Magazin

Mitől véd egy jó csuklótámasz?

2021-08-04 Gombácsi Zsófia


Állandó munkaeszközöd a billentyűzet és az egér? Napi 8-12 órában szinte le sem veszed róluk a kezed? A munkaállomásod ergonomikusan van beállítva, mégis fájdalmat érzel az ujjaidban, csuklódban, kézfejedben? Esetlenebbé vált az ujjaid mozgása esetleg duzzanatot is felfedeztél? A probléma a csuklód helyzetében gyökerezik!


A egér fogásával a csuklót feszítő izmaid folyamatosan dolgoznak, ami napi 8 órában elképesztő megterhelést jelent és könnyen vezethet számos probléma kialakulásához, mint például a ganglion, az ínhüvely gyulladás vagy akár a kéztő alagút szindróma.

 

A ganglion egy jóindulatú, kocsonyás tartalmú ciszta, amely főleg a kézen, illetve a térd-, és boka tájékán jön létre. Az ízületi tok vagy az ínhüvely tömlőszerű kitüremkedéséből alakul ki, ahol összegyűlik és besűrűsödik az ízületi folyadék. Ez egy idő után leválik, létrehozván a borsó vagy dió méretű ganglion cisztát. Kialakulása elsősorban nagyobb megerőltetéshez köthető.

 

 

A ganglion a legtöbb esetben nem okoz semmilyen panaszt, de ha az érintett testrész aktív használatban van, fájdalommal is társulhat. Amennyiben észrevettél csuklód kézháti vagy tenyéri felszínén, bokádnál illetve térdednél puha tapintású, göbszerű csomót, mindenképp keress fel egy ortopéd szakorvost, aki felállítja a pontos diagnózist. A kezelés első lépésében konzervatív terápiát szoktak javasolni, nyugalomba helyezéssel, gyulladáscsökkentők és rögzítők alkalmazásával, azonban szükséges lehet a műtéti beavatkozás is, ha a ciszta nyomást gyakorol az idegekre.

 

Az ínhüvelyek az inakat magukba foglaló alagútszerű képződmények, melyekben könnyen alakul ki gyulladás sokszor ismétlődő, egysíkú mozgás, mechanikus irritáció hatására. Ezt nevezzük fibrines ínhüvely gyulladásnak. A csukló és a hüvelykujj találkozásánál fellépő szúró, feszülő, égő fájdalom árulkodó jel, ahogy az ujjak nehézkessé váló mozgatása és a jellegzetes, ropogó hang is. Amennyiben túlterhelésből adódik a gyulladás, pihentetéssel, borogatással segíthetjük a gyógyulást.

 

Az erős, tartós megterhelés kéztő alagút szindrómát is okozhat. Az ínak gyulladás miatt megduzzadnak és szűkületet hoznak létre az ideg körül, nyomás alá helyezve azt. Jellemző tünet a hüvelyk-, mutató- és középső ujjak zsibbadása, mely eleinte csak időszakosan, nappal jelentkezik, majd fokozatosan erősödve, egyre nagyobb fájdalmat okozva állandósul. A diagnózist ortopéd szakorvos állítja fel speciális vizsgálatok elvégzésével, mely során feltárja a lehetséges okokat. Általában a kezelés első lépése konzervatív, pihenés, sínbe helyezés javasolt, hogy az duzzanat csökkenjen és újra több helyet kapjon az ideg. Súlyosabb esetekben gyulladáscsökkentőkkel segítik elő a gyógyulást, azonban van, hogy a műtéti út elkerülhetetlen.

 

 

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni a megfelelő irodai ergonómia kialakítását, hiszen a pihentetés, a borogatás, a gyulladáscsökkentők mind-mind csak tünetet kezelnek és nem a probléma forrását szüntetik meg.

 

Figyeljünk a csuklónk megfelelő pozíciójára, biztosítsuk a helyes és kényelmes alátámasztást! Érdemes zselével vagy szivaccsal töltött egéralátétet és anyagában hasonló, billentyűzethez használható csuklótámaszt beszerezned.

 

 

Ezekkel a termékekkel találkozhattál a cikkben:


home office megoldás

Csuklótámaszos egéralátét
home office megoldás

9 441 Ft + ÁFA
11 990 Ft Bruttó

RÉSZLETEK

home office megoldás

Csuklótámasz billentyűzethez
home office megoldás

9 441 Ft + ÁFA
11 990 Ft Bruttó

RÉSZLETEK

egészséges munkakörnyezet

Health-V™ Crystal tenyértámasz billentyűzethez
egészséges munkakörnyezet

9 402 Ft + ÁFA
11 940 Ft Bruttó

RÉSZLETEK

egészséges munkakörnyezet

Health-V™ Crystal egéralátét csuklótámasszal
egészséges munkakörnyezet

9 402 Ft + ÁFA
11 940 Ft Bruttó

RÉSZLETEK
2016.03.09

A 10 legjobb irodai szék – ülnéd őket?

Valljuk be egymás között: te sem valamilyen irodaszéket vennél, hanem a legjobbat.

Tovább olvasom

2014.06.25

Napi szék: full-extrás térdeplő

Mit szólnátok egy térdeplőszékhez háttámlával?

Tovább olvasom

2016.06.17

A SpinaliS székek előnyei

Korábban bepillantást nyertünk a dinamikus ülések legfontosabb jellemzőibe, és megbizonyosodtunk arról, hogy mennyire fontos a jó közérzet és a mozgásszerveink állapotának szempontjából, hogy ne egy adott helyzetbe kényszerítve, statikusan üljünk a székünkön hosszú munkaórákon keresztül. Szóba került a SpinaliS nevű innovatív székcsalád, és megígértük, hogy részletesebben is beszámolunk a termékek kiváló tulajdonságairól.

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos