Magazin

Könyvajánló: Torna az íróasztalnál

2016-02-22 Horváth Krisztián


Recenziót még nem olvashattatok nálunk, azonban ma egy olyan könyv akadt a kezünkbe, mely mindenki számára aktuális lehet, aki szeretné egészségesen tölteni a munkaidejét.


"Hogyan küzdjünk az ülőmunka ártalmai ellen?" - ez a kötet alcíme, melynek szerzője Carlotta Bizzarri. A szerző nevével ellentétben azonban a műben nincsen semmi bizarr, hasznos dolgok azonban annál inkább!

A könyv bevezető fejezete után három olyan rész következik, melyek körüljárják az irodai munka által okozott testi terhelést: élettan, ergonómia és anatómia. Ez a három fejezet összefoglalja, milyen veszélyek fenyegetnek bennünket ülőmunka közben. Sorra veszi a helyes ülés szempontjait, a leginkább érintett izmokat, a megfelelő irodai környezet és az ehhez kapcsolódó munkavédelmi szempontok sokaságát, valamint ír arról is, milyen edzéseket, és mennyit kell végezni fittségünk fenntartásához.

A kérdéses edzésekkel kapcsolatban természetesen részletes útmutatást is kapunk, ez tölti ki a könyv további részét. Rengeteg gyakorlatot tanulmányozhatunk, minden mozdulatsor gazdagon illusztrált útmutatóval rendelkezik. Külön bontásban találjuk a nyak, a felső végtagok (ezen belül a kéz, a csukló, az ujjak, a kar), a hát és a láb számára fontos gyakorlatokat, de általános izomerősítő és a szemet is karban tartó módszerekről is olvashatunk.

A mi tanácsunk csupán annyi a könyv mellé, hogy vigyázzunk az irodai tornával: a munkahelyet nem testmozgásra tervezték, tele van éles sarkokkal, kemény felületekkel, így mindig óvatosan tornázzunk és ne okozzunk magunknak vagy kollégáinknak sérükéseket.

A torna fontos, de ha megfelelő ülőeszközt is szeretnél, olvasd el ezt a bejegyzésünket, melyben összefoglaltuk a legjobb megoldásokat.

(Carlotta Bizarri: Torna az íróasztalnál (Hogyan küzdjünk az ülőmunka ártalmai ellen). Sziget Könyvkiadó, 2013.)
2016.07.14

Emagra székek első kézből

Az Irodabutik 2016-tól a kiváló minőségű és 5 év garanciával rendelkező cseh gyártmányú Emagra székek hivatalos hazai forgalmazója.

Tovább olvasom

2018.01.09

Húsba vágó: mitől lesz jó egy irodaszék?

Sokat írtunk már arról, mitől válik igazán egészségessé egy irodaszék, most azonban pénztárcavédő percek következnek. Ennek apropóját máris eláruljuk, és rengeteg pénzt spórolunk meg neked.

Tovább olvasom

2017.01.18

Döbbenet: így dolgoznak a multik

Celluxszal szervizelni egy drága széket? Kihagyni a csapágyat? Pozitív példákat szeretünk hozni a minőségi ülés világából, szándékosan kerüljük a negatívakat. De néhány gányolás mellett mi sem tudunk elmenni szó nélkül...

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos