Magazin

10 megoldás az irodai higiéniáért

2020-09-28 Horváth Krisztián


Úgy tűnik, az ősz sem telik el járvány nélkül, a munka világa azonban nem állhat meg, ahogy az irodád sem. Mutatunk 10 megoldást, köztük konkrét eszközöket is, hogy a csapat minél egészségesebb lehessen.


A COVID-19 tartósan átformálja mindennapjainkat is. Sokan az végéig otthonról fognak dolgozni, sokaknak azonban már az irodában a helyük. A legtöbb munkáltató megpróbál mindent megtenni azért, hogy a dolgozók egészségét megőrizze, és erre a törvényhozók is sokféle szabállyal rásegítenek. 

Szeretnénk 10 megoldást mutatni, amik segíthetnek az irodai higiénia maximalizálásban úgy, hogy közben nem akadályozzák a munkát.

 

1) Kézfertőtlenítés - akár tetszik, akár nem, sokszor nyúlunk az arcunkhoz kezünkkel, viszont számtalan más dolgot is megfogunk. Nem csak az irodába jutás során, de az irodában is hozzáérünk kilincsekhez, a kávégéphez, a nyomtatóhoz vagy az aszalunk széléhez. Ezek folyamatos fertőtlenítés nagyon fontos, de a legjobb, ha kezeinket mossuk olyan gyakran, amennyire csak lehet.

A mosdóba járkálni nem életszerű, a kihelyezett, elemmel üzemelő, érintésmentes kézfertőtlenítők azonban sokat segíthetnek, hiszen teljesen automatikusan adagolják a fertőtlenítőszert, ami így takarékos és hatékony, ha a kezek fertőtlenítéséről van szó.

 

2) Gyakran használt felületeink fertőtlenítése - bár a kezek fertőtlenítése a legfontosabb, kiemelt figyelmet kell szentelni annak, hogy azokat a felületeket, amiket sokan érintenek meg, minél többször áttöröljük. Ez nem csak a kilincseket, de a lift gombjait, a villanykapcsolókat, akár az ajtófélfákat, az irodai konyhában a pultot és a kávégépet, a stresszlabdát és számtalan más apróságot is magában foglalhat. 

A vírus körülményektől függően 24-72 órán át is életben maradhat élettelen tárgyak felületén, ezért naponta többször is érdemes fertőtleníteni mindent - például asztalunkon az egeret, a billentyűzetet is. Erre kiváló megoldás lehet a fertőtlenítőszerrel eleve ellátott törlőkendő.

 

3) A mobiltelefon sem maradhat ki - feltehetnénk a találós kérdést, hogy mihez érünk egy nap a legtöbbet, de a választ az előbbiek után már sejted: a mobiltelefonunkhoz. Bár ezt általában nem adjuk más kezébe, pontosan azzal a kezünkkel használjuk, amivel megfogtuk a villamoson a kapaszkodót vagy az irodaház recepcióján a tollat. Persze bízhatunk benne, hogy ezeket is fertőtleníti valaki, de jobb az óvatosság: a telefonunkat is tekintsük potenciális veszélyforrásnak, és ha lehet, alkoholos fertőtlenítő kendővel naponta többször is töröljük át.

Ha alkoholfelhőt porlasztó kézfertőtlenítőt használtok az irodában, akár az alá is tarthatjátok a telefont, hiszen a permet nem tesz kárt a készülékben, cserébe viszont lefertőtleníti, ha a permetezés után egy zsebkendővel áttörlöd. Ugyanez igaz lehet a pendrivejaidra és a kulcsodra is.

 

4) Lázmérés - a COVID-fertőzés egyik biztos tünete a hőemelkedés, ezért a legtöbb helyen már belépéskor mérik a testhőt, és ha valakinek hőemelkedése van, az nem mehet be a zárt térbe. De hogyan oldhatod meg ezt az irodádban?

A hőmérős, érintésmentes kézfertőtlenítő segíthet ebben, ez ugyanis a fertőtlenítésre alá helyezett kezek hőmérsékletét is megméri infra technológiával. A kapott értéket +/- 0,2 fok eltéréssel digitálisan kijelzi, 38 fok felett pedig hangjelzéssel is reagál. Ez nagyszerű, gyors és biztonságos megoldás irodák, munkahelyek és más intézmények ellenőrzéséhez is.

Saját lábán álló és falra szerelhető változatban is kapható, így mindenhova elhelyezhető.

 

5) Ha tehetitek, használjatok felhőt - bármilyen triviális is manapság a felhős adattárolás és továbbítás, még mindig vannak olyan irodák, ahol egyik géptől a másikig a leggyorsabb út a pendrive.

A pendrive óriási veszélye napjainkban - mint már gyaníthatod - a fizikai valója, vagyis hogy sokan megfoghatják. Egy-egy irodai megbeszélésen sok adathordozót bedughatnak ugyanabba a laptopa, ami így nem csak a számítógépes vírusoknak van kitéve, de szó szerint a COVID terjedését is lehetővé teszi. Éppen ezért ha tehetitek, elektronikusan közlekedtessétek az adatokat, ne fizikai hordozókon.

 

6) A közösségi és szűk terekben legyetek maszkban - ma már világos, hogy a vírus átlagosan 1,5 méteres távolságot még könnyen áthidal a kilélegzett levegővel és az ebben levő mindenféle részecskék segítségével. Ezért nem mindegy, hogy hol vagy maszkban.

Az nem életszerű, hogy egész nap a saját asztalod mellett maszkban dolgozz - ezt a legtöbb helyen nem is várják el. De a kis terekben, a liftben, a lépcsőházban, vagy a büfében az eladóval szemben már nagyon fontos lehet, hogy mindenki maszkot viseljen, hiszen ez gyakorlatilag minimálisra csökkenti annak az esélyét, hogy a levegőből kapd el a fertőzést. Bármilyen nevetségesnek is tűnik az, hogy a folyosón és a felvonóban maszkban kell lenned, az irodatérben meg nem, van jelentősége és értelme a dolognak.

 

7) Fertőtlenítsd folyamatosan a zárt terek levegőjét - nem csak maszkkal, de sokkal proaktívabb módon is tehetsz a munkaterek levegőjének tisztán tartásáért.

Korábbi cikkünkben már megmutattuk, hogy mire jó az irodai légfertőtlenítés, és mik az eszközei. Alapvetően a legtöbb ilyen berendezés UV fénnyel és ózonnal működik. Típustól függően ezek használhatóak akár akkor is, ha emberek tartózkodnak a helyiségben, és mivel ez az életszerű szituáció, a legtöbben a zárt rendszerű ózonos készülékeket választják.

 

8) Ha lehet, kerüld a légkondicionáló használatát - nemrég lehetett olvasni az egyik Starbucks üzletben történt megbetegedésekről, ahol a légkondicionáló oszlatta el a levegőben a vírust. Ez rámutat arra az általános problémára, hogy a légkeverés megnöveli a vírus "hatótávolságát".

Szerencsére vége a nagy nyári melegeknek, így eleve kevésbé indokolt a légkondicionáló járatása, de a szakértők ettől függetlenül is javasolják, hogy friss levegőért inkább ablakot nyissunk, ez a megoldás ugyanis biztosan tiszta levegőt enged a légtérbe.

 

9) Saját evőeszköz és saját doboz - nagy mértékben csökkentheted a fertőzött tárgyakkal való érintkezést, ha otthonról hozol ételt saját dobozban, és saját evőeszközt is használsz. Bár ez annyi kellemetlenséggel jár, hogy el kell mosogatnod a saját dolgaidat, mégis elkerülhetővé teszi a közös mosogatógép használatát. A mosogatógépek sajnos néha elég felületesen tisztítanak, így a vírushelyzetben nem szerencsés ezek (és a közös evőeszközök) használata.

 

10) Az "ökölérintős" kézfogás - akármilyen hihetetlen, sokan még mindig kezet nyújtanak reggel az irodában, általában még mindenféle kézmosás és kézfertőtlenítés előtt. Ez kiváló táptalaja a vírus terjedésének. A legjobb lenne, ha teljesen elkerülnénk, de ha ez nem is lehetséges, legalább válasszuk valamilyen kevésbé direkt formáját, például az "ökölérintős" vagy a "bokakoccantós" köszöntést.

 

Ha tudunk neked segíteni az irodai vagy otthoni ergonómia kérdésében, keress bennünket bátran és vedd igénybe irodai higiéniai termékeink széles skáláját, amiket raktárról szállítunk neked.

 
2016.07.14

Emagra székek első kézből

Az Irodabutik 2016-tól a kiváló minőségű és 5 év garanciával rendelkező cseh gyártmányú Emagra székek hivatalos hazai forgalmazója.

Tovább olvasom

2018.01.09

Húsba vágó: mitől lesz jó egy irodaszék?

Sokat írtunk már arról, mitől válik igazán egészségessé egy irodaszék, most azonban pénztárcavédő percek következnek. Ennek apropóját máris eláruljuk, és rengeteg pénzt spórolunk meg neked.

Tovább olvasom

2017.01.18

Döbbenet: így dolgoznak a multik

Celluxszal szervizelni egy drága széket? Kihagyni a csapágyat? Pozitív példákat szeretünk hozni a minőségi ülés világából, szándékosan kerüljük a negatívakat. De néhány gányolás mellett mi sem tudunk elmenni szó nélkül...

Tovább olvasom

Kategória összes cikkét, ide kattintva találod
Egyetlen kérdésünk lenne:

HA VÁSÁROLSZ NÁLUNK
CÉGKÉNT VAGY MAGÁNSZEMÉLYKÉNT
TENNÉD?

× szekboltos