Magazin

Hogyan küzdj meg az otthoni bezártsággal?

2020-03-18 Horváth Krisztián


Ezekben a hetekben sokunk lesz otthonába zárva akár önkéntes alapon, akár a hatóság kötelező érvényű intézkedései nyomán. A cél a vírus terjedésének lassítása, hogy az ellátórendszerek kibírják annak terheit. A feladatod látszólag könnyű: ne menj sehova. A gyakorlat azonban már sokkal nehezebb.


Több napja otthon ülnek a mi ismerőseink, üzletfeleink, partnereink is. Már ez a rövid idő is megmutatta, mennyire nem könnyű a látszólagos tétlenség. Persze a home office ideje alatt az ember ellátja teendőit, de a puszta tény, hogy nem szabad kimozdulni, nagyon kártékony az ember hangulatára.

Azt hittük, hogy 2020-ban az internetnek hála ezzel nem lehet gond, de időről időre kiderül, hogy az ember analóg teremtmény és valódi impulzusokra vágyik: érintésre, hangokra, illatokra. Ezeket a számítógép nem adhatja meg.

De mit lehet tenni, hogy megőrizzük jó kedélyállapotunkat és akár hetekig is kibírjuk az otthoni bezártságot? Összeszedtünk pár tippet.

 

1) Ha home officeban vagy, kezdd el a napot

Nem vicc. Csinálj úgy, mintha munkába mennél. Reggel kelj fel, zuhanyozz le, reggelizz meg és öltözz fel. Ha nem indítod el a napot, az egész délelőttöd egy hatalmas szenvedéssé alakul át.

 

 

A home office nem egyenlő azzal, hogy 11-kor megébredsz és kikászálódsz az ágyból. Ennél rosszabbat nem is tehetnél. Nem csak azért, mert így haszontalannak érzed magadat, hanem mert a túl sok alvás ugyanolyan negatívan hat a hangulatodra, mint a túl kevés.

 

2) Váltogasd a tevékenységeidet

Akár dolgozol, akár mást csinálsz munka előtt vagy után, fontos, hogy sűrűn váltogasd a tevékenységeidet. Számtalan dolgot lehet otthon csinálni, de ha ezeket egyhuzamban teszed, mindegyiket megunod. Ismert példa a "sorozatfüggés": ha három napig csak sorozatokat nézel az ágyban, bele fogsz őrülni és már ahhoz sem lesz kedved. Napi egy rész az adag!

Ugyanígy vigyázz az evéssel is. Sokan teljesen felesleges pánikvásárlásba kezdtek a napokban, viszont unalmukban az otthon felhalmozott ételeket sokkal nagyobb ütemben is kezdik elfogyasztani. Tapasztalat, hogy ha otthon ül az ember egész nap, akár kétszer annyi étkezést is tart, mintha a munkahelyén lenne. Az eredmény semmi más nem lesz, mint 10-15 plusz kiló nyár elejére.

 

3) Töltsd ki a napodat, használd a naptáradat

Szintén tapasztalat, hogy ha nem szervezed meg a napodat - egy átlagos hétköznaphoz hasonlóan -, akkor haszontalanul fog eltelni. Vedd elő a naptáradat és ugyanúgy töltsd ki, mintha az egy normál szerda lenne.

 

 

Reggel felkelsz, vállalható állapotba hozod magad, megreggelizel, délelőtt válaszolsz az e-mailekre, elolvasod a híreket, felhívod a szüleidet. Délben, ebéd után egy rövid séta a gangon, a tetőn vagy az udvaron (NEM beszélgetés a szomszédokkal, hiszen így ugyanolyan nagy a fertőzésveszély), délután egyeztetés a kollegákkal telefonon. Estére írd be a (virtuális) találkozókat, skype hívásokat a barátokkal, csináljatok virtuális otthon sörözést. Vacsora, a kedvenc filmed vagy sorozatod, személyes idő a pároddal. Ha ezeket mind megszervezted, akkor ki sem tetted a lábad otthonról, mégis hasznos napod volt.

 

4) Tudatosan legyél kedves a többiekkel

Ezekben a nehéz napokban és hetekben két jó szó a legtöbb, amit adhatsz. Nem csak azért, mert a bezártság mindenki kedvét elrontja, hanem mert egyre többen kerülnek nehéz helyzetbe munkájuk megszűnése vagy a hirtelen bevételkiesés miatt. 

Nem kell üres, hangzatos tanácsokat osztogatnod senkinek, de gondold át, kinek esne jól, ha most hallhatná a hangodat. Lehet, hogy egy hívással az egész napját feldobod.

 

5) Készülj fel a jövőre

Ami most történik, azon már nem tudsz változtatni, de így vagy úgy, előbb vagy utóbb a járvány véget ér és szép lassan el fog indulni az élet. Mikor? Senki sem tudja. Csak az a biztos, hogy azok lesznek ennek a legnagyobb nyertesei, akik az átmeneti időszakot fejlődésre használták fel.

Itt az ideje, hogy levegyél a polcról (vagy rendelj a netről) pár önképző könyvet, vagy a szakterületedhez kapcsolódó munkát. Mindenkinek van mit tanulnia, szerintem ebben egyetértünk.

 

 

Ne csak elolvasd ezeket a könyveket, hanem jegyzeteld is ki őket. Tudunk olyanról, hogy virtuális olvasószakkörök jöttek már létre, egyrészt hogy az emberek beszélgethessenek egymással, másrészt hogy megoszthassák, mit tanultak.

Mindez hasznos, mert most végre van időd a magánéletedre, a cégedre vonatkozó terveket és stratégiákat alkotni, amik pár hónap múlva nagyon hasznossá válhatnak.

 

6) Itt lehet az ideje a tavaszi nagytakarításnak

Ha eddig nem tetted, most állj neki a lakás vagy a ház rendbe hozásának. Lesz időd mindent letörölgetni, felporszívózni vagy felmosni. Ha nagyon elszánt vagy, online rendelhetsz festéket és a festéshez szükséges eszközöket, így akár a lakás kimázolásának is nekiugorhatsz, ha kimenni már úgysem lehet.

 

7) Fontos a mozgás

Ezekben a napokban a legfontosabb az lenne, hogy ne menjünk az utcára. Ebben bele kell érteni természetesen a konditermeket és más, mozgás céljára szolgáló létesítményeket (squash, tenisz, falmászás, stb.), de még a futópályákat is. Mit lehet akkor tenni?

A youtubeon számos otthoni edzésforma között válogathatsz. Számtalan mobilos applikációt is ingyenesen letölthetsz, amik a következő hetekre olyan otthoni mozgásformákat és edzésterveket kínálnak, amikhez elég pár négyzetméret és a saját testsúlyod.

 

 

Ha eddig nem edzettél otthon, most igazán itt az ideje, ráadásul ez egy új és hasznos pont lehet a napi programjaid között.

 

8) Alakíts ki otthoni munkaállomást

Ha már a lakás átalakítására szántad el magadat, érdemes lehet berendezned egy munkasarkot.

Ez nem csak azért fontos, hogy legyen hova tenned a laptopot, de jó eséllyel a járvány elvonulása után is marad velünk a home office, hiszen sok cég most fogja felfedezni ennek költséghatékonysági oldalait.

Az otthoni munkavégzéshez azonban tényleg olyan környezetre van szükség, ami csak a munkára szolgál és segít koncentrálni. Szakértők szerint ennek minimuma egy jó asztal és egy jó szék.

Most még a legkisebb gondod a hátad és a derekad, de ha hónapokig otthonról fogsz dolgozni, a konyhaasztal és a konyhaszék tönkre fogják tenni az egészségedet. Addig érdemes beszerezned a minőségi munkavégzéshez szükséges egészséges eszközöket, amíg még könnyű ezt megtenni.

 

9) Próbálj másra gondolni

Igen, ez lesz a legnehezebb, mert a csapból is a koronavírus folyik, de próbáld meg elterelni a gondolataidat. Azzal, hogy otthon vagy, te már megtetted a legtöbbet, amit a saját és a mások biztonsága érdekében tehetsz. Felesleges a járványon pörögnöd.

Ha a fenti pontokat betartod jó eséllyel egyébként is öntevékeny vagy és szereted az idődet hasznosan elütni, így automatikusan eltereled majd a figyelmedet. Ha ez nehezedre esik, legalább annyit fogadj meg, hogy nem nézed egész nap a televíziót és a hírportálokat (és pláne nem terjeszted a közösségi médiában a megalapozatlan álhíreket).
2016.10.06

Amiken mindenki szívesen ülne: íme a 3 legjobb hálós forgószékünk

Biztos te is láttál már hálós háttámlás forgószéket, de el sem gondolkodtál rajta, miért olyan jó. Segítünk kicsit, összeszedtük az érveket, de ennél többet is adunk: megmutatjuk, melyik Magyarország három kedvenc hálós forgószéke.

Tovább olvasom

2016.08.30

A felfújható bútorok világa

Elérkeztük a következő, laikusok számára komolytalannak tűnő bútorcsoporthoz, amely az utóbbi időben ugrásszerű változásokon ment át, és így teljes joggal belépett a komoly, sőt a dizájnerbútorok világába. Ne hagyjuk tévútra vinni magunkat: ezek a bútorok nem olcsóbbak, sőt... Hiszen a pneumatikus, azaz felfújható ágyak, székek, kanapék és egyéb bútordarabok számos olyan kihívásnak kell, hogy megfeleljenek, aminek az eredménye magas ár lesz.

Tovább olvasom

2017.08.15

2017 TOP irodai forgószékei

Ha te is azok közé tartozol, akik igazán jó forgószéket keresnek, akkor előbb-utóbb felteszed nekünk a kérdést: melyik a legjobb székünk? Erre a kérdésre keressük a választ eddigi idei tapasztalataink alapján.

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos