Magazin

Gondoskodtál a papírról az árrobbanás előtt?

2021-10-27 Horváth Krisztián


A te irodádban megállna az élet papír nélkül? Persze a papírmentes iroda legendája hódított pár évig, de mára nagyrészt világossá vált, hogy van, amit nem lehet kiváltani digitális megoldásokkal. Ilyen számtalan papír alapú termék, mint a jegyzettömb vagy a fali naptár is. Ezeket azonban veszély fenyegeti!


Nem fogunk tudni újat mondani: hiány és áremelkedés lesz. De miben nincsen?

A globális papírhiány mostanra olyan méreteket öltött, hogy még a könyvkiadást is fenyegeti. Ahogy arról a Könyvesmagazin is beszámolt, számtalan kiadvány és könyv megjelenése csúszhat, vagy a példányszám szenvedheti meg az alapanyagok (a papír és a tinta) globális hiányát. Emellett az árak emelkedése is átszivároghat majd a végfelhasználói oldalra.

 

 

„A háború óta nem volt ilyen káosz”

A papírágazat felfordulásáért természetesen nem csak a járványhelyzet a felelős. Hazánkhoz hasonlóan sok országban szélesedett ki az elmúlt időszakban a műanyagipari termékek tiltása, ezeket pedig számtalan esetben (például egyszer használatos eszközök, szívószálak, csomagolások) papír alapú megoldásokkal pótolták.

A Nyomda- és Papíripari Szövetség tájékoztatása szerint idén már négyszer volt komolyabb áremelés, és nem kizárt a további változtatás sem. A cellulóz világkereskedelmi ára tavaly ősszel volt mélypontján, ám ekkortól kezdve folyamatosan emelkedett, idén októberre pedig 40%-al ment feljebb.

„A háború óta nem volt ilyen káosz” - nyilatkozta Bodrogai Ferenc, a Magyar Piszke Papír cégvezető-tulajdonosa. A probléma nem egyszerűen az áruhiány vagy a drágulás. A tavalyi WC-papír hisztéria például részben abból fakadt, hogy a rengeteg új home office miatt lakossági WC papírra lett volna szükség, nem pedig irodaira, ez a két termék pedig nem automatikusan kiváltható egymással. Így idő kellett a gyártásnak, amíg átálltak, ez pedig további késedelmeket okozott. Az ellátási gondok tehát nem csak a nyomdákat, de a higiéniai szektort és az irodaellátást is érintik.

 

Megnövekedett az igény az újrahasznosított papírra

A tavalyi év abban is új volt, hogy a megnövekedett otthon töltött idő miatt az emberek tájékozottsága és környezettudatossága is nőtt. Ezzel párhuzamosan egyre többen fordítottak figyelmet arra, hogy papír alapú termékeik környezettudatosabb módon, újrahasznosított formában készüljenek. Erre az igényre megint csak nem volt felkészülve a papíripar.

 

 

Az újrahasznosított papír előállítása ráadásul energiaigényes folyamat. A globális változások fontos eleme volt az energiaárak égbe szökése is, ennek tünete például a benzinárak drasztikus emelkedése is. Ha az előállítás költsége nő, akkor a készterméké is fog, tehát az alapanyagárak mellett ez is hozzájárult a kialakult helyzethez.

 

A papírhiány közvetetten is gondot okoz

A papír, mint végső felhasználási eszköz, nem csak önmagában fontos. Korábban már írtunk a csomagolóanyagok papír alapú forradalmáról, azonban azt is fontos hozzátenni, hogy ha az ilyen csomagolóanyagokból globális hiány van, akkor az közvetve az egyébként is nehéz helyzetben levő logisztikai üzletágra is kihat. Ha nincs mibe csomagolni a termékeket, akkor szállításukat sem tudják elindítani, ez az ördögi kör pedig oda-vissza lassítja a folyamatokat.

 

 

A konténerhiányhoz hasonlóan a papír alapú csomagolóanyagok, dobozok és más logisztikai eszközök hiányára sincsen gyors megoldás. A szakértők szerint az iparág talán 2023-ra áll majd helyre valamelyest, addigra lehet ugyanis a megváltozott és megnövekedett keresletet kielégíteni.

 

Az irodaellátás is fennakadásokat szenvedhet

Javasoljuk partnereinknek, hogy a következő hetekben esedékes áremelések előtt, és még a meglevő készletek mellett rendeljenek irodaszert az irodaellatas.nietsch.hu oldalunkról, hiszen a kereskedelmi láncol lelassulása és a globális áruhiány miatt még idén példátlan áremelések várhatóak a beszállítói oldalon.

 

Papírban is a partnereid vagyunk >>>

 
2016.07.14

Emagra székek első kézből

Az Irodabutik 2016-tól a kiváló minőségű és 5 év garanciával rendelkező cseh gyártmányú Emagra székek hivatalos hazai forgalmazója.

Tovább olvasom

2018.01.09

Húsba vágó: mitől lesz jó egy irodaszék?

Sokat írtunk már arról, mitől válik igazán egészségessé egy irodaszék, most azonban pénztárcavédő percek következnek. Ennek apropóját máris eláruljuk, és rengeteg pénzt spórolunk meg neked.

Tovább olvasom

2017.01.18

Döbbenet: így dolgoznak a multik

Celluxszal szervizelni egy drága széket? Kihagyni a csapágyat? Pozitív példákat szeretünk hozni a minőségi ülés világából, szándékosan kerüljük a negatívakat. De néhány gányolás mellett mi sem tudunk elmenni szó nélkül...

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos