Magazin

Tippek az irodai karácsonyhoz

2013-12-18 Horváth Krisztián


Bár az ünnepeket nem az irodában szokás tölteni, sőt kifejezetten lehangoló lehet karácsony napján dolgozni, van azért pár tippünk, hogyan dobd fel a hangulatot! Egyszerű és nagyszerű megoldások következnek.


Bár az ünnepeket nem az irodában szokás tölteni, sőt kifejezetten lehangoló lehet karácsony napján dolgozni, van azért pár tippünk, hogyan dobd fel a hangulatot! Egyszerű és nagyszerű megoldások következnek.

Ha nem akartok vagyonokat elkölteni a boltokban található dekorációkra, forduljatok a helyben fellelhető eszközökhöz és forrásokhoz. Manapság egyébként is nagy divatja van a home-made, saját kézzel készült díszeknek, melyek elkészítése ráadásul össze is hozza a csapatot.

Asztali karácsonyfa borítékokból

Mindössze hagyományos irodai borítékokra és iratkapocsra van szükségünk. A borítékok rövidebb oldalán mindkét sarkot levágjuk, egészen a túlsó sarkokig, így hosszúkás, egyenlő szárú háromszögeket fogunk kapni. A vágott oldalakat aztán egymáshoz rögzítjük minden borítékon, végül az így kapott "éleket" egymásnak állítjuk, beragasztózzuk és máris kész a fa alapja.

Ha megszáradt, jöhet a díszítés. Ha van kéznél bármilyen festék vagy spray, mehet rá az is, de ha csak filceink vannak, azokkal is színesíthetjük. Ragasztóval bekenve csillámot vagy más hasonló anyagot is felvihetünk rá. Végül mindenféle iratkapcsokkal és mással díszíthetjük fel.

Ha csak egy borítékunk van, egyszerűen háromszöggé vágva, összeragasztva a vágott oldalakat ugyanilyen szép, de egyszerűbb fát kaphatunk, ahol a díszítési lehetőségek is hasonlóan adottak.

Csillagok készítése az irodában

A legegyszerűbb verzióhoz mindössze négy gemkapocs kell. Ezekből hármat keresztben összetűzünk, majd egy negyedikkel fellógathatjuk a művünket báhová. A dolog előnye, hogy gyorsan sok apró díszt tudunk előállítani.

Ha papírból szeretnénk dolgozni, arra is van megoldás. Javasolt valamilyen mintás papírral, akár egy pecsételt borítékkal kezdeni a műveletet. Kb. 5 centis köröket kell rajzolnunk (körzővel vagy egy bögrével). Most a kör sugarát jelölgessük végig a megrajzolt körön (ehhez körző vagy vonalzó szükséges), vagyis lépkedjünk pontból pontba a sugárral, a képen látottak szerint. A pontokat aztán kössük össze (első kép). Most ki kell vágnunk a csillagot a kirajzolt vonalak mentén. A kivágott csillagban a kiszerkesztett rövidebb átlókat hajtsuk meg az egyik, a hosszabb átlókat pedig a másik irányba, majd kezünkkel ügyesen alakítsuk ki a térbeli formát. Kész is!

   

Tejesdoboz-művészet

Tejesdobozokból is lehet alkotni, ha úgy tartja kedvünk, ráadásul ez nem csak dísz, de használati tárgy is lehet: jegyzettömb-tartóként funkcionálhat. A dobozt először mossuk ki és szárítsuk meg, majd egy oldalát kivéve 3,5 cm magasan vágjuk körbe. Keressünk a neten egy aranyos karácsonyi figurát, majd rajzoljuk át egy sablonra. A sablont ragasszuk a meghagyott oldal belső felére, a kilógó részeket pedig vágjuk körbe. Az elérhető eszközökkel fessük ki és dekoráljuk művünket, az aljába pedig mehet a jegyzettömb, a cukorka vagy az iratkapocs.

  

Füzérek és díszek

A már sokat emlegetett gemkapcsolból egyszerű vagy bonyolultabb mintás füzéreket is készíthetünk. Erre lehet nagyon jó dísz a borítékok sarkaiból készített apró fenyőfa. Vágjuk le egy boríték négy sarkát, majd fessük őket zöldre. Most a sarkokat félig egymásba bújtatva ragasszuk őket össze, az alsó háromszögecskébe pedig erősítsünk valamilyen zsinórt, amire akár gombot, akár mást akasztunk. Ha azt akarjuk, hogy a fenyőfánk "mozogjon", akkor minden háromszöget egy zsinórra füzzünk fel, amire csomókat kötünk, így tartva helyben a papír elemeket.

Ajtódísz rossz lemezekből

Ma már egyre kevesebb CD és DVD lemezt használunk a mindennapokban és az irodákban. Hegyekben állnak az ezer éves, lejátszhatatlan adathordozók, amik most dísszé alakulhatnak! Többféleképpen is dekorálhatunk, például színes alkoholos filcekkel festhetünk a türköző oldalra, vagy papírból negatív mintákat kivágva "nyomtathatunk". Akár színes papirosból hajtogatott alakzatokat, origamikat is feltehetünk rá.

Papírhajtogatás

Ha már említettük a hajtogatást, a klasszikus origami is számtalan egyszerű, de látványos díszítő elemmel ajándékozhat meg minket. Ennek a videónak a segítségével például csillagokat készíthetünk:

Itt már egy nagyobb, látványosabb karácsonyfát készíthetünk el:

Íme egy igen szép, ám gyorsan elkészíthető dísz:

Vannak még ötleteid, amiket megosztanál velünk? Várunk Téged Facebook-oldalunkon!

 

források: 

http://www.kulturpart.hu/blog/692/karacsonyi_iroda_irodai_karacsony

http://szelektalok.hu/tejesdobozbol-karacsonyi-hangulat-az-irodaban-is/
2016.07.14

Emagra székek első kézből

Az Irodabutik 2016-tól a kiváló minőségű és 5 év garanciával rendelkező cseh gyártmányú Emagra székek hivatalos hazai forgalmazója.

Tovább olvasom

2018.01.09

Húsba vágó: mitől lesz jó egy irodaszék?

Sokat írtunk már arról, mitől válik igazán egészségessé egy irodaszék, most azonban pénztárcavédő percek következnek. Ennek apropóját máris eláruljuk, és rengeteg pénzt spórolunk meg neked.

Tovább olvasom

2017.01.18

Döbbenet: így dolgoznak a multik

Celluxszal szervizelni egy drága széket? Kihagyni a csapágyat? Pozitív példákat szeretünk hozni a minőségi ülés világából, szándékosan kerüljük a negatívakat. De néhány gányolás mellett mi sem tudunk elmenni szó nélkül...

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos