Magazin

A jövő székei I. - Hogyan fogunk ülni?

2013-05-27 Horváth Krisztián


Nemrég találtunk rá az új StarTrek film premierjével kapcsolatban a legújabb Enterprise-hajó parancsnoki hídjának képeire. Az ilyen scifik díszlete mindig érdekes, új ötleteket ad nekünk, bár most meglepetten tapasztaltuk, hogy nálunk is lehet kapni a moziban szereplőhöz igen hasonló bőr székeket. Ha már láthatóan az amerikai trendek előtt járunk, adunk így kis ízelítőt abból, milyenek lesznek a jövő forgószékei, szerintünk. Energiát a hajtóműveknek, Scotty! Irány az ismeretlen!


 

Az ülés funkció és tevékenység is

Amikor arról gondolkodunk, hogy miben fogunk ülni 10, 20 vagy 30 év múlva, figyelembe kell vennünk, hogy hogyan alakul majd az ülés, mint emberi tevékenység funkciója és aránya. Abban már ma biztosak lehetünk, hogy az ülve töltött idő aránya a legtöbb munkakör esetében növekedni fog. Számtalan, korábban ülve végzett feladatot kiváltottak automatikus rendszerek, illetve egyre nagyobb az irodai, adminiszratív dolgozók száma, akik előszeretettel választják a forgó-, munka- vagy térdeplőszékeket.

70.000 óra (átszámítva 8 év!) - átlagosan ennyit töltünk munkahelyünkön ülve, ha életünk során nagyrészt irodában vagy otthon dolgozunk. Ha ehhez hozzászámoljuk az utazás, szórakozás, pihenés vagy autózás közben eltöltött ücsörgést is, még nagyobb számot fogunk kapni. Az egészségügyi kockázatok pedig folyamatosan leselkednek ránk. Egyetlen dolgot tehetünk: fejlesztjük a székeket, amikben ülünk. De vajon hogyan?  

 

A jövő már elkezdödött


Már ma is számtalan olyan forgószék létezik, amik extra felszereltséggel rendelkeznek: SpinaliS aktív ülés és 24 órás felszereltség - ezek a szaküzletünkben legkeresettebb funkciók, de mit tartogat a jövő? Ha abból indulunk ki, hogy ülés közben a gerinc és a medence van a legnagyobb veszélyben, akkor rögtön Herman Miller futurisztikus terve jut az eszünkbe. Az úriember 2007-ben mutatta be a képen is látható forgószéket, melynek háttámlája és ülőfelülete nem egyetlen darabból készült: az emberi gerincoszlophoz nagyon hasonló kialakítás követi vonalainkat. A széken nincs szabad beállítási lehetőség: magától alkalmazkodik testünkhöz és tevékenységünkhöz. Az alkotó szerint az ülőalkalmatosság visszaadja a legegészségesebb, 130 fokos hajlásszöget a derék vonalában.

Arról sajnos nem tudunk, hogy kereskedelmi forgalomba is került-e belőle, de ha lesz, nálunk biztosan megvásárolhatod majd. Addig is ajánjuk helyette a svájciak és a szlovének kedvenc székét, amit nálunk is kipróbálhatsz és megvehetsz.    

Szintén testünk vonalait követve segít nekünk ez a meglehetősen furcsa, fa felülettel készült szék, ami első ránézésre inkább hasonlít egy hernyótalpas harckocsira. A koncepció itt magában foglalja a mozgékonyságot is: az eszköz felülete hullámzik, emellett előre-hátra is közlekedhetünk vele. Karfája sajnos nincsen, így az alátámasztás csak részben megoldott. További kérdés, hogy mi történik, ha a macsaka belemászik aludni, mi pedig elindulunk vele a konyha felé...  

A témát nemsokára folytatjuk, és elkalandozunk a funkciók és a szórakozás irányába!

Sorozatunk második része itt érhető el: Ajövő székei II. - Okosabb lesz a székünk, mint mi?

 




2016.10.06

Amiken mindenki szívesen ülne: íme a 3 legjobb hálós forgószékünk

Biztos te is láttál már hálós háttámlás forgószéket, de el sem gondolkodtál rajta, miért olyan jó. Segítünk kicsit, összeszedtük az érveket, de ennél többet is adunk: megmutatjuk, melyik Magyarország három kedvenc hálós forgószéke.

Tovább olvasom

2016.08.30

A felfújható bútorok világa

Elérkeztük a következő, laikusok számára komolytalannak tűnő bútorcsoporthoz, amely az utóbbi időben ugrásszerű változásokon ment át, és így teljes joggal belépett a komoly, sőt a dizájnerbútorok világába. Ne hagyjuk tévútra vinni magunkat: ezek a bútorok nem olcsóbbak, sőt... Hiszen a pneumatikus, azaz felfújható ágyak, székek, kanapék és egyéb bútordarabok számos olyan kihívásnak kell, hogy megfeleljenek, aminek az eredménye magas ár lesz.

Tovább olvasom

2017.08.15

2017 TOP irodai forgószékei

Ha te is azok közé tartozol, akik igazán jó forgószéket keresnek, akkor előbb-utóbb felteszed nekünk a kérdést: melyik a legjobb székünk? Erre a kérdésre keressük a választ eddigi idei tapasztalataink alapján.

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos