Magazin

Így segíthet a svájcisajt-modell a fertőzés ellen

2020-11-17 Horváth Krisztián


Ahogy telik az idő és egyre jobban értjük a COVID-19 járvány terjedési mechanizmusait, a védekezési módszerek is finomodnak. Most megmutatjuk, hogy segíthet akár az irodában, akár otthon a sajtszelet-modell a fertőzés elkerülésében.


A svájcisajt-modellt természetesen nem most találták ki. Az a lényege, hogy bonyolult folyamatokat több rétegre bont le, e rétegek jellemzően ellenőrzési pontok, így akkor is elkerülhető velük a hiba, ha egy adott folyamatot több ember is kezel.

Ezt a modellt használják például a polgári repülés ellenőrzési procedúrái során is, ahol nagyon fontos, hogy felszállás előtt a repülőgép minden rendszere tökéletesen működjön (hiszen a legegyszerűbb műszer hibás adatai is katasztrófához vezethetnek).

A modell előnye az, hogy több, önmagukban egyébként nem teljesen hatásos eljárást vagy réteget is kombinálhatnak, aminek a végeredménye a fokozott biztonság.

 

De hogyan segít ez a COVID elleni védekezésben?

Roppant egyszerűen. M. Mackay ausztrál virológus osztotta meg az ezzel kapcsolatos posztját, mely egyetlen ábrába sűríti a lényeget. Ha a szakértők által eddig is javasolt egyszerű szabályokat betartjuk, minimalizálható annak az esélye, hogy a koronavírust ténylegesen elkapjuk. Szerinte a szűrés sorrendje a következő:

 

FIZIKAI TÁVOLSÁGTARTÁS > SZELLŐZTETÉS > MASZKHASZNÁLAT > KÉZMOSÁS > TESZTELÉS > KONTAKTKÖVETÉS > FELÜLETEK FERTŐTLENÍTÉSE

 

 

Ebből jól látható, hogy az első négy és a hetedik pontot mi is könnyen megvalósíthatjuk akár irodai terekben, akár otthon. Ezek együttes (fontos: együttes) használata önmagában is minimalizálja a megfertőződés kockázatát. Természetesen a szűrést és a kontaktkutatást a hatóságok tudják nagy hatékonysággal végezni, de ahogy a mondás tartja: mindenki söpörjön a saját portája előtt, vagyis tegyünk meg a fentiek közül annyit, amennyit csak lehet.

 

Miért fontos ez? És tényleg segít?

Igen. Ma már egyértelmű, hogy aki elhanyagolja a maszkhasználatot vagy a rendszeres kézmosást, az sokkal nagyobb eséllyel kapja el a fertőzést (ez természetesen minden fertőzésre igaz, nem csak a koronára). A légmentes űrruhán kívül nincsen tökéletes megoldás az izolációra, azonban a kockázat nagy mértékben csökkenthető az eddig is ismert, és pofon egyszerű módszerekkel.

Irodákba (és akár otthonokba is) ezért javasoljuk a folyamatosan működtethető, zárt rendszerű, ózonos légfertőtlenítők használatát, hiszen a téli hónapok beköszöntével már nem lehet állandóan szellőztetni.

Emellett az irodai terek felületeinek tisztán tartásához a legegyszerűbb módszer, ha kezeinket gyakran és érintésmentesen fertőtlenítjük. Ehhez nagy segítség lehet egy szenzoros kézfertőtlenítő gép, ami a nap 24 órájában szakadatlanul működik.

Ha nagyobb terek beléptetési biztosítását is meg akarjuk oldani, szintén érintésmentesen gondoskodhatunk a kézfertőtlenítés ideje alatti infravörös hőmérőzésről is, mely sokkal praktikusabb módszer, mint az élőerő által homloknak tartott hőmérő.

Mostanában kiemelten fontos a felületek fertőtlenítése, így legalább annyit érdemes megtenni, hogy a saját billentyűzetünket és egerünket, de leginkább a mobiltelefonunkat áttöröljük arra alkalmas kendőkkel.

Bemutatótermünkben az összes irodai higiéniával kapcsolatos eszközt megnézheted, valamit szaktanácsokat is tudunk neked adni a kérdésben.


Ezekkel a termékekkel találkozhattál a cikkben:


irodai higiénia

Álló kézfertőtlenítő állomás
irodai higiénia

55 110 Ft + ÁFA
69 990 Ft Bruttó

RÉSZLETEK

láz jelzése és fertőtlenítés egy helyen

Hőmérős kézfertőtlenítő állomás (állványos)
láz jelzése és fertőtlenítés egy helyen

62 197 Ft + ÁFA
78 990 Ft Bruttó

RÉSZLETEK
2016.07.14

Emagra székek első kézből

Az Irodabutik 2016-tól a kiváló minőségű és 5 év garanciával rendelkező cseh gyártmányú Emagra székek hivatalos hazai forgalmazója.

Tovább olvasom

2018.01.09

Húsba vágó: mitől lesz jó egy irodaszék?

Sokat írtunk már arról, mitől válik igazán egészségessé egy irodaszék, most azonban pénztárcavédő percek következnek. Ennek apropóját máris eláruljuk, és rengeteg pénzt spórolunk meg neked.

Tovább olvasom

2017.01.18

Döbbenet: így dolgoznak a multik

Celluxszal szervizelni egy drága széket? Kihagyni a csapágyat? Pozitív példákat szeretünk hozni a minőségi ülés világából, szándékosan kerüljük a negatívakat. De néhány gányolás mellett mi sem tudunk elmenni szó nélkül...

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos