Magazin

Tanácsok hátfájás, gerincfájás ellen ülőmunkát végzőknek

2013-02-07 Horváth Krisztián


Egyre növekszik azoknak a száma, akik hosszas és helytelen ülőhelyzet miatt hátfájásra és gerincfájdalmakra panaszkodnak. Íme néhány egyszerű szabály a megfelelő ülőhelyzethez, amelyeket könnyen betarthatunk munkahelyünkön vagy otthon is, és amelyek segítenek megóvni gerincünket és enyhíteni a hátfájást.


Sajnos manapság egyre több munkahely követeli meg, hogy állandóan a számítógép előtt üljünk, így nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy olyan testhelyzetet vegyünk fel, ami nem terheli meg túlzottan a gerincünket, és nem vezet hátfájáshoz.

Nagyon fontos tudni, hogy nem mindenki számára megfelelő ugyanaz a szék. Egy irodai széknek legalább a magassága és a dőlésszöge állítható kell, hogy legyen egyéni igényeknek megfelelően. Univerzális szék nem létezik, de a dinamikus mozgást biztosító szék már létezik, és ki is lehet próbálni bemutató termünkben: SpinaliS székek.

A SpinaliS rendszerű székek garantálják az aktív ülést, vagyis azt, hogy a székben nem tudunk felvenni alkalmatlan, egészségtelen, fix üléspozíciót, helyette mélyizmainkat dolgoztatva, fejlesztve folyamatosan aktívan ülünk. Részletesebben ide kattintva olvashatsz erről.

 

Most pedig a tippek ülőmunkákat végzőknek:

 

1. Figyeljünk oda, hogy a gerincnek megfelelő alátámasztás biztosító székben üljünk!

A forgószéked legyen egyenes és enyhén kerekített, mert így illeszkedik legjobban gerincünkhöz, sőt, vesetájékon akár egy speciális háttámasz sem árt. A szék legyen elég széles ahhoz, hogy teljes vállszélességünkben megtámasszon. Jó a szinkron vagy aszinkron mechanikával rendelkező szék, amely a dinamikus mozgást is lehetővé teszi, de a legjobb az aktív ülés.

2. Számítógépezésnél vigyázzunk a csuklónkra!

Fél óránál hosszabb gépelés és egérhasználat után ujjaink nyújtásával és mindkét irányban történő csuklókörzéssel lazítsunk. Ez enyhíti a feszültséget az alsókar izmaiban és ízületeiben. Ha fáj a csuklód, használj speciális csuklóvédőt.

3. Ne terheljük túl nyakunkat!

A számítógép-monitor pozíciója is nagyon fontos. A monitor közepe legyen egy vonalban szemünkkel, hogy ne kelljen nyújtogatni nyak- és felső hátizmainkat, mert ez megterheli a gerincet. Ha nem tudjuk feljebb tenni a monitort, fordítsuk kicsit felfele. Ugyanilyen fontos a megfelelő karfa is, mely a felkarokon át tehermentesíti a váll-övet és a nyakat is. A legtöbb ergonomikus szék rendelkezik megfelelő karfával.

4. Ne csavarjuk ki a csuklónkat!

Alsókarunkat tartsuk majdnem vízszintesen az asztal felületén, hogy ujjainkkal elérjük a billentyűzetet, és ne kelljen hozzá kicsavarnunk a csuklónkat, mert ízületi problémákhoz vezethet.

5. A telefont kézben tartsuk!

Ha telefonálunk, ne a vállunkkal tartsuk meg azt, mert így megterheljük nyakizmainkat és a gerincet. Ez a rossz szokás kellemetlen feszültséget, sőt, akár izomgörcsöt is okozhat a gerinc mentén.

6. Tartsunk pihenőt – ez jót tesz nekünk és a gerincnek is!

Még ha testünket jól meg is támasztja a szék és kényelmesen ülünk, akkor is pihennünk kell kb. kétórányi folyamatos ülés után, hiszen az ülés terheli meg leginkább a gerincet. Álljunk fel, sétáljunk körbe az irodában, és kicsit mozgassuk meg magunkat. Tegyük meg ezt többször is a nap során. Felfrissít és jót tesz a gerincoszlopnak is.

7. A szék megfelelő magassága szabályozza a gerincet

Olyan magasan üljünk, hogy gond nélkül leérjen a lábunk a földre, és alsó lábszárunk a padlóra merőleges legyen, térdben 90 fokos szöget zárjunk be.

8. A háttámla beállítása, hogy tartást adjon a gerincnek

A szék közepe elég mélyen legyen ahhoz, hogy megfelelően alátámassza combunkat. A helyes pozíció a padlóra merőleges, vagy 5 fokkal előredöntve, így támasztja meg a gerincet.

9. Az asztal magassága is fontos a gerinc szempontjából

Az asztal legyen kissé alacsonyabban, mint alkarunk, amikor egyenesen ülünk, behajlított könyökökkel, felkarunk pedig szorosan testünk mellett legyen - úgy kell elérnünk a billentyűzetet, hogy nem nyújtózkodunk utána, így a hátfájás megelőzhető.

10. Az asztal alatt legyen elég hely lábaink számára

Az asztal legyen elég mély ahhoz, hogy lábaink szabadon mozoghassanak alatta, hasunk pedig majdnem az asztal szélét érintse. Ez azt jelenti, hogy vagy egy elég hosszú asztalnál dolgozzunk, vagy tegyünk egymás mögé két asztalt.

 
2016.03.09

A 10 legjobb irodai szék – ülnéd őket?

Valljuk be egymás között: te sem valamilyen irodaszéket vennél, hanem a legjobbat.

Tovább olvasom

2014.06.25

Napi szék: full-extrás térdeplő

Mit szólnátok egy térdeplőszékhez háttámlával?

Tovább olvasom

2016.06.17

A SpinaliS székek előnyei

Korábban bepillantást nyertünk a dinamikus ülések legfontosabb jellemzőibe, és megbizonyosodtunk arról, hogy mennyire fontos a jó közérzet és a mozgásszerveink állapotának szempontjából, hogy ne egy adott helyzetbe kényszerítve, statikusan üljünk a székünkön hosszú munkaórákon keresztül. Szóba került a SpinaliS nevű innovatív székcsalád, és megígértük, hogy részletesebben is beszámolunk a termékek kiváló tulajdonságairól.

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos