Magazin

Boncoljuk szét a bútorokat! - 4. rész

2016-02-03 Horváth Krisztián


Az elmúlt bejegyzésekben az irodaszékek szerkezetét tanulmányoztuk, azon belül is a szék „lelkét” adó mechanika típusait. Lépjünk most tovább a többi alkatrészre, és nézzük meg, mennyiben van rájuk szükség, milyen változataik vannak és hogyan tudják támogatni az irodai munkát!


Karfák

A karfák eredeti rendeltetése az, hogy ülés közben az alkarját pihentesse rajtuk az ember. Vannak, akik kényelmesebbnek érzik, ha nincs karfa a székükön (mert mondjuk sokszor fel kell állniuk, útban lenne, vagy munkavégzés közben esetleg nem igénylik vagy nincs alkalmuk rá támaszkodni).

A régebbi irodaszékek fix karfával rendelkeztek (ahogy napjainkban is az olcsóbb darabok), de manapság egyáltalán nem számít különlegességnek, ha a karfa különféle paraméterei állíthatóak.

Az állítható karfájú székek között négy főbb csoportot különböztethetünk meg, ezeket 1D, 2D, 3D és 4D elnevezésekkel is illetik, abból kiindulva, hogy hányféle irányba történő mozgást tesznek lehetővé. Az 1D esetében kizárólag a karfa magassága változtatható. A 2D a magasságon kívül már lehetővé teszi a szélesség módosítását is. A 3D az előző kettőt a mélység állíthatóságával egészíti ki. A 4D-s karfák esetében az említetteken kívül a karfatető horizontálisan elforgatható.

A karfák állításának lehetősége az egészséges és kényelmes üléspozíció kialakításán kívül a számítógépes munka támogatását is szolgálja. A gépelés vagy egérhasználat közben a helyesen beállított karfa alátámasztja az alkarokat, így nem kell azokat folyamatosan a levegőben tartanunk és a váll és nyak körüli izmok kevesebb terhelést kapnak.

Gázlift és/vagy gázrugó

A gázlift a szék lába (hivatalosan lábkeresztnek hívják) és az ülőfelület között található. A feladata az ülésmagasság állítása, ami a legtöbb széknél 80 és 130 cm között lehetséges (tehát a legalacsonyabb pozícióban az első, a legmagasabban az utolsó adat érvényes).

A gázlift egy sűrített levegővel feltöltött tartály, amely a benne uralkodó nyomásnak köszönhetően emeli a széket, és ha ráülve összenyomjuk, azt préseljük össze. A jobb minőségű gázliftek enyhe rugózást biztosítanak a széknek, ezért hívják őket alkalmanként gázrugónak. 

Cikksorozatunk előző részét ide kattintva érheted el.




2016.07.14

Emagra székek első kézből

Az Irodabutik 2016-tól a kiváló minőségű és 5 év garanciával rendelkező cseh gyártmányú Emagra székek hivatalos hazai forgalmazója.

Tovább olvasom

2018.01.09

Húsba vágó: mitől lesz jó egy irodaszék?

Sokat írtunk már arról, mitől válik igazán egészségessé egy irodaszék, most azonban pénztárcavédő percek következnek. Ennek apropóját máris eláruljuk, és rengeteg pénzt spórolunk meg neked.

Tovább olvasom

2017.01.18

Döbbenet: így dolgoznak a multik

Celluxszal szervizelni egy drága széket? Kihagyni a csapágyat? Pozitív példákat szeretünk hozni a minőségi ülés világából, szándékosan kerüljük a negatívakat. De néhány gányolás mellett mi sem tudunk elmenni szó nélkül...

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos