Magazin

Székpercek: amikor nyakunkon a klímakatasztrófa

2019-10-02 Horváth Krisztián


Divatos téma lett mostanában a ránk váró klímakatasztrófából, ami talán nem is baj, hiszen itt nem egyszerűen egy mindannyiunkat, de az eljövendő generációkat, a gyermekeinket is súlyosan érintő kérdésről van szó. Ezt próbálta igen találó formában szemléltetni egy holland művész is. 


Sokminden eszünkbe juthat erről a székről, de az biztosan nem, hogy rá szeretnénk ülni. A képen látható darab kételyt keltő instabilitása jól tükrözi azt a bizonytalanságot, amely a bolygónkat, és vele együtt az emberiség sorsát is fenyegeti, ha a környezetszennyezés mértékét nem csökkentjünk radikálisan az elkövetkező néhány évben.

Boris Maas holland designer a „The Urge to Sit Dry” nevű székével hívja fel a figyelmet arra, hogy a globális felmelegedés könyörtelen következményeivel szembe kell néznünk. Munkája inkább egy fenyegető vízió, mintsem a klasszikus értelemben vett funkcionális tárgy.

A szék lábai egymásra helyezett építőkockákból épülnek fel, így magasságát könnyen beállíthatjuk a tengerszint emelkedésének megfelelően. Ez a struktúra egy hirtelen jött, összedobott megoldás hatását kelti, mint ahogyan valószínűleg majd nekünk is hirtelen kell cselekednünk a katasztrófa idején, ha tovább halogatjuk a probléma kezelését.

A NASA szerint 2100-ra a tengerszint 65 centimétert is növekedhet, ami súlyos következményekkel fog járni az alacsonyabban fekvő régiókban és a part menti nagyvárosokban.

A klímaváltozással kapcsoltos legutóbbi hírek egyébként igen aggasztóak.

A különböző nemzetközi egyezményeket, vállalásokat (Párizs, 2015) alig tartja be pár állam, és a legnagyobb széndioxid-kibocsájtók, mint az USA, Oroszország, Szaud-Arábia vagy éppen Kína egyáltalán nem is törekednek átfogó intézkedésekkel az üvegház-hatású gázok kibocsáhtását szabályozni.

A feladat elvben egyszerű lenne: 2100-ig az ipari forradalom (vagyis a nagy mennyiségű károsanyag-kibocsájtás kezdete) előtti szinthez képest 2, de lehetőség szerint 1,5 fokos hőmérséklet-emelkedésben kellene szabályozni a klímaváltozás mértékét. Ehhez a nettó nulla kibocsájtás elérése szükséges, vagyis pontosan annyi üvegházhatású gázt (elsősorban széndioxidot) kellene kivonni a légkörből, mint amennyi oda bekerül.

Ennek a törekvésnek sem fizikai, sem kémiai akadálya nincsen, csupán olyan összefogásra és kormányzati akaratra lenne szükség, amilyenre a bolygó történetében még nem volt példa.
2016.10.06

Amiken mindenki szívesen ülne: íme a 3 legjobb hálós forgószékünk

Biztos te is láttál már hálós háttámlás forgószéket, de el sem gondolkodtál rajta, miért olyan jó. Segítünk kicsit, összeszedtük az érveket, de ennél többet is adunk: megmutatjuk, melyik Magyarország három kedvenc hálós forgószéke.

Tovább olvasom

2016.08.30

A felfújható bútorok világa

Elérkeztük a következő, laikusok számára komolytalannak tűnő bútorcsoporthoz, amely az utóbbi időben ugrásszerű változásokon ment át, és így teljes joggal belépett a komoly, sőt a dizájnerbútorok világába. Ne hagyjuk tévútra vinni magunkat: ezek a bútorok nem olcsóbbak, sőt... Hiszen a pneumatikus, azaz felfújható ágyak, székek, kanapék és egyéb bútordarabok számos olyan kihívásnak kell, hogy megfeleljenek, aminek az eredménye magas ár lesz.

Tovább olvasom

2017.08.15

2017 TOP irodai forgószékei

Ha te is azok közé tartozol, akik igazán jó forgószéket keresnek, akkor előbb-utóbb felteszed nekünk a kérdést: melyik a legjobb székünk? Erre a kérdésre keressük a választ eddigi idei tapasztalataink alapján.

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos