Magazin

Most már az sem probléma, ha tényleg holtunkig dolgozunk

2022-09-14 Horváth Krisztián


Felállnunk legalábbis biztosan nem kell, ha az irodában, munka közben ér minket a végzet, és ilyen forgószékben ülünk. Morbid, vagy ötletes?


Sajnos vagy sem, a képeken szereplő elképezés egyelőre csak koncepció. A szeptemberben netes világhódító útjára induló forgószék természetesen megosztotta a nézőket: egyesek kifejezetten humorosnak, mások azonban morbidnak és visszataszítónak találták. Az eredeti alkotóra a mai napig nem derült fény, a netes hozzászólások között azonban gyöngyszemek vannak, mint például ez a Reddites komment is: "Végre! Egy irodai szék, amely tükrözi, milyen érzés egy újabb értelmetlen kétórás megbeszélésen ülni, amely akár egy egyszerű e-mail is lehetett volna!"

Hogy az ihlet honnan származhat, azt nem tudja senki, de könnyen lehet, hogy Rene Magritte THE BALCONY (1950) című képe az ötletadó, ezen ugyanis a festő négy koporsót ábrázolt egy erkélyen, ezek közül az egyik "leült". Érdekesség, hogy ez meg Manet egy képét "másolja", amin négy alak van egy erkélyen: három férfi áll és egy nű ül. A műnek számtalan jelentéstartalma és rétege van, ahogy a belőle kreált valódi ülőeszköznek is.

 

 

A szék külseje egyébként fából készült és a székekre jellemző formai átalakítást leszámítva teljesen visszaadja egy klasszikus koporsó vonalait. Belül párnázott és szivacsozott, az egész felépítmény pedig - pár kapaszkodóval kiegészítve - egy hagyományos székmechanikára, gázliftre és csillagtalpra van illesztve, görgős megoldással.

 

 

Számunkra, egészséges üléssel és munkakörnyezetekkel foglalkozó cég számára persze van ennek az ötletnek egy egészen szomorú, mögöttes jelentéstartalma is. Az ülőmunkát végzők körében a rossz ülés, a helytelen és alkalmatlan irodaszékek végső soron nagyban hozzájárulnak a vezető halálokok kialakulásához, így - bár talán a tervező erre nem gondolt - ezek a "székek" szimbólumok is: a hagyományos irodaszék valóban egyfajta koporsó, mely már életünk során temet minket.

 

Felmerül a kérdés, hogy te vajon beleülnél-e egy tárgyaláson egy ilyen ülőalkalmatosságba, ha nem lenne más választásod, vagy kiverné a biztosítékot. Ahogy mondani szokták: minden hatásos dolog egyben megosztó is, hisz ami mindenkinek tetszik, az már csak átlagos lehet.

 

 
2016.10.06

Amiken mindenki szívesen ülne: íme a 3 legjobb hálós forgószékünk

Biztos te is láttál már hálós háttámlás forgószéket, de el sem gondolkodtál rajta, miért olyan jó. Segítünk kicsit, összeszedtük az érveket, de ennél többet is adunk: megmutatjuk, melyik Magyarország három kedvenc hálós forgószéke.

Tovább olvasom

2016.08.30

A felfújható bútorok világa

Elérkeztük a következő, laikusok számára komolytalannak tűnő bútorcsoporthoz, amely az utóbbi időben ugrásszerű változásokon ment át, és így teljes joggal belépett a komoly, sőt a dizájnerbútorok világába. Ne hagyjuk tévútra vinni magunkat: ezek a bútorok nem olcsóbbak, sőt... Hiszen a pneumatikus, azaz felfújható ágyak, székek, kanapék és egyéb bútordarabok számos olyan kihívásnak kell, hogy megfeleljenek, aminek az eredménye magas ár lesz.

Tovább olvasom

2017.08.15

2017 TOP irodai forgószékei

Ha te is azok közé tartozol, akik igazán jó forgószéket keresnek, akkor előbb-utóbb felteszed nekünk a kérdést: melyik a legjobb székünk? Erre a kérdésre keressük a választ eddigi idei tapasztalataink alapján.

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos