Magazin

Milyen a jó irodai légfertőtlenítő?

2020-06-04 Horváth Krisztián


A járványhelyzet miatt most különösen nagy hangsúlyt fog kapni az irodai higiénia, ezen belül is a levegő tisztítása, hiszen a kézmosás mellett ez a legfontosabb terület a kórokozók elleni védekezésben.


Számtalan megoldás létezik a levegő minőségének javítására a munkakörnyezetünkben. A szakemberek felhívják rá a figyelmet, hogy ha más mód nem áll rendelkezésre, akkor legalább a rendszeres szellőztetést be kell iktatni. Ez persze kellemetlenségekkel jár.

Éppen ezért érdemes olyan eszközt keresni, ami nem csak kényelmes, de biztonságos is. Az ózonos levegőfertőtlenítés ezért olyan népszerű.

A wikipedia oldalán ezt találhatjuk az ózonról és fertőtlenítő hatásáról: "Az ózon az egyik legerősebb oxidáló és fertőtlenítő anyag, ami a vízben lévő mikroorganizmusoktól függően 600-3000-szer hatékonyabb fertőtlenítő hatású, mint a klór. Ha kapcsolatba kerül bármiféle mikroorganizmussal, mint például baktériumokkal, vírusokkal, penésszel, gombával, szagot okozó elemekkel, vagy oldott oxidálható ásványi anyagokkal, akkor egyszerűen megsemmisíti azt, vagy csapadék formájában oxidálja és ezáltal kiszűrhetővé teszi, amit a telítődött szűrőanyagról időszakos visszamosatással lehet eltávolítani. Az oxidálási folyamat az ózonnal olyan eredményes, hogy a mikroorganizmusok nem tudnak immunitást felépíteni, nem úgy, mint ahogy a hagyományos vegyszerekkel előfordulhat."

 

Zárt vagy nyitott rendszerű fertőtlenítés?

Az ózon egy kémiai anyag, oxigénmolekulák összessége, mely azonban az élő szervezetekre nézve halálos. Ez egyszerre jó és rossz is, hiszen az emberek, állatok és növények mellett a kórokozókat is képes elpusztítani.

Használatára két megoldás van: vagy az irodai térbe juttatjuk, és hagyjuk, hogy végezze a dolgát, vagy magát a levegőt áramoltatjuk át ózondús környezeten.

A nyitott ózongenerátorok előnye, hogy a helyiség méretétől függően 10-30 perc alatt is elvégezhető velük egy-egy fertőtnelítés. Az ózongáz mindenhová bejut, így sokszor kombinálják UV-C lámpákkal, melyek szintén hatásosak a kórokozók ellen, de csak ott működnek, ahová a fényük eljut. Ilyen kombinált megoldás például a Germicid UV-C ózongenerátoros lámpa is. Ezekkel könnyen fertőtleníthetőek olyan helyiségek, amiket napjában meghatározott időpontban tisztítanak, például várótermek, rendelők.

Hátrányuk, hogy különösen óvatosan kell használni őket, hiszen mind az UV-C fény, mind pedig az ózon halálos is lehet, így a készülék használata során a helyiségben semmilyen élőlény nem tartózkodhat, illetve használat után alaposan szellőztetni kell.

 

A leghatékonyabb megoldás a zárt rendszerű levegőfertőtlenítés

Éppen a nyitott rendszer hátrányai miatt dolgozták ki a zárt rendszerű levegőfertőtlenítőket. Ezek alapelve az, hogy magát a tisztítandó levegőt áramoltatják át egy ózondús környezeten, a készülékből kikerülő levegő pedig tiszta és nem ártalmas az élőlényekre.

Ilyen zárt rendszerű megoldás a Prozone ózonos légfertőtlenítő is. A készülék folyamatosan üzemeltethető (hálózati áramforrásról működik), hiszen nem jelent veszélyt az irodában tartózkodó emberekre, állatokra vagy növényekre. Akár 50 négyzetméter légterét is tisztítja egyetlen készülék, de több is elhelyezhető belőle, ha az alapterület megkívánja.

További előnye, hogy egy termosztáthoz hasonlóan programozható napra és órára is, így könnyen takarékos üzemmódba vált, ha az irodában nem tartózkodik senki (például éjjel vagy hétvégén).

A higiéniás szempontok mellett az sem mellékes, hogy működési elvének köszönhetően a kellemetlen szagokat is kiszűri, így nem csak a levegő minőségét javítja, de az irodai légkör is sokkal jobb lesz.

 

Készülj fel te is az irodákba való visszatérésre és biztosítsd kollégáid egészségét ózonos légtisztítással.
2016.07.14

Emagra székek első kézből

Az Irodabutik 2016-tól a kiváló minőségű és 5 év garanciával rendelkező cseh gyártmányú Emagra székek hivatalos hazai forgalmazója.

Tovább olvasom

2018.01.09

Húsba vágó: mitől lesz jó egy irodaszék?

Sokat írtunk már arról, mitől válik igazán egészségessé egy irodaszék, most azonban pénztárcavédő percek következnek. Ennek apropóját máris eláruljuk, és rengeteg pénzt spórolunk meg neked.

Tovább olvasom

2017.01.18

Döbbenet: így dolgoznak a multik

Celluxszal szervizelni egy drága széket? Kihagyni a csapágyat? Pozitív példákat szeretünk hozni a minőségi ülés világából, szándékosan kerüljük a negatívakat. De néhány gányolás mellett mi sem tudunk elmenni szó nélkül...

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos