Magazin

Boncoljuk fel a bútorokat! - 5. rész

2016-02-11 Kovács Kálmán


Következzen az irodaszék – ülés szempontjából – alapvető szerkezetét adó ülőfelület és támla elemzése. A leírásokban a legtöbbször ezek jellemzőit három paraméterrel adják meg: ülésmagasság, ülésmélység és ülésszélesség.


Az ülőfelület és a támla az a két alkatrész, amely ezt a bútort nem csak praktikus tárgyként, hanem bútorként is meghatározza. Gondolunk itt arra, hogy ezen részek kialakítása nem csak abból a szempontból fontos, hogy kényelmes és ergonomikus legyen, hanem ezek esetében kap legnagyobb jelentőséget az esztétika.

Ülőfelület és támla

Az ülőfelület és támla látványbeli kialakítása és huzatolása majdnem akkora jelentőséggel bír, mint a párnázottság formai jellemzői. Nem véletlen, hogy a magas színvonalat képviselő termékeket nem csak többféle színben, hanem többféle összetételű és szövésű kárpittal is lehet kapni. A választható vagy rendelhető kárpitokat gyakran nem leírással, hanem típusbeli besorolással adják meg, amelyek tartósság, vastagság, színválaszték és ár szerint kerülnek kialakításra.

Az alacsony és közepes árkategóriában a forgalmazók és a gyártók is kevesebb figyelmet fordítanak az ülőfelületre abban az értelemben, hogy nincs választék, ami a formai kialakítást és a puhaságot illeti. A felsőbb kategóriás termékek esetében sincs feltétlenül választék, de ezeknél a termékeknél gyakoribb a nagyobb ülőfelülettel rendelkező, esetleg kagylós kialakítású vagy más elgondolások szerint ergonomikusan formázott változatok jelenléte, amelyek egyértelműen ergonomikusabb ülést tesznek lehetővé, mint az egysíkú darabok.

A felső kategóriás darabokat – többek között – az a tulajdonság emeli ebbe a körbe, hogy az ülőfelület (és támla) kialakítása az ergonómiai innovációk legújabb eredményeit is tartalmazza már. Ezen a területen már legtöbbször összeérnek a forma, keménység, és a huzat testbarát jellemzői. Gyártótól függ, hogy mennyire enged ezen belül mozgásteret a vásárlónak – koncepció dolga, hogy úgy tekinti-e egységnek a széket, ahogy eltervezte, vagy azt értékeli kiemelendő szolgáltatásként, hogy az új tulajdonos személyre szabhatja a széket.

Érdekes, hogy a támlaválaszték területén nagyobb a változatosság és a tájékoztatási késztetés is a forgalmazók részéről. Vannak alacsony, magas, megnövelt méretű és keskenyebb támlával rendelkező székek és ezt sokszor külön ki is emelik a leírásban.

A legspeciálisabb és legegészségesebb esetben az ülőlap folyamatos mozgásban van, ez az aktív ülés koncepciója. Aktív ülést a SpinaliS székek, valamint a Sitness rendszerű székek kínálnak.

Sorozatunkat nemsokára folytatjuk!

Az előző részt ide kattintva találod.




2016.07.14

Emagra székek első kézből

Az Irodabutik 2016-tól a kiváló minőségű és 5 év garanciával rendelkező cseh gyártmányú Emagra székek hivatalos hazai forgalmazója.

Tovább olvasom

2018.01.09

Húsba vágó: mitől lesz jó egy irodaszék?

Sokat írtunk már arról, mitől válik igazán egészségessé egy irodaszék, most azonban pénztárcavédő percek következnek. Ennek apropóját máris eláruljuk, és rengeteg pénzt spórolunk meg neked.

Tovább olvasom

2017.01.18

Döbbenet: így dolgoznak a multik

Celluxszal szervizelni egy drága széket? Kihagyni a csapágyat? Pozitív példákat szeretünk hozni a minőségi ülés világából, szándékosan kerüljük a negatívakat. De néhány gányolás mellett mi sem tudunk elmenni szó nélkül...

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos