Magazin

Miért kritikus a monitor magassága?

2021-09-22 Gombácsi Zsófia


Az irodai munkakörnyezet nélkülözhetetlen kelléke a monitor. Nyolc-tíz órát nézzük, sokszor még munkaidőn kívül, kikapcsolódásként is ráfüggesztjük tekintetünket nyilvánvaló tehát, hogy mennyire fontos hogy megfelelően legyen elhelyezve.


Szúró fájdalom a szemben, fejfájás, nyaki-, vállövi panaszok. Az alábbi kellemetlen tünetekkel már biztosan találkoztál Te is, és talán nem is gondoltad volna, hogy a probléma a monitor elhelyezésében gyökerezik.

A szem enyhe, szúró fájdalma, a könnyezés és a látás homályosodása a szemfáradás első jele, ami akkor jelentkezik, ha túl sokáig nézel valamit mereven vagy ha a nincs megfelelően beállítva a képélesség, és ezért túlerőlteted a szemed. Ha képernyő előtt dolgozol, óránként 5-10 percet pihentesd a szemed, állj fel a monitortól. Ennek figyelmen kívül hagyása a szemfáradáson keresztül fejfájáshoz és hosszú távú látáskárosodáshoz is vezethet.

 

De mit tehetsz még a szokásos jótanácsokon kívül?

Betartod a pihenőidőt, nem töltesz 6 óránál többet a képernyő előtt és mégis fáj fejed? Ebben az esetben a hiba a monitorod elhelyezésében keresendő. Ha ez nem megfelelő, az izomegyensúly felbomlik. Testedet képzeld el úgy, mint egy hajót. A gerinced az árbóc, az izmaid pedig a kötelek, amik minden oldalról egyenesen tartják azt. Ha valamelyik oldalon rövidebb lesz a kötél, túlfeszül az izom és az árbóc eldől abba az irányba, míg a másik oldalon a kötél engedni fog a húzásnak, azaz nyúlik az izom.  Ezt nevezzük az izomegyensúly felbomlásának, ami számos panaszhoz vezet. Ilyen esetben a túlnyúlt és a berövidült izom is gyenge.

Úgy helyezd el a monitorodat az asztalon, hogy egyenes tartással, előre nézve pont a legfelső sorral legyen egy vonalban a tekinted. Ezzel kiküszöbölöd a túl nagy szemmozgást, ami annak elfáradásához vezet, az enyhén lefelé nézés pedig biztosítja a megfelelő mennyiségű pislogást, ami meggátolja a szem kiszáradását. Ahhoz, hogy ne torzuljon a kép, a monitorodat döntsd hátra 10-20 fokkal.

Egyenes tartással a fejed súlyát (átlagosan 4,5-6 kg) minimális erőkifejtéssel tudják az izmaid megtartani. Ha a képernyőd túl alacsonyan van, akkor folyamatosan lefelé kell nézned munka közben. Ilyenkor a fejed súlya négy-hatszorosának érződik, az izmaidnak ezt kell megtartani, ami már jelentős terhelés. Ennek hatására felső keresztezett szindróma alakulhat ki. Ilyenkor a mellizom, a trapéz felső része és a hátulsó mély nyaki izmok rövidülnek, míg a lapockák közti izmok és az elől elhelyezkedő nyaki mély izmok megnyúlnak. Külső ránézésre is könnyen felismerhető, hiszen a gerinc háti domborulata jelentősebbé válik, a váll előre esik, a nyak hajvonal alatti részén pedig bőrredők jelennek meg.

A felső keresztezett szindróma egyik jellemző velejárója például az előrehelyezett fejtartás. Látászavarral, migrénnel és fülzúgással is járhat, de akár porckorong sérv is kialakulhat ezen a szakaszon. A rögzült rossz tartás miatt a legalsó nyaki csigolya jobban kiemelkedik a test síkjából, ezáltal sérülékenyebbé válik. Mivel a testünk egy nagyon finoman hangolt, okos gépezet, a védekező mechanizmus rögtön beindul és puha kötőszövetet épít a kiemelkedett csigolya köré. Ezt a már szabad szemmel is jól látható domborodást nevezzük banyapúpnak.

A gyógyulás ugyan lassú, de nem lehetetlen folyamat. A megfelelő irodai ergonómia mellett kiemelt szerepet kell, hogy kapjon a fej visszahúzása, azaz a helyes fejtartás elsajátítása és a gyógytorna is, de megtámogathatjuk a folyamatot lágyrész manuálterápiával, SMR labdás gyakorlatokkal és kinesio tape felhelyezésével is.

Ahogy már fentebb is írtuk, a helytelen tartás miatt az izomegyensúly felbomlik. Miközben a nyúlt hátizmok miatt nincs semmi, ami a lapockáidat a megfelelő helyen tartaná, addig a felkarcsontodat szépen lassan húzza előre a rövidült mellizmod. A túlterhelés miatt gyulladásos folyamatok indulhatnak be a vállízületben, a lágyrészek térfogata megnő, emiatt a mozgás korlátozottá válik, a váll „befagy”. Ezt nevezzük befagyott váll szindrómának. A probléma általában gyulladáscsökkentőkkel és gyógytornával kezelhető, de csak tünetileg. Hosszabb távú megoldást az egészségesen kialakított munkakörnyezet jelenthet.

A gyulladás során, a tér beszűkülése miatt ütközéses szindróma is kialakulhat. Ilyenkor az állandó ütközés, súrlódás miatti irritációtól a vállízületen áthaladó izmok sérülhetnek, begyulladhatnak vagy akár el is szakadhatnak. Ilyen például a bicepsz hosszú fejének vagy a rotátor-köpeny részét képező tövis feletti izomnak az ína. Kezelése a probléma mértékétől függően a jegeléstől, a szteroid injekción át egészen a műtétig terjedhet. Természetesen a gyógytorna ebben az esetben sem elhanyagolható, de gyógyulásodat támogathatod SMR eszközök és kineziológiás tapasz használatával is. 

Amennyiben a fent leírt tüneteket tapsztaltad már magadon, kérd szakorvos, gyógytornász segítségét, hogy mielőbb fel tudjátok állítani a kezelési stratégiát! Ha fájdalmad pihentetés hatására sem csökken, éjjel pedig felébreszt, azonnal keress fel egy szakorvost!

Ne feledd, a jelszó mindig a következetesség, rendszeresség és a türelem. Hiszen sok esetben egy évekig tartó rossz pozíciónak köszönhető, helytelen tartást, izomegyensúly felbomlást kell helyre hoznod!

Mi abban tudunk neked segíteni, hogy otthoni vagy irodai munkakörnyezeted a legegészsgesebb legyen. Ehhez monitorállványokkal, laptopállványokkal, emelhető asztallal és számtalan minőségi kiegészítővel járulhatunk hozzá, amiket bemutatótermünkben a 1131 Budapest, Béke utca 105. szám alatt szívesne meg is mutatunk, hogy kipróbálhasd őket. Várunk szeretettel!

 


Ezekkel a termékekkel találkozhattál a cikkben:


home office megoldás

Smart Suites™ Plus monitorállvány
home office megoldás

20 669 Ft + ÁFA
26 250 Ft Bruttó

RÉSZLETEK
2016.03.09

A 10 legjobb irodai szék – ülnéd őket?

Valljuk be egymás között: te sem valamilyen irodaszéket vennél, hanem a legjobbat.

Tovább olvasom

2014.06.25

Napi szék: full-extrás térdeplő

Mit szólnátok egy térdeplőszékhez háttámlával?

Tovább olvasom

2016.06.17

A SpinaliS székek előnyei

Korábban bepillantást nyertünk a dinamikus ülések legfontosabb jellemzőibe, és megbizonyosodtunk arról, hogy mennyire fontos a jó közérzet és a mozgásszerveink állapotának szempontjából, hogy ne egy adott helyzetbe kényszerítve, statikusan üljünk a székünkön hosszú munkaórákon keresztül. Szóba került a SpinaliS nevű innovatív székcsalád, és megígértük, hogy részletesebben is beszámolunk a termékek kiváló tulajdonságairól.

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos