Magazin

Gondolsz gyermeked egészségére is?

2016-04-19 Horváth Krisztián


Belegondoltál már abba, hogy manapság nem csak te, de gyerkemeked is ülőmunkát végez szinte egész nap, akár már 6-7 éves korától? Nem csak az iskolában kell egész nap ülnie, de otthon is így tesz, akár a házi feladatát írja, akár számítógépezik.


A fiataloknak azonban van egy hatalmas előnyük velünk szemben: náluk még nem alakultak ki súlyos egészségkárosodások az üléstől, és a prevenció 100%-ban hatékony lehet. Rajtad múlik, hogy garantálod-e gyermeked egészségét hosszú távon is, és ez nem csak abban merül ki, hogy végeztetsz-e vele például rendszeres sporttevékenységet, hanem abban is, hogy mire ülteted le.

A probléma nem csak az asztalnál jelentkezik

A fiatalok egészségtelen életmódja csak részben köthető az üléshez, bár tény, hogy legnagyobb részben ez felel érte. A másik probléma az, hogy este az ágyban is elektronikus eszközökkel "játszanak", amik egészségtelen tartásra kényszerítik őket. Ebből az egészségtelen tartásból következhet aztán az "SMS-nyak" és a "tablet-hát". Ha most hitetlenkedsz, eláruljuk: ezek létező orvosi fogalmak.

James Carter ausztrál orvos sokáig foglalkozott fiatalokról készült röntgenfelvételek elemzésével, és a fenti két jelzőt is ő vezette be bizonyos degeneratív elváltozások jelölésére.

Ezek az elváltozások elsősorban a moderntechnikai eszközök folyamatos használatának, az érintőképernyőkön való folyamatos gépeléshez alkalmazkodott testtartásnak köszönhetőek. Australian Spinal Research Foundation (Ausztrál Gerinckutató Társaság) korábbi elnöke nem egy esetben tapasztalt ilyet, ezért kongatta meg a vészharangot.

"bár korábban is léteztek púpos, vagy tartásproblémákkal élő emberek, manapság ez már 6-7 éves korban is jelentkező probléma"

Az egész jelenségben az orvos szerint az a legmegdöbbentőbb, hogy "bár korábban is léteztek púpos, vagy tartásproblémákkal élő emberek, manapság ez már 6-7 éves korban is jelentkező probléma". Ezzel kapcsolódik össze számos más egyéb probléma is, például az, hogy folyamatos fejfájás is társul a görnyedő testtartáshoz (ami a nyaki erek elnyomásának, valamint a szem folyamatos megerőltetésének is köszönhető). Ezen a kényelmes ágyba fekvés sem tud segíteni, hiszen észrevétlenül ugyan, de itt is folytatódik a gerinc és a szem megerőltetése is: nem tesszük le telefonjainkat sem mi, sem gyermekeink.

A megelőzés a szülőkön múlik

Ne higgyük, hogy az iskolai testenevelés-óra, vagy az ezen kívül végzett rendszeres sporttevékenység, de akár maga a gyógytorna is megoldást nyújthat, önmaguknak ugyanis ezek nem képesek felvenni a harcot a napi 10-12 órában végzett "egészségtelen" rutinnal. A legjobb megoldás az lehet, ha maguknak a káros tevékenységeknek a végzését próbáljuk megváltoztatni, minőségileg jobbá tenni.

Mi ebben tudunk segítséget adni, ugyanis tudjuk, hogy az egészséges ülés talán a legfontosabb, amit manapság megtehetünk saját magunk és gyermekeink érdekében. 

A gyerekeknél is éppen úgy igaz a tétel, mint a felnőtteknél: az aktív ülés mindig jobb, mint a passzív. Az aktív ülés ugyanannyira védi a fiatalok gerincét, mint a gyermekekét, emellett erésíti, edzésben is tartja azt, valamint készteti az ifjoncokat arra, hogy egészséges tartással üljenek.

SpinaliS gyermekeknek

Az egészséges életmódhoz az egészséges ülés is hozzátartozik. Ahogy a technikai eszközök helyes használatára, úgy a helyes ülésre is a lehető legkorábban érdemes rászoktatni gyermekünket. Szlovéniában ennek jegyében 2006 és 2011 között széleskörű tesztet végeztek általános iskolás gyermekek körében. Az iskolapadokat SpinaliS rendszerre építették át, majd vizsgálták a gyermekek mozgásszervének fejlődését, mégpedig éveken át zajló kutatási ciklusokban.

Személyes tapasztalataink igazolják, hogy az egészségtudatos szülők, miután vásároltak a SpinaliS székekből saját maguknak, gyermeküket is meglepték ezzel a gerincvédelmi koncepcióval. 7-8 éves kortól már ajánljuk a SpinaliS-t a fiataloknak is, hiszen nekik a házifeladat megírása (és a számítógépezés) miatt egyébként is sokat kell ülniük. A visszajelzések alapján a SpinaliS-nak több előnye is van:

- mozgásban tartja a gyerekeket, nem pillednek el rajta, nem lankad a figyelmük

- nem tudnak benne elaludni, egészségtelen pozícióban pihenni benne

- a folyamatos mozgás miatt törzsizmaik megerősödnek, jobban teljesítenek sportolás közben

- az aktív ülés felpezsdíti a vérkeringést, az agyba jutó több oxigén miatt pedig gyorsabban és alaposabban tudnak tanulni

- a SpinaliS segít elkerülni a degeneratív gerincelváltozásokat, melyek kezelése később nehéz és hosszadalmas

Gondolj te is gyermeked egészségére! Ide kattintva megnézheted SpinaliS szék kínálatunkat, választott székedet pedig ki is próbálhatod!

 
2016.03.09

A 10 legjobb irodai szék – ülnéd őket?

Valljuk be egymás között: te sem valamilyen irodaszéket vennél, hanem a legjobbat.

Tovább olvasom

2014.06.25

Napi szék: full-extrás térdeplő

Mit szólnátok egy térdeplőszékhez háttámlával?

Tovább olvasom

2016.06.17

A SpinaliS székek előnyei

Korábban bepillantást nyertünk a dinamikus ülések legfontosabb jellemzőibe, és megbizonyosodtunk arról, hogy mennyire fontos a jó közérzet és a mozgásszerveink állapotának szempontjából, hogy ne egy adott helyzetbe kényszerítve, statikusan üljünk a székünkön hosszú munkaórákon keresztül. Szóba került a SpinaliS nevű innovatív székcsalád, és megígértük, hogy részletesebben is beszámolunk a termékek kiváló tulajdonságairól.

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos