a felrobbanó gázliftek legendája, ám ilyet mi 1989 óta nem láttunk, így sem mellette, sem ellene nem tudunk érvelni. A gázliftekről itt olvashatsz részletesebben.

Gázliftjeink aktuális repertoárja és árairól, valamint a szervizelés részleteiről a Székszerviz Budapest oldalon találsz aktuális információkat.

 

 
2016.07.14

Emagra székek első kézből

Az Irodabutik 2016-tól a kiváló minőségű és 5 év garanciával rendelkező cseh gyártmányú Emagra székek hivatalos hazai forgalmazója.

Tovább olvasom

2018.01.09

Húsba vágó: mitől lesz jó egy irodaszék?

Sokat írtunk már arról, mitől válik igazán egészségessé egy irodaszék, most azonban pénztárcavédő percek következnek. Ennek apropóját máris eláruljuk, és rengeteg pénzt spórolunk meg neked.

Tovább olvasom

2017.01.18

Döbbenet: így dolgoznak a multik

Celluxszal szervizelni egy drága széket? Kihagyni a csapágyat? Pozitív példákat szeretünk hozni a minőségi ülés világából, szándékosan kerüljük a negatívakat. De néhány gányolás mellett mi sem tudunk elmenni szó nélkül...

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos