Magazin

Sajtószoba: a Telexnél járt egy székünk (és elmondták, milyen)

2021-07-19 Horváth Krisztián


Nagy fába vágta a fejszéjét a Telex szerkesztősége, amikor a hazai székpiacon fellelhető legolcsóbb és legdrágább székeket akarták letesztelni, hogy megállapítsák, miben érdemes ülni. Tőlünk is kértek némi szakmai hátteret és egy széket, mi viszont nem széket, hanem egy SpinaliS aktív ülés rendszert adtunk nekik. Lássuk, mire jutottak vele!


Amivel mi is minden üléssel kapcsolatos anyagunkat kezdjük, azt a cikkben megkérdezett szakorvos is azonnal tisztázza: nem érdemes ülni. Az ülés alapvetően nem jó a testnek, ennek számtalan okáról pedig ma már az orvostudomány minden területe kilométernyi szakirodalommal rendelkezik.

A legtöbben azonban - munkánkból kifolyólag - nem tehetjük meg, hogy nem ülünk. Éppen ezért ha már mindenképpen így kell tennünk, tegyük azt jól. De mire jutott a Telex szerkesztősége a több hetes teszt alatt?

A tesztbe beválogattak egy Aeron Remastered és egy Mirra 2 széket a Herman Millertől, ezek ma már klasszikus ergonomikus széknek nevezhetőek széles beállítási lehetőségekkel és a piaci átlaghoz képest igen vaskos árcédulával. A "hagyományos" ergonomikus megközelítést, miszerint minden részük legyen állítható és testre szabható, nem tudják meghaladni, emiatt pedig ma már furcsa mód sokszor éppen a kényelmes tespedéssel kapcsolják őket össze (sokak szerint ezek miatt a székek miatt nem állnak fel az emberek munka közben).

Bekerült a csapatba egy AT is a Wilkhantól, ami szintén elég vastag árazással próbálja pozícionálni magát a piacon. A Herman Miller modelljeinél annyival tud többet ergonómia tekintetében, hogy tesz egy óvatos lépést az aktív ülés felé, és az ülőlabdák mozgási mechanizmusát próbálja utánozni. Hozzá hasonló a Skate is, ami az olasz Sitland modelljeként, kicsit barátibb árazással fut.

Az egészséges, ergonomikus ülés mezőnyében a legtöbbet messze a SpinaliS Hacker tudta nyújtani, bár természetesen ez a modell volt a leginkább megosztó is. A szlovén gyártó széke nem keresett középutakat az ergonómia világában, mindent egy lapra tettek fel: vesszen a statikus ülés, éljen a mozgás és az aktivitás. Ezt persze szokni kell, hiszen a Hacker ülőlapja nem fixálható, és komolyan kényszerít az egészséges ülésre. Emiatt vannak, akiknek ez a koncepció nem jön be, de azt az Országos Gerincgyógyászati Központ szakvéleményén túl is nagyon sokan elismerik, hogy tartósan és hosszú távon enyhített a derékfájdalmukon, emellett pedig egyre több szakember is a SpinaliS székeket javasolja, ha irodai munkáról van szó.

A Telex tesztje természetesen nem lehetne teljes, ha nem kerültek volna bele IKEA-s székek is. A Långfjäll modellje ára miatt igazán népszerű, azonban azt a cikk írója is azonnal leszögezi, hogy nem is kényelmes és nem is jó a gerincnek. A Renberget gyakorlatilag már hokedli-árban megy, és bár kreatív a lapra szerelése, ezt követően mind ergonómiailag, mind pedig kényelmileg hamar elvérzik a napi munka során.

Manapság hatalmas lufi és óriási divat a gamer székek piaca, bár ezekről egy, a témában olvasott ember azonnal meg tudja állapítani, mennyire egészségtelenek (és csak a kereslet kiszolgálására gyártják őket egyre-másra), a tesztből mégsem maradhatott ki. Az Icon szék, amit a noblechairs készít, ráadásul nem is az 50.000 forintos kategóriából kerül ki, hanem háromszor ennyibe kerül, így még fájóbb - de nem meglepő -, hogy hamar elvérzett az egészségi szempontok oltárán. Ahogy a Telex nagyon helyesen írja: a szék kényelmes, és többet nem is tud. Annak, akinek még nincsenek üléssel kapcsolatos panaszai, megfelelhet, de hosszú távon nem jó megoldás az ülésre.

A teszt végére bekerült egy fehér, négylábú konyhai szék is, persze csak a kontraszt gyanánt, és azért, mert nagyon sokan kénytelenek még mindig ilyenen ülni a home office napjai alatt.

 

Nagy örömünkre szolgált, hogy segíthettünk a Telex csapatának tesztszékkel. A teljes cikküket ide kattintva érdemes elolvasni.

Ha tesztelnél egészséges, ergonomikus szinkron mechanikás vagy aktív ülés forgószékeket, szeretettel várunk minden hétköznap 10 és 18 óra között a 1131 Béke utca 105 szám alatti bemutatótermünkben, szakértő segítséggel.
2016.03.09

A 10 legjobb irodai szék – ülnéd őket?

Valljuk be egymás között: te sem valamilyen irodaszéket vennél, hanem a legjobbat.

Tovább olvasom

2014.06.25

Napi szék: full-extrás térdeplő

Mit szólnátok egy térdeplőszékhez háttámlával?

Tovább olvasom

2016.06.17

A SpinaliS székek előnyei

Korábban bepillantást nyertünk a dinamikus ülések legfontosabb jellemzőibe, és megbizonyosodtunk arról, hogy mennyire fontos a jó közérzet és a mozgásszerveink állapotának szempontjából, hogy ne egy adott helyzetbe kényszerítve, statikusan üljünk a székünkön hosszú munkaórákon keresztül. Szóba került a SpinaliS nevű innovatív székcsalád, és megígértük, hogy részletesebben is beszámolunk a termékek kiváló tulajdonságairól.

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos